#DretsLaborals #ServeisSocials
“No podem viure amb menys de 1.000 euros al mes”, denuncien les treballadores dels centres de gestió integral.
Els sindicats CCOO i UGT han tornat a reclamar la publicació de les licitacions per a garantir millors salaris i condicions laborals en centres que atenen persones majors, dependents i víctimes de violència masclista a la Comunitat Valenciana.
La Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO PV i UGT Serveis Públics PV han protagonitzat aquest dilluns una concentració davant diversos centres de treball per a denunciar la precarització laboral que afecta prop de 4.000 persones treballadores en centres de gestió integral a la Comunitat Valenciana. Aquestes professionals presten atenció a col·lectius vulnerables, com persones majors i dones víctimes de violència masclista, amb salaris que, en molts casos, no arriben als 1.000 euros mensuals.
Els sindicats han exigit la publicació de les licitacions d'aquests centres, que són de titularitat pública però de gestió privada, amb l’objectiu d’actualitzar les taules salarials i millorar les ràtios de personal. Segons expliquen, aquestes mesures permetrien equiparar els sous als acords signats el 2022 i garantir unes condicions laborals dignes per a les treballadores.
Després de la protesta del passat 7 de gener davant el Palau de la Generalitat, la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge es va comprometre a publicar les licitacions abans de març de 2025. No obstant això, de moment, només s’ha fet pública la dels centres de la dona, mentre que la resta continuen pendents. Amb dos mesos per davant per a complir la promesa, els sindicats continuen pressionant perquè el compromís es materialitze en fets.
A més, CCOO i UGT critiquen que la Conselleria haja apel·lat a la negociació d’un conveni col·lectiu únic per als serveis socials sense garantir-ne el finançament ni complir els acords ja subscrits. Asseguren que s’estan confonent els sectors d’acció concertada amb la gestió integral de centres, que ja compta amb un conveni col·lectiu vigent que únicament necessita la publicació de les licitacions per a ser aplicat.
El conveni col·lectiu del sector, signat al març de 2023 per UGT, CCOO i la patronal AERTE, i avalat pel Consell, estableix un increment salarial mitjà de 200 euros mensuals. Aquest increment només serà efectiu quan es formalitzen els nous contractes públics, per la qual cosa les treballadores continuaran cobrant sous baixos mentre no es publiquen les licitacions.
Els sindicats denuncien que la situació actual està provocant una fuga de professionals cap a altres sectors, com la sanitat pública, davant la impossibilitat de sostenir econòmicament les seues vides amb salaris inferiors als 1.100 euros mensuals. A més, critiquen que les jornades laborals incloguen condicions precàries, com el pagament de les hores nocturnes a només 0,80 euros i la no consideració dels diumenges com a festius.
Segons indiquen des de CCOO i UGT, la publicació de les licitacions i l’homologació salarial no només acabarien amb la precarietat del sector, sinó que també contribuirien a millorar la qualitat del servei que es presta a les persones majors i dependents. A més, consideren que l’Administració té una responsabilitat ètica i moral per a garantir unes condicions laborals dignes tant per a les treballadores com per a les persones usuàries.
Amb aquestes mobilitzacions, els sindicats reclamen que es pose fi a aquesta situació i insisteixen en la necessitat urgent d'equiparar els salaris de les treballadores de centres de gestió integral amb els del personal funcionari de Serveis Socials.
Cap comentari :