La dana a València: turisme responsable en temps de crisi La dana a València: turisme responsable en temps de crisi
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La dana a València: turisme responsable en temps de crisi

  Vista aèria de la ciutat de València. AlexeMarcel/Shutterstock




Després de les terribles imatges que va deixar el pas de la DANA per la Comunitat Valenciana, augmenta la inquietud dins del seu sector turístic que, en 2021, va suposar un 2,3 % del PIB i un 2,4 % de l'ocupació de la regió.

És el tercer destí espanyol per a visitants estrangers (13,3 %, darrere de les illes Balears i Catalunya) i ara es tem que els efectes de la tragèdia afecten la seua arribada.

En els mitjans de comunicació de països clau per al turisme valencià s'han anat publicant notícies que alimenten la por de viatjar a la zona.

Notícies de l'exterior

D'una banda, al Regne Unit els periòdics The Independent i The Times advertixen als turistes que no rebran reembossaments per cancel·lacions, llevat que el ministeri d'Afers exteriors desaconselle els viatges no essencials a València o Espanya.

D'altra banda, el ministeri d'Afers exteriors d'Alemanya ha emés un advertiment contra “viatges turístics innecessaris a la comunitat autònoma de València”. Este anunci permetria als viatgers cancel·lar les seues reserves sense cost.

Els efectes del desastre

Hi ha estudis que indiquen que els desastres naturals poden afectar regions que no han patit directament els seus efectes. Després d'una sèrie d'incendis en el sud-est d'Austràlia, allotjaments en zones no afectades van registrar cancel·lacions superiors al 60 % . Això es va deure a la percepció d'inseguretat i possibles danys en infraestructures.

A més, molts viatgers tenen inquietuds ètiques en considerar visitar zones afectades. No volen entorpir els esforços de recuperació. Alguns eviten àrees afectades per motius culturals o religiosos. Uns altres no volen formar part del turisme de catàstrofes potenciat per mitjans sensacionalistes.

No obstant això, el turisme pot ser clau en la recuperació després d'un desastre.

De lloc d'oci a infraestructura essencial

Estos dies, els establiments hotelers valencians han sigut infraestructures crucials per a allotjar organitzacions humanitàries com The World Central Kitchen, Creu Roja i Càritas, entre altres, i també per a acollir temporalment a alguns damnificats. Recursos hotelers com a cuines o espais de reunió s'han transformat en centres d'operació i logística.

Encara que s'eviten les zones més danyades, la resta de la Comunitat Valenciana podria continuar beneficiant-se de l'arribada de visitants. La transversalitat i heterogeneïtat del turisme podria aconseguir que els beneficis que es generen en una zona arriben a altres més afectades per la DANA. Per això és vital accelerar la recuperació i fomentar el retorn de turistes #tan prompte com siga segur.

Recuperar el destí

A nivell de comunicació i sensibilització és essencial oferir informació actualitzada i precisa sobre les àrees afectades, els servicis disponibles i l'estat de les infraestructures.

Restablir la percepció de seguretat i atractiu mitjançant campanyes de màrqueting és el següent pas. En este sentit, Visit València, l'organisme oficial de turisme de la ciutat de València, ha actuat amb rapidesa. Ha creat un servici d'informació en el seu lloc web que oferix informació pràctica als visitants sobre qüestions que han pogut veure's afectades a conseqüència de la DANA (transport, visites a llocs turístics, restauració, etc.) i alerta sobre possibles inconvenients. La intenció és mostrar que, malgrat les dificultats que es viuen en les localitats de voltant, València continua sent molt accessible per als seus visitants.

Finalment, és crucial enfortir les aliances i la coordinació entre les parts interessades. S'han d'abordar polítiques adverses derivades de la crisi, gestionar la cobertura mediàtica negativa, facilitar els viatges en la mesura que siga possible i fer costat a les empreses locals.

Planificació i prevenció

Suïssa porta anys desenrotllant una cultura de planificació i resposta davant emergències en l'alta muntanya que permeten donar una resposta ràpida i eficaç davant situacions de risc.

Així mateix, les poblacions residents han d'ocupar un lloc central en les decisions i s'han de prioritzar els seus interessos i preferències respecte a la recepció de turistes. Si això no es gestiona adequadament, poden sorgir conflictes, com va succeir en Hawaii després dels incendis que van devastar part de Maui, ja que el govern va decidir reobrir l'illa al turisme sense l'acord dels residents, els quals van sentir que el seu temps de dol no va ser respectat.

Una bona gestió pot evitar també el turisme de catàstrofes (dark tourism), molt lligat al sensacionalisme i que no aporta cap benefici tangible. Les prioritats poden canviar i, per tant, és necessari seguir de prop i avaluar contínuament els impactes a nivell local.

Mantindre l'atractiu

El desafiament per a València és revertir les percepcions negatives i demostrar que, malgrat la catàstrofe, continua sent un destí atractiu per als viatgers.

La recuperació efectiva de les comunitats afectades exigix individus amb fort compromís, com a evidència el moviment solidari generat a València després de la DANA.

Per a finalitzar, el turista que necessita ara la regió ha de ser responsable, conscient del succeït i respectuós amb les zones en recuperació. El seu testimoniatge ha de servir per a demostrar que el turisme té la capacitat de transformar societats.

Este compromís pot significar un impuls significatiu per a deixar #arrere esta crisi i aprendre a reaccionar de manera activa davant el futur.The Conversation

Ivana Rihova, Professora de l'àrea de Turisme, Universitat Europea; Isabel M. Torres Martínez, Professora i investigadora en el Grau de Gestió Turística i de l'Oci, Universitat Europea i José Tomás Arnau Domínguez, Professor en l'àrea de ciències socials en Universitat Europea de València, Universitat Europea

Este article va ser publicat originalment en The Conversation.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal