Maribel Albalat, Lorena Silvent i Eva Sanz es presenten en el Cecopi. Foto: AJUNTAMENT DE PAIPORTA |
#DANAValencia #Catarroja #Paiporta #Benetússer
La recuperació dels municipis valencians després de la DANA és una tasca que requereix la col·laboració de totes les administracions.
Les alcaldesses de Catarroja, Paiporta i Benetússer es presenten al Cecopi per a denunciar les deficiències en la gestió de l'emergència i sol·licitar més mitjans per a la retirada de fangs i l'agilització de les ajudes.
Les alcaldesses de Catarroja, Lorena Silvent; Paiporta, Maribel Albalat; i Benetússer, Eva Sanz, van comparèixer este dimarts en el Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) per a posar en evidència les "greus deficiències" en la gestió de l'emergència provocada per la dana i la "lamentable realitat" que viuen els seus municipis. A més, van sol·licitar més mitjans per a la retirada de fangs i l'agilització de les ajudes de la Generalitat.
Ante "la negativa del mando a escoltar-les", les alcaldesses van decidir fer públiques les seues peticions en el propi Cecopi, reunint el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat (CCE), en L'Eliana (València). En este espai, van exposar "les necessitats que, a dia d'hui i quan ja han transcorregut més de 45 dies, segueixen patint" els veïns de les seues localitats.
Entre les reivindicacions presentades per les responsables municipals, es troben la necessitat de comptar amb més mitjans per a abordar l'extracció de vehicles i fang dels garatges i soterranis, l'agilització de les ajudes de la Generalitat i un pla "detallat i realista" per a la reconstrucció dels seus municipis.
Les alcaldesses van denunciar la "ineficàcia" de les mesures adoptades pel mando de l'emergència en les darreres setmanes, ja que, segons van assegurar, "segueixen sent allunyades de la realitat dels municipis afectats". "Amb les unitats i equips assignats podem estar un any per a solucionar el problema", van advertir.
Les responsables municipals van considerar que eixes decisions "es basen en el nul coneixement de les necessitats de les localitats afectades". "La nostra prioritat segueix sent protegir i donar suport a tots els veïns i veïnes, però necessitem que les altres administracions estiguen a l'altura de la gravetat d'esta situació", van remarcar.
Les alcaldesses van exigir disposar d'informació "en temps real i de manera directa" de les actuacions i mesures que es prenen en el Cecopi, així com un "calendari detallat" del pla de treball en l'operativa de retirada de fangs dels garatges. "Volem informar als nostres veïns de què s'està fent per a resoldre esta problemàtica que afecta a tantes vivendes i famílies", van expressar.
També van reclamar més mitjans per a l'extracció de fangs i vehicles dels soterranis i van avisar que els mitjans assignats són "insuficients a totes luces". "Necessitem més equips d'empreses privades especialitzades per a poder acometre l'emergència de la neteja dels garatges, també més efectius de la UME i de bombers amb la finalitat que eixos treballs acaben quant abans", van sostenir.
A més, van urgir a agilitzar el procés de retirada i eliminació de les "muntanyes de vehicles" que "omplen" els municipis i van lamentar que situacions com l'incendi en una campa de Catarroja este dilluns "mai s'haurien de produir". "Des del primer moment s'ha estat reclamant que es retiren els vehicles perquè no és segur", van remarcar. Així, van subratllar la necessitat d'"actuar de manera immediata", per a la qual van demanar "més seguretat", habilitar "campes intermèdies" i executar "un pla urgent de retirada de vehicles per part de l'emergència".
Paral·lelament, les alcaldesses d'estos municipis van compartir "la exigència de la ciutadania demanant actuacions més ràpides per a resoldre la problemàtica dels fangs". Per esta raó, i ante "la ineficàcia de les actuacions dutes a terme fins ara", van justificar que havien disposat "tots els mitjans municipals disponibles i contractant més maquinària per a la retirada de fangs". Malgrat això, van advertir que "no és suficient".
A més, van argumentar que no es pot treballar amb un pla logístic adequat ante "els constants canvis de criteri i d'ordres que reben els equips destinats a l'emergència que treballen en els nostres municipis". Una situació que, van avisar, "està fent que el treball se ralentitza". "Seguim exigint un pla de treball clar, ordenat i amb unes dates precises", van insistir.
També van reclamar ajudes econòmiques directes als ajuntaments per "poder seguir contractant empreses especialitzades en l'extracció de fang i camions cuba per a atendre l'urgència que suposa mes i mig de garatges i forats d'ascensor inundats d'aigua, fang i, en alguns casos, amb residus fecals".
"És imprescindible que s'agilitza el pagament de les ajudes de les diferents administracions per a pal·liar la pèrdua de béns de primera necessitat. I que es facen efectives de manera immediata per a totes les famílies. Moltes d'elles han perdut les seues vivendes o estan molt afectades i es troben en una situació de vulnerabilitat", van advertir.
Respecte a la "vital" reactivació de l'economia, van requerir "més mitjans per a les zones industrials" i van especificar que, en el cas del polígon de Catarroja, "els mitjans destinats per la Generalitat són insuficients per a restablir un milió de metres quadrats i en els quals es compta amb 486 empreses en actiu".
En matèria educativa, van demanar "agilitzar el procés de retorn segur a les aules", solucions "més àgils" per a aquells centres que no poden reobrir-se i garantir "el constant seguiment i revisió de l'estat de les instal·lacions". En el cas de Catarroja, van precisar que la Conselleria d'Educació "no pot seguir de braços creuats i sense resoldre l'estat i la situació del conservatori, en el qual estudien 400 alumnes".
Finalment, les alcaldesses van instar al mando de l'emergència a "reforçar i accelerar" la intervenció per a reconstruir els municipis afectats. "Som zona catastròfica i els problemes de la població s'estenen a tot el municipi d'una o altra manera. Els nostres pobles estan totalment afectats, no ens queda res", van exposar.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :