La persistència de la bretxa de gènere en l'ocupació a Europa: una anàlisi regional La persistència de la bretxa de gènere en l'ocupació a Europa: una anàlisi regional
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La persistència de la bretxa de gènere en l'ocupació a Europa: una anàlisi regional


L'article publicat a El Orden Mundial analitza en profunditat la bretxa de gènere en l'ocupació a Europa, un fenomen que persisteix malgrat els avanços cap a la igualtat de gènere durant l'últim segle. Aquest informe se centra en com aquesta desigualtat continua afectant significativament les taxes d'ocupació de les dones, especialment en certes regions del continent.

Segons l'article, en 2023, la taxa d'ocupació masculina era de mitjana deu punts superior a la femenina dins de la Unió Europea (UE), encara que s'ha registrat una lleugera millora respecte a l'any anterior, quan la diferència era de 10,7 punts. Aquesta situació es vincula a factors culturals, socials i econòmics, que es detallen en diferents seccions del text. 

Les responsabilitats de cura i els prejudicis laborals

Un dels factors clau és la sobrecàrrega de responsabilitats de cura no remunerades que assumeixen majoritàriament les dones, especialment després de la maternitat. Aquesta situació té un impacte directe en la seua trajectòria laboral i les oportunitats d'ocupació. Com afirma l'article:

"Les dones encara segueixen assumint la majoria de les responsabilitats de cura no remunerades, que es multipliquen una vegada accedeixen a la maternitat i afecten les seues carreres laborals."

A més, persisteixen els prejudicis que dificulten l'accés de les dones a determinats llocs de treball, un problema especialment pronunciat a les regions del sud i l'est d'Europa.


Disparitats regionals: el cas de Grècia, Itàlia i Romania

El text identifica les zones amb les majors bretxes de gènere en l'ocupació. Registra diferències de fins a trenta punts entre homes i dones en regions com Campània i Pulla (Itàlia) i Sterea Elláda (Grècia). De fet, totes les regions amb bretxes superiors als vint punts es troben en aquests tres països.

"Són regions amb un elevat atur i un PIB baix en comparació amb la mitjana nacional. La regió de Campània, per exemple, compta amb el segon atur més alt de tota la UE, al voltant del 20%." 

Un exemple de bones pràctiques: Finlàndia i Suècia

En contrast amb aquestes desigualtats, l'article destaca Finlàndia i Suècia com a referents en paritat laboral. A Finlàndia, en regions com les illes Åland i el sud del país, la taxa d'ocupació de les dones és superior a la dels homes. Aquest èxit es deu a polítiques que faciliten la conciliació laboral i familiar, les quals són especialment efectives fins i tot en zones rurals.

"Les polítiques del país, que promouen la conciliació de la vida laboral i familiar, juguen un paper crucial en aconseguir aquesta paritat en el mercat laboral." 

Un objectiu comunitari per a 2030

La UE s'ha proposat reduir a la meitat la bretxa de gènere en l'ocupació per a l'any 2030, establint com a objectiu una diferència màxima de 5,8 punts. Segons el text, només una de cada cinc regions europees compleixen actualment aquest objectiu, concentrades majoritàriament al centre i nord del continent. 

Un repte global: Europa com a líder en igualtat

Finalment, l'article destaca el lideratge d'Europa en igualtat de gènere, segons el Global Gender Gap Report, amb un índex del 76,3%, seguit per Amèrica del Nord (75%) i Amèrica Llatina (69%). Tot i això, queda molt per fer per eliminar les desigualtats en àmbits com la política, l'economia i el treball domèstic.

Aquest exhaustiu anàlisi, publicat per El Orden Mundial, ens ofereix una visió completa dels desafiaments i avanços en la bretxa de gènere a Europa, posant en evidència la necessitat de polítiques més ambicioses i equitatives. Per a més informació, es pot consultar l'article complet ací.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons

 


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal