#LaGuerraCallada #MemòriaHistòrica #Lliria #ACPV
"La Guerra Callada" d'Enric V. Alepuz és una novel·la que explora la repressió dels vencedors de la Guerra Civil Espanyola i l'educació de la postguerra que inculcava valors feixistes entre l'alumnat. L'obra narra com un gran sector de la societat, marcat per la intolerància cap als perdedors, crea un clima de por, fàstic i compromís amb ideals de resistència.
La història segueix quatre membres de la família Gisbert-Gandia, els quals es veuen obligats a separar-se per dedicar les seves vides a la lluita contra el franquisme. Aquesta resistència es desenvolupa en diverses regions d’Espanya, com el País Valencià, Andalusia i Catalunya, on els protagonistes arrisquen les seves vides en la guerrilla per aconseguir una llibertat que avui dia es gaudeix gràcies al seu sacrifici i al de molts altres lluitadors anònims. Malauradament, molts d’aquests cossos continuen desapareguts en cunetes i fosses comunes arreu del territori espanyol.
L'obra mostra amb cruesa les conseqüències d'aquest conflicte: represàlies, persecucions, ressentiment, vexacions, consternació, violència i mort, elements quotidians per als protagonistes immersos en el moviment maqui. El relat abasta des de 1946 fins a 1963, moment en què les forces de l’ordre posen fi a la vida de Ramon Vila Capdevila, conegut com Caracremada, considerat l’últim guerriller català. Aquesta novel·la posa en valor la memòria històrica i la lluita per la llibertat en un dels períodes més foscos i silenciats del segle XX.
Cap comentari :