#LEliana #ViolènciaDeGènere #FEMP
La coordinació efectiva entre institucions locals pot marcar la diferència en la protecció de les víctimes.
L’Ajuntament de l’Eliana ha sigut reconegut per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies amb un premi per les bones pràctiques en la lluita contra la violència de gènere, gràcies a un model d’intervenció consolidat i replicable.
L’Equip Interdisciplinari contra la Violència de Gènere, Domèstica i sobre Menors de l’Eliana ha sigut reconegut per la seua labor amb un guardó atorgat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). El premi, entregat aquest dilluns a Madrid dins del IX Concurs de Bones Pràctiques Locals contra la Violència sobre la Dona, ha destacat el treball desenvolupat pel municipi en la categoria de “Millora de la resposta institucional a través de la coordinació i el treball en xarxa entre les autoritats i organismes competents”.
En representació del consistori, l’alcalde Salva Torrent va arreplegar la distinció acompanyat de les regidores Marta Andrés i Isabel Montaner, així com del coordinador de Serveis Socials, Luís Lillo. El reconeixement posa el focus en un model d’actuació municipal que combina coordinació, innovació i impacte social.
El jurat ha valorat especialment l’eficàcia del projecte i el seu potencial per ser implementat en altres municipis. Juntament amb l’Eliana, han sigut premiats en la mateixa categoria els ajuntaments de Ronda (Màlaga) i Calataiud (Saragossa), mentre que Vitòria-Gasteiz ha rebut una menció especial. La FEMP ha concedit dotze premis i sis mencions en esta edició, en categories com “Ruptura del silenci”, “Assistència, ajuda i protecció” i “Impuls a la formació”.
L’Equip Interdisciplinari de l’Eliana es va posar en marxa l’any 2003, abans de l’aprovació de la Llei Integral contra la Violència de Gènere. Amb més de dues dècades de recorregut, el model ha anat consolidant-se mitjançant la incorporació de professionals de diversos àmbits i el desenvolupament de ferramentes municipals com protocols d’actuació i la Guia d’atenció a víctimes.
Entre els serveis que ofereix, destaca l’atenció jurídica 24 hores, que permet acompanyar les víctimes des del moment de la denúncia fins al procés judicial. El treball conjunt amb Serveis Socials, Guàrdia Civil, Policia Local, centres educatius i el Centre Dona 24 hores forma part de la dinàmica habitual d’actuació.
Durant els primers mesos de 2024, el servei ha atés 56 dones, ha derivat 22 casos a intervenció psicològica i ha oferit suport legal a 31 víctimes. Així mateix, s’han formalitzat 24 denúncies i s’ha donat suport en 9 judicis ràpids.
Redacció Font Municipal
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :