En un extens article publicat en El Salto, es presenta un retrat profund i detallat de María Servini, jutgessa federal argentina que encapçala la investigació única en el món sobre els crims del franquisme. Servini, que compta amb 50 anys de trajectòria en el dret penal, es troba al capdavant d’una causa judicial que ha suposat grans desafiaments polítics i jurídics, tant a l'Argentina com a Espanya.L'article el signa Ana Delicado.
El pes de la història: Franquisme versus Dictadura Argentina
María Servini remarca la diferència en l’enfocament entre Argentina i Espanya respecte als crims de les seues dictadures. A l’Argentina, es van impulsar judicis a les Juntes Militars dos anys després de la fi de la dictadura, mentre que a Espanya, el Pacte de la Moncloa i la Llei d’Amnistia de 1977 van segellar la impossibilitat d’investigar els crims franquistes. "Con el Pacto de la Moncloa, ustedes cerraron las puertas para investigar todo", assenyala Servini.
L’article destaca el paper clau de la voluntat política en aquests processos, una qüestió que la jutgessa considera fonamental per a avançar en la justícia. “Depende del Gobierno que tengan en ese momento, de la voluntad política”, afirma, i subratlla que aquesta situació podria canviar en un futur pròxim, ja que el context polític és volàtil.
Una investigació que s’allarga més de 14 anys
La jutgessa Servini va iniciar aquesta causa el 2010, investigant crims comesos des del colp militar de 1936 fins a l’aprovació de la Constitució espanyola de 1978. Durant aquest temps, ha sol·licitat l’arrest de 24 representants del franquisme, entre ells l’exministre Rodolfo Martín Villa, que va ser processat per la mort de quatre manifestants durant el seu mandat. Servini lamenta, però, la falta de suport rebut tant a Espanya com a l'Argentina: “No hemos conseguido nada de apoyo ni de la Cámara de acá ni de España”.
Les dificultats no han estat només jurídiques. L’article narra episodis com la negativa d’Espanya a extradir figures clau com l’exinspector de policia Juan Antonio González Pacheco, conegut com "Billy el Niño", o a subministrar documentació essencial per a la investigació.
Els obstacles legals a l'Argentina
Els tribunals argentins també han presentat obstacles. La causa contra Martín Villa va ser anul·lada per falta de proves, una decisió que reflecteix les limitacions per a establir el caràcter de crims de lesa humanitat dels actes investigats. La magistrada treballa per demostrar que aquests crims són imprescriptibles, un pas clau per a continuar amb la investigació.
Un dels casos emblemàtics que il·lustren aquest esforç és el d’Arturo Ruiz, un jove assassinat en 1977, i el de Timoteo Mendieta, localitzat en una fossa comuna després de dècades de cerca per part de la seua filla Ascensión. Aquesta última experiència, segons Servini, simbolitza tant la seua major satisfacció com la seua impotència: “Mi mayor satisfacción ha sido la alegría de los familiares de encontrarse con los cuerpos de sus familiares fallecidos. Mi impotencia, no poder lograr eso”.
L’optimisme davant les adversitats
Malgrat les dificultats acumulades, Servini manté l’esperança en el progrés de la causa. “De acuerdo a cómo han ido las circunstancias, soy optimista porque veo que las cosas cambian”, afirma. La jutgessa destaca també el paper de la recent Llei de Memòria Democràtica a Espanya, aprovada en 2022, com un instrument potencialment important per a avançar en el reconeixement de les víctimes del franquisme.
Una lluita per la veritat
L’article conclou amb el retrat d’una dona compromesa amb la memòria històrica, que anima els denunciants a sumar-se a la causa. A pesar de la falta de col·laboració per part d’autoritats espanyoles i argentines, María Servini es declara ferma en el seu compromís amb la justícia i la reparació històrica: “Si yo no tuviera esperanza de que hoy podemos llegar a algún acuerdo en algún momento, no estaríamos trabajando”.
Aquest article d’El Salto, basat en una entrevista amb la jutgessa María Servini, posa en relleu els reptes d’una investigació sense precedents que busca posar fi a dècades d’impunitat pels crims del franquisme. Un testimoni de perseverança i valentia en la recerca de la veritat.
Víctimes del franquisme en Buenos Aires per a parlar amb la Jutgessa |
Cap comentari :