Calendari matemàtic per a 2025. Pinterest, CC BY |
És probable que haja rebut una felicitació d'Any Nou amb les impressionants propietats matemàtiques del número 2025, com un quadrat perfecte molt especial, el quadrat de la suma de tots els números del 0 al 9 o com una suma de cubs:
2025 = (20+25)²
2025 = (0+1+2+3+4+5+6+7+8+9)²
2025 = 0³ + 1³ + 2³ + 3³ + 4³ + 5³ + 6³ + 7³ + 8³ + 9³
Descobrir propietats del número que estrenem amb l'Any Nou és un dels divertimentos habituals en els últims i primers dies de cada any. Per sort, les matemàtiques no s'acaben l'1 de gener.
Per als fans de les matemàtiques, que cada dia som més, existix un calendari especial: un calendari matemàtic d'efemèrides i dies especials relacionats amb esta disciplina.
Al voltant de la majoria d'estos dies s'organitzen activitats en molts llocs del món i proporcionen una oportunitat especialment per als docents, que poden presentar a les seues aules les matemàtiques d'una forma diferent. Per a descobrir el fantàstic univers dels números, els puzles i els jocs de lògica, esta és l'agenda matemàtica de 2025.
Febrer
- 11 febrer: Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Proclamat per l'ONU en 2015, està dedicat a despertar vocacions en àrees STEM, especialment en les xiquetes. Activitats per a conéixer a dones en ciència, així com conferències i entrevistes de dones científiques, inunden les nostres ciutats la primera quinzena de febrer. Els equips docents dels centres educatius són interpel·lats directament per a acostar a les pioneres i a les científiques actuals.
Març
- 14 març: Dia Internacional de les Matemàtiques. 3,14 són les tres primeres xifres del número pi i coincidix amb l'escriptura anglosaxona del dia 14 de març. La Unió Matemàtica Internacional va proclamar este dia com el Dia Internacional de les Matemàtiques (també conegut com IDM, per les seues sigles en anglés) i cada any es tria un lema per a la seua celebració, al voltant del qual es realitzen activitats per tots els racons del món. El lema de l'any 2025 és: Matemàtiques, art i creativitat i ens convida a reflexionar sobre la creativitat, que és comuna al descobriment matemàtic i a l'art.
Maig
12 maig: En este dia confluïxen dos commemoracions:
– Dia Escolar de les Matemàtiques. Impulsat per la Federació Espanyola de Societats de Professors de Matemàtiques (FESPM), este any 2025 estarà dedicat a la Màgia de les Matemàtiques. A més d'activitats que organitzen les diferents societats regionals, la FESPM ha preparat un material específic de descàrrega gratuïta per a treballar a l'aula. L'elecció del dia es deu a la data de naixement de Pedro Puig Adam (l'any 1900), insigne matemàtic precursor de la didàctica de les matemàtiques a Espanya durant la dècada dels 50.
– Dia Internacional de les Dones Matemàtiques. Esta celebració va ser proclamada a Rio de Janeiro, durant la celebració de l'International Congress of Mathematicians l'any 2018, pel Comité de Dones i Matemàtiques de la Unió Matemàtica Internacional, a proposta de la Societat Matemàtica Iraniana. La data es va triar per coincidir amb el naixement de Maryam Mirzakhani, la primera dona a rebre en 2014 la Medalla Fields. Després de Maryam, tan sols una altra dona ha rebut este prestigiós guardó: la ucraïnesa Maryna Viazoska, en 2022.
21 maig: Dia Internacional de l'Alfabetisme Estadístic. L'alfabetització estadística implica la capacitat de comprendre, analitzar i utilitzar dades estadístiques, així com el reconeixement de la importància del servici estadístic per a la ciutadania. En 2024 es va celebrar per primera vegada este dia per a posar en valor la importància de manejar adequadament els conceptes estadístics en la nostra societat. Seguint eixa mateixa idea, la Societat d'Estadística i Investigació Operativa ha llançat el Manifest d'Alfabetització Estadística, que pot ser firmat per qualsevol persona o institució.
Juliol
13 juliol: Dia Internacional del Cub de Rubik. Erno Rubik va nàixer un 13 de juliol i en 1974 va inventar el joc més venut de tots els temps: el Poal Màgic, també conegut com a Cub de Rubik. Permutacions, simetries, girs… la teoria de grups, una de les especialitats dins de l'àlgebra, és la que proporciona la solució de l'enigma.
22 juliol: Dia de l'aproximació de Pi. Utilitzant el format “dia/mes” per a escriure dates, el 22 de juliol s'escriu 22/7, que matemàticament representa una fracció el valor aproximat de la qual és 3,1428. De nou, les tres primeres xifres del número pi! De fet, esta aproximació, ja coneguda per Arquimedes (segle III a. e. c.), és millor que la simple 3,14, associada al 14 de març. Llavors, per què es va triar el 14 de març i no el 22 de juliol per a l'IDM? Això caldrà preguntar-li-ho a Larry Shaw, pioner en la celebració de març. Mentres ho esbrinem, podem tractar d'aprendre de memòria decimals de Pi, i superar els 100 000 dígits memoritzats per Akira Haraguchi en 2006.
Octubre
20 octubre: Dia Mundial de l'Estadística. L'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar en 2010 el 20 d'octubre com a Dia Mundial de l'Estadística, una celebració que es realitza cada cinc anys, en aquells que són múltiples de 5, per la qual cosa la pròxima edició serà en 2025. La raó d'este dia se centra en la importància de les estadístiques en la presa de decisions comunitàries, empresarials i governamentals. Fins al moment hi ha hagut tres edicions: 2010, sota el lema Celebració dels nombrosos assoliments de les estadístiques oficials; 2015, amb Dades millors, vides millors i 2020, Connectar el món amb dades en els quals podem confiar. Encara no ha sigut publicat el lema per a enguany.
21 octubre: Celebration of Mind (Celebració de la Ment). Martin Gardner (1914-2010), nascut tal dia com este, va ser un gran divulgador matemàtic, creador de puzles, endevinalles, il·lusions… Durant 25 anys va escriure la columna Mathematical Games en la revista Scientific American i es va convertir en inspirador per a molts joves que van decidir estudiar carreres científiques en la segona mitat del segle XX, per la qual cosa és considerat un dels escriptors més influents de la passada centúria. Este dia és un homenatge a Gardner i una data ideal per a treballar alguns de les seues endevinalles.
Novembre
- 30 novembre: Aniversari d'Andresa Casamayor. Andresa (1720-1780) va ser una matemàtica saragossana, autora del Tyrocinio arithmetico, primer llibre de ciència escrit per una dona en espanyol que ha arribat fins als nostres dies. La història d'Andresa ha passat desapercebuda durant quasi 300 anys fins que els investigadors Julio Bernués i Pedro J. Miana de l'Institut Universitari de Matemàtiques i Aplicacions de la Universitat de Saragossa van descobrir les dades més rellevants de la seua biografia.
Desembre
- 22 desembre: Dia del sorteig de la Loteria de Nadal. El dia de supersticions, dels números lletjos i bonics, és fantàstic per a recordar les bases de la probabilitat i que no existix una fórmula que ens permeta esbrinar quin serà el número guanyador de la loteria, ni tan sols la seua terminació.
Raquel Villacampa Gutiérrez, Doctora i professora de Geometria i Topologia, Universitat de Saragossa
Este article va ser publicat originalment en The Conversation.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :