Master1305/Shutterstock |
El ciberassetjament sexual, un greu problema social en estos temps, és una qüestió encara més complexa quan es produïx en el lloc de treball degut al desequilibri de poder que pot haver-hi entre els possibles agressors i les seues víctimes.
Hem intentat ampliar el coneixement sobre esta qüestió, aprofundint en la relació entre personalitat i ciberassetjament sexual. En concret, ens centrem en analitzar com uns certs trets de la personalitat, específicament aquells associats amb la tríada fosca (psicopatia, maquiavel·lisme i narcisisme), podrien influir en la manifestació d'esta mena de conductes. I, en efecte, els resultats obtinguts van indicar que alts nivells de psicopatia i maquiavel·lisme tenen una major probabilitat d'estar vinculats amb el ciberassetjament sexual.
Aplicar intel·ligència artificial per a estudiar la tríada fosca
Una de les principals aportacions de l'estudi va ser l'ús de la intel·ligència artificial per a examinar la relació entre els trets de la tríada fosca i els possibles comportaments de ciberassetjament sexual.
A més d'aplicar el model d'equacions estructurals, per a millorar la precisió i efectivitat de les prediccions utilitzem diversos mètodes d'aprenentatge automàtic o machine learning basats en arbres de classificació (random forest, bagging i boosting).
Els resultats del model d'equacions estructurals van evidenciar l'existència d'una relació positiva i significativa –això és, que quan una puja l'altra també ho fa i en una mesura que no permet pensar en la casualitat– entre dos dels trets de la tríada fosca (concretament, la psicopatia i el maquiavel·lisme) i el comportament de ciberassetjament sexual.
D'altra banda, quant a l'ús dels models d'aprenentatge automàtic, els resultats demostren que este tipus de tècniques té un rendiment superior a altres en l'anàlisi de la problemàtica objecte d'estudi. Així, la nostra investigació proporciona un mètode per a reduir la taxa de falsos negatius quan es tracte de classificar el ciberassetjament sexual a partir de les variables que conformen la tríada fosca.
El ciberassetjament sexual en el lloc de treball
L'assetjament laboral és un problema generalitzat en la societat actual. Segons l'Organització Internacional del Treball (OIT), més d'una de cada cinc persones ocupades ha patit violència i assetjament en el treball en alguna de les seues formes: física, psicològica o sexual. La violència psicològica és la més comuna, seguida per la física i la sexual, amb un major impacte en les dones.
A més, l'ús massiu de les noves tecnologies d'informació i comunicació ha modificat la manera de relacionar-nos, també en el lloc de treball. Això ha possibilitat l'aparició de situacions de ciberassetjament, inclòs el de caràcter sexual. De forma generalitzada, el ciberassetjament sexual s'entén com:
“Qualsevol comportament sexualment agressiu o coercitiu realitzat mitjançant l'ús de mitjans electrònics (per exemple, missatges de text, xarxes socials, aplicacions per a telèfons mòbils, etc.)”.
Trets foscos de personalitat
En el nostre estudi, analitzem com alguns trets de personalitat podrien influir en esta mena de comportament depredador. En particular els trets relacionats amb la psicopatia, el maquiavel·lisme i el narcisisme.
En l'àmbit científic, la psicopatia està relacionada amb la insensibilitat i l'explotació dels altres sense remordiments; el maquiavel·lisme amb la manipulació i la falta de sinceritat i, finalment, el narcisisme amb la dominació, l'exhibicionisme i els sentiments de superioritat. Junts, estos tres trastorns de personalitat conformen el que en l'àmbit de la psicologia es coneix com la tríada fosca.
La tríada fosca s'ha vinculat tradicionalment a resultats personals i socials indesitjables. Els qui presenten estos trets de personalitat tenen baixos índexs de consciència, manquen d'honestedat i humilitat, i són insensibles cap a les emocions dels altres. Això els fa manipuladors i mancats d'empatia. I sense empatia, les persones tendixen a desenrotllar menys comportaments socials.
Per a un entorn laboral saludable i segur
Més enllà del risc associat als trets de personalitat psicópatica, narcisista i maquiavèl·lica, les organitzacions han de desenrotllar polítiques i procediments de formació, informació i sensibilització per a la detecció precoç i dissuasió de possibles conductes de ciberassetjament sexual en el treball.
Així, mitjançant la conscienciació sobre el tema, les organitzacions aniran construint una cultura organitzativa basada en un lloc de treball respectuós, amb tolerància zero a comportaments de ciberassetjament sexual.
A més, esta informació hauria de tindre's en compte en el disseny dels programes curriculars per a crear des de la base una cultura organitzativa més inclusiva, ètica i respectuosa, i un entorn laboral més saludable i segur.
Margarita Fernández-Monroy, Professora d'Organització d'Empreses, Universitat de Las Palmas de Gran Canaria; Agustín J. Sánchez Medina, Catedràtic en Organització d'Empreses, Universitat de Las Palmas de Gran Canaria i Inmaculada Galván Sánchez, Doctora per la ULPGC en l'àmbit d'Organització d'Empreses i investigadora en Economia Social, Universitat de Las Palmas de Gran Canaria
Este article va ser publicat originalment en The Conversation.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :