Nova organització dels fòssils d'homínids de l'est d'Àsia després del descobriment de noves espècies |
#arqueologia #evolucióhumana #HomoJuluensis
La descoberta de Homo juluensis afegeix una peça crucial a l'arbre evolutiu humà. Aquest antic homínid, que va habitar l’Àsia oriental fa entre 300.000 i 50.000 anys, planteja noves hipòtesis sobre la diversitat dels nostres avantpassats.
L’evolució complexa del Plistocè
Segons un estudi publicat a Nature Communications, liderat pel professor Christopher J. Bae de la Universitat de Hawaii, Homo juluensis podria haver format part d’una comunitat que caçava en grups reduïts, emprava eines de pedra i utilitzava pells d’animals per a protegir-se. Aquest homínid s’hauria extingit fa uns 50.000 anys, però el seu rastre genètic podria connectar amb els denisovans, un grup humà conegut per restes d’ADN trobades a Sibèria, Tibet i Laos.
El vincle entre Homo juluensis i els denisovans s’ha suggerit a partir de similituds en mandíbules i dents trobades en jaciments asiàtics, encara que són necessàries més investigacions per a confirmar-ho.
Un enfocament innovador en l’organització dels fòssils
L’equip de Bae ha introduït un mètode sistemàtic per a classificar els fòssils humans de l’Àsia oriental, ajudant a diferenciar amb més precisió espècies com Homo erectus, Homo neanderthalensis i Homo sapiens. “És com ordenar un vell àlbum familiar ple d’imatges borroses,” explicava Bae, ressaltant com aquesta metodologia redefineix el panorama de la paleoantropologia.
Cristopher J.Bae |
Col·laboració científica global
Aquest estudi és resultat d’una col·laboració internacional, amb Xiujie Wu, experta de l'Acadèmia de Ciències de la Xina, com a coautora principal. Wu lidera la descripció taxonòmica de Homo juluensis, destacant l’esforç conjunt per a comprendre millor l’evolució humana.
Cap a una nova comprensió del passat humà
De moment, Homo juluensis proporciona una perspectiva única sobre com els nostres avantpassats van evolucionar i es van adaptar a l’entorn d’Àsia oriental. La troballa reafirma la necessitat d’una exploració constant dels jaciments arqueològics i d’una revisió crítica de les evidències existents per a enriquir la nostra comprensió de l’origen i diversitat de la humanitat.
“Aquestes descobertes ens ajuden a reconstruir el trencaclosques de la nostra història evolutiva,” conclou Bae.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :