El futur climàtic d'Europa i del món podria dependre d'una corrent oceànica silenciosa però fonamental.
La Circulació Meridional de Retorn de l'Atlàntic (AMOC), un sistema essencial per a l'estabilitat climàtica global, es troba en risc de col·lapse. La seua desestabilització podria desencadenar conseqüències devastadores per a Europa i altres regions, segons alerten els científics.
Una cinta transportadora climàtica vital
L’AMOC funciona com una gegantina cinta transportadora: mou aigües càlides i superficials des dels tròpics cap al nord de l’Atlàntic, on es refreden, augmenten en densitat i s’enfonsen. Aquest cicle torna les aigües fredes i profundes cap al sud, tancant un bucle que no només transporta calor, sinó també nutrients essencials per als ecosistemes marins.
Aquest procés és clau per a mantindre temperatures temperades a Europa i al nord d’Amèrica. Sense ell, grans regions de l’Europa occidental experimentarien un descens dràstic de les temperatures, amb hiverns severs i prolongats que podrien afectar profundament la vida quotidiana i l’economia.
El risc d’un col·lapse i les seues conseqüències
Un col·lapse de l’AMOC provocaria transformacions climàtiques radicals. Europa podria entrar en un estat quasi glacial, amb episodis constants de nevades i alteracions meteorològiques intenses. Les pluges tropicals, que sustenten l’agricultura en moltes parts del món, també es veurien afectades, posant en perill la seguretat alimentària de milions de persones.
Segons diversos estudis, també de l'ONU, aquests efectes es podrien estendre més enllà de l’Atlàntic. L’alteració de l’AMOC tindria repercussions globals, modificant els patrons de pluges a l’Àfrica i l’Àsia i posant sota pressió els ja vulnerables sistemes agrícoles.
Canvi climàtic: el principal factor
Els científics coincideixen que el canvi climàtic és el principal responsable del debilitament de l’AMOC. Factors com el desgel accelerat a Groenlàndia i l’Àrtic, així com l’augment de les precipitacions, estan introduint grans quantitats d’aigua dolça al nord de l’Atlàntic. Aquesta afluència d’aigua altera la salinitat i densitat de les aigües, dificultant el seu enfonsament i, per tant, el funcionament correcte de la corrent.
A més, l’escalfament global ha reduït la diferència de temperatura entre les aigües tropicals i polars, un dels motors principals de la circulació oceànica. Això ha portat la situació a un punt crític, segons els informes més recents.
Què diu la ciència?
Els informes del Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC) han destacat durant anys la importància de l’AMOC. No obstant això, el seu informe de 2019 va considerar "molt improbable" un col·lapse d’aquesta corrent durant el segle XXI. Ara, noves investigacions liderades pel físic oceànic Stefan Rahmstorf qüestionen aquestes conclusions, argumentant que els models climàtics tradicionals podrien no reflectir amb precisió l’abast dels riscos actuals.
Un dels estudis més recents alerta que l’AMOC podria col·lapsar tan aviat com en 2025 o durant la dècada de 2030. Encara que aquestes dates són debatudes, hi ha un consens cada vegada major sobre el fet que el risc és real i imminent.
Accions urgents per evitar el col·lapse
Els experts subratllen que no es tracta només d’un problema científic, sinó també d’una qüestió d’actuació política i mediambiental. Reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle és una prioritat urgent per frenar l’escalfament global i, amb això, estabilitzar el sistema climàtic.
Altres mesures inclouen la protecció dels ecosistemes àrtics, la reforestació i una transició ràpida cap a l’ús d’energies renovables. La implementació d’aquestes polítiques podria ajudar a evitar que es creuen punts d’inflexió irreversibles.
Un futur incert però encara reversible
Segons Rahmstorf i altres científics, encara hi ha temps per actuar, però la finestra d’oportunitat es redueix cada vegada més. En paraules dels experts, "no es tracta d’una qüestió de quan, sinó de com podem evitar-ho". El col·lapse de l’AMOC podria convertir-se en una de les majors crisis climàtiques del nostre temps, però amb esforços globals i accions immediates, el risc encara pot ser mitigat.
La comunitat científica i les institucions internacionals estan treballant per aprofundir en les investigacions i millorar les eines de predicció. Però, com assenyalen els experts, el temps no juga a favor.
La DANA a València: un avís del canvi climàtic
Encara que no està relacionada directament amb l’AMOC, la recent DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) que ha afectat València és un exemple clar de com el canvi climàtic intensifica fenòmens meteorològics extrems. La intensitat de les pluges, les inundacions i els impactes en les infraestructures mostren que l’escalfament global ja està tenint efectes directes en el nostre entorn.
Els experts apunten que aquestes situacions podrien ser cada vegada més freqüents si no es prenen mesures globals i locals per frenar el canvi climàtic.
Cap comentari :