Un revolucionari fàrmac contra la sida, avanç científic de l'any Un revolucionari fàrmac contra la sida, avanç científic de l'any
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Un revolucionari fàrmac contra la sida, avanç científic de l'any

Melinda Nagy/Shutterstock

La revista Science acaba de declarar com l'avanç més important de 2024 al fàrmac lenacapavir. Es tracta d'un dels més de 30 medicaments antiretrovirals disponibles actualment per a combatre la infecció pel virus d'immunodeficiència humana (VIH), però té una qualitat que li distingix entre els altres: la seua impressionant capacitat de previndre la malaltia.

Estudis recents han mostrat que una injecció de lenacapavir és capaç de reduir les infeccions per VIH a zero en dones durant sis mesos. El percentatge d'eficàcia és pràcticament igual (99,9 %) en persones de gènere divers que tenen relacions sexuals amb homes. Estos resultats milloren significativament la d'altres tractaments profilàctics previs a exposició (PrEP) emprats en l'actualitat i obri un nou camí cap a l'esperança.

Objectiu: la cápside

Aprovat en 2022, lenacapavir es considera un fàrmac de “primera classe”, la qual cosa vol dir que actua mitjançant un mecanisme distint al de la resta de medicaments aprovats. Més concretament, actua com un inhibidor de la cápside viral. Vegem què significa això.

El VIH té un embolcall extern que protegix el seu interior, on es troben els elements essencials perquè el virus puga infectar i replicar-se dins de les cèl·lules humanes. Entre ells està la cápside, una estructura amb forma de con formada fonamentalment per proteïnes, com la p24. La cápside no sols protegix el material genètic del virus (el seu ARN), sinó que també embolica els enzims virals necessaris per a replicar-se, com la transcriptasa inversa, integrasa i proteasa.

Estructura del VIH.

A més, la cápside exercix un paper crucial en el transport del contingut viral cap al nucli de la cèl·lula infectada, un pas decisiu perquè l'ARN del patogen puga integrar-se en l'ADN cel·lular i el virus comence a multiplicar-se. En resum, no sols protegix el “cor” del VIH, sinó que també coordina diverses etapes clau del cicle d'infecció viral.

Com funciona lenacapavir?

Lenacapavir s'unix a la cápside, provocant la seua desestabilització i interferint en dos etapes clau del cicle replicativo del virus: el transport del material genètic viral (ARN) a l'interior de la cèl·lula hoste i l'acoblament i maduració de nous virus abans que isquen de la cèl·lula infectada.

En bloquejar el transport de l'ARN viral, el fàrmac impedix que el VIH es replique en les cèl·lules hoste. Fins i tot si el virus aconseguix evadir esta acció, lenacapavir continua actuant de manera que impedix la formació de virions madurs, la qual cosa suposa el bloqueig de la propagació viral a altres cèl·lules.

Pel fet que actua en dos etapes diferents del cicle viral, és un fàrmac molt eficaç, fins i tot contra ceps del VIH resistents a altres tractaments.

Un avantatge addicional enfront d'altres antiretrovirals és la seua forma d'administració. Així, mentres que la major part dels medicaments aprovats enfront del VIH requerixen d'una dosi diària per a ser efectius, lenacapavir tan sols necessita una injecció subcutània cada 6 mesos. Esta propietat ho convertix en el fàrmac antiretroviral d'acció prolongada més eficaç que existix.

I quin impacte té això en el tractament? La dosificació semestral reduïx significativament el risc d'oblits, simplifica el maneig de la malaltia i assegura nivells constants del medicament, millorant l'adherència, un factor crític per a mantindre el virus controlat i previndre resistències.

Això no significa que lenacapavir s'empre com a monoteràpia (en solitari) en el tractament enfront del VIH: igual que la resta dels medicaments disponibles en el mercat, este fàrmac s'empra com a part d'un règim combinat –també conegut com a “còctel” d'antiretrovirals– per a garantir un control efectiu del virus.

Assajos molt prometedors

En l'actualitat, lenacapavir està indicat per a pacients amb VIH que presenten resistència significativa enfront d'altres fàrmacs antiretrovirals i, per tant, les seues opcions de tractament són limitades. Llavors, per què la revista Science ho ha declarat ara com l'avanç científic de l'any? Perquè a més de reconéixer els avanços en el coneixement sobre l'estructura i funció de la cápside, este exalçament valora, com hem apuntat al principi, l'ús de lenacapavir en la profilaxi prèvia a l'exposició (PrEP).

La PrEP és un tractament preventiu que consistix en l'administració de medicaments antiretrovirals a persones sanes molt exposades al VIH amb la finalitat de reduir el risc d'infecció. Es dirigix fonamentalment a individus amb parelles seropositives, treballadors sexuals o als qui practiquen sexe d'alt risc sense l'ús de preservatius.

A la fi de juny d'enguany, l'empresa Gilead Sciences va anunciar els resultats de l'assaig clínic PURPOSE 1, que va estudiar l'ús del fàrmac per a previndre la infecció per VIH en dones i #xiquet adultes. A mitjan novembre, es van publicar les conclusions del PURPOSE 2, que va incloure a homes cisgénero, dones transgènere, homes transgènere i persones de gènere no binari. Els seus resultats van mostrar que el tractament amb lenacapavir va reduir el risc de contraure VIH en un impressionant 99,9%. De les 2180 persones que van participar i van rebre el tractament, només dos es van infectar amb el virus.

Estes dades han fet que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) haja triat a lenacapavir com “un avanç significatiu” en la prevenció del VIH. Encara que el seu ús preventiu no encara no està aprovat, s'espera que es faça efectiu a la fi de 2025.

Encara que estos avanços representen un pas encoratjador, és fonamental continuar amb les investigacions a llarg termini per a confirmar la seua eficàcia i seguretat en diversos contextos. El VIH continua sent un desafiament complex, i qualsevol pas #avant ha de ser abordat amb cautela, però també amb l'optimisme que la ciència continua acostant-se a noves formes de control i prevenció.The Conversation

Sonia de Castro de l'Ossa, Científic Titular del CSIC, Institut de Química Mèdica (IQM-CSIC), Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)

Este article va ser publicat originalment en The Conversation

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal