#EducacióValenciana #ConsultaLingüística
Les famílies i entitats educatives reclamen més temps i transparència en decisions que afecten l'ensenyament.
La Conselleria d’Educació, dirigida per José Antonio Rovira, ha obert el procés d’al·legacions sobre la consulta de la llengua base durant les vacances de Nadal. Aquesta decisió ha sigut durament criticada per associacions de mares i pares, Escola Valenciana i partits polítics, que denuncien la falta de temps i transparència.
El passat dimarts, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) va publicar l’anunci del tràmit d’audiència i informació pública del projecte d’ordre per a consultar les famílies sobre la llengua base en què volen que els seus fills i filles estudien. El termini per a presentar al·legacions és de deu dies naturals, coincidint plenament amb el període vacacional.
La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de la província de València (FAMPA-València) ha expressat la seua "indignació" per la convocatòria del procés en unes dates que dificulten greument la participació. Segons Rubén Pacheco, president de FAMPA-València, "aquesta mesura fixa un termini en plena època de descans familiar, generant una tensió innecessària en el sistema educatiu en un moment especialment delicat". La federació reclama l’ampliació del termini fins a després de les vacances per a garantir una participació efectiva.
Per la seua banda, Escola Valenciana ha posat a disposició de la ciutadania una resposta editable per a presentar al·legacions a través del portal de participació GVA Participa. L'entitat considera que el projecte "promou el conflicte lingüístic" i critica que es prioritze la tria entre valencià i castellà en lloc de valorar criteris pedagògics. La presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó, ha assenyalat que "fer la consulta en període de vacances escolars és una mostra més de l'obscurantisme de la Llei Rovira".
Concretament, en este document d'al.legacions, que poden presentar persones particulars, consells escolars de centre i municipals o associacions de famílies, entre altres representants legals de l'alumnat, es demana la retirada del projecte, ja que considera que la consulta "promou el conflicte lingüístic i situa el debat en la tria entre valencià o castellà en lloc de situar-ho en l'àmbit de la pedagogia". A més, entre altres punts, esta proposta també assenyala que es posa l'èmfasi en la llibertat d'elecció de llengua per part de les famílies, "però no es garantix que es faça efectiva la llibertat d'elecció". El text, modificable per a poder incloure les dades de les persones o entitats que ho presenten, així com la data de signatura, està disponible en https://drive.google.com/drive/folders/1jbmcifhoiho- DCKPqS4AyC6tsEwSNrDC?usp=sharing
En l’àmbit polític, el portaveu d’Educació de Compromís a les Corts, Gerard Fullana, ha qualificat el procés de "pantomima" i ha acusat la Conselleria de buscar l’opacitat. "Convocar les al·legacions durant el període de Nadal dificulta al màxim la participació ciutadana", ha afirmat Fullana, criticant que la normativa "no garantix l’elecció del model educatiu en el moment de la matrícula".
El projecte ha generat una intensa critica en el sistema educatiu valencià, on les famílies i entitats reclamen més transparència i consideració en la presa de decisions que afecten el futur de l’ensenyament.
Cap comentari :