#ValènciaManifestació #DANAdimissióMazón
La Marxa silenciosa i convocada per més de 50 organitzacions. La gestió de l’última DANA a la Comunitat Valenciana, amb un balanç tràgic de 211 morts, ha generat una forta polèmica que hui es materialitza en una manifestació multitudinària a València, convocada per més de vint organitzacions socials i sindicats. La marxa, que recorrerà el centre de la ciutat a partir de les 18:00 hores, exigeix la dimissió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, a qui els convocants acusen d’una gestió deficient i tardana de l’emergència, principalment pel retard en l’activació de les alertes a la població i per altres errors de coordinació.
Amb el lema "Mazón, dimissió", les entitats organitzadores, que conviden a la resta a sumar-se, per a denunciar la inoperància del Govern valencià, i fer sentir les seues demandes per un País Valencià més just, segur i preparat per a fer front als reptes climàtics i socials actuals. Les organitzacions demanen solucions efectives que aborden les causes profundes i el context d'aquests desastres.
Retard en les alertes: un error clau de 12 hores
Segons les informacions conegudes, el retard en l’activació del sistema Es-alert, que hauria avisat a la població sobre l’alt risc d’inundacions, és un dels punts centrals de les crítiques. En una reunió del CECOPI, celebrada el 29 d’octubre a les 18:00 hores, es va proposar activar el sistema d’alertes, però la mesura no va ser adoptada fins a les 20:11 hores, un interval crític que, segons diversos experts, podria haver marcat la diferència en la resposta ciutadana i en les pèrdues humanes. A aquesta demora se suma la controvèrsia sobre la falta de coherència en les versions oficials dels responsables de l’emergència.
Mazón absent durant la reunió crítica
La gestió de Mazón ha estat objecte de més polèmica per la seua absència durant la reunió del CECOPI convocada per a tractar l’emergència a les 17:00 hores. Mentre els membres de l’equip de coordinació debaten l'activació de les alertes, Mazón es trobava en una reunió amb la periodista Maribel Vilaplana per a oferir-li la direcció de la televisió pública À Punt. Esta trobada, que s’ha conegut recentment, ha generat un ampli rebuig entre la ciutadania i les organitzacions convocants, que qüestionen les prioritats de Mazón en aquell moment crític.
Una cronologia de descoordinació i decisions tardanes
Les gravacions de la reunió del CECOPI han tret a la llum una sèrie d’errors en la coordinació de les autoritats. Es va iniciar la reunió del CECOPI a les 17:00 hores, però les alertes no es van enviar fins a les 20:11, un retard que, sumat a altres deficiències com el desconeixement inicial del sistema Es-alert per part de la consellera de Justícia, Salomé Pradas, ha afegit encara més tensió al debat sobre l'eficiència en la resposta a l’emergència.
Clam per una investigació i per responsabilitats polítiques
Els convocants de la manifestació, que esperen una participació massiva i silenciosa en senyal de respecte a les víctimes, han exigit una investigació judicial i parlamentària sobre la gestió de la DANA. “És necessari que es depuren responsabilitats polítiques perquè tragèdies com aquesta no es repetisquen en el futur”, han manifestat les organitzacions en un comunicat previ a l’acte. A més, assenyalen la dimissió de Mazón com un “pas imprescindible” per a recuperar la confiança de la ciutadania en les institucions valencianes davant futures emergències.
Amb l’eslògan “Mazón dimissió”, els assistents partiran des de la plaça de l’Ajuntament fins al Palau de la Generalitat, un recorregut que posarà de manifest el descontentament amb la gestió de l’actual govern valencià en moments d’alta emergència.
Cap comentari :