L'article d'Andrés Actis a elDiario.esa elDiario.es posa de manifest la creixent preocupació per la gestió de les inundacions causades per fenòmens meteorològics extrems, com les DANAs (Depressions Aïllades en Nivells Alts). La proposta de parcs inundables emergeix com una solució innovadora per mitigar els efectes devastadors d'aquests episodis de pluges torrencials, tot promovent la resiliència urbana.
L'origen del projecte a Alacant
Tot comença amb un episodi històric a Alacant, on, després de la riuada de 2007, les autoritats locals es van preguntar com evitar futurs desastres. La resposta va ser el primer parc inundable d'Espanya, inaugurat el 2015, anomenat La Marjal. Com explica Luis Rodríguez Robles, exjefe del Servei i Projectes del consistori d'Alacant, aquest parc "funciona com una gran esponja", emmagatzemant fins a 45.000 m³ d'aigua de pluja i protegint la zona urbana de les inundacions.
Beneficis ambientals i urbans
El parc La Marjal no només redueix el risc d'inundacions, sinó que també preserva la biodiversitat. Aquesta infraestructura sostenible esdevé un refugi per a diverses espècies de vegetació i avifauna, convertint-se en un punt clau per a la migració d'aus cap a Àfrica. Com apunta l'article, "en aquests nou anys, ha protegit la ciutat dels impactes de les pluges torrencials i ha enriquit l'ecosistema local".
Tipologies de parcs inundables
Miriam García, directora de LandLab, diferencia entre dos tipus de parcs inundables. Els primers, situats prop de rius, ajuden a controlar desbordaments, com el Parc del Agua de Saragossa. Els segons, com La Marjal, són dissenyats per a entorns urbans, on les infraestructures tradicionals de drenatge sovint fracassen davant fortes pluges.
Els reptes per a l'expansió d'aquesta solució
Malgrat els èxits, la implementació de més parcs inundables s'enfronta a dificultats, especialment per les disputes sobre l'ús del sòl urbà. García assenyala que "un parc inundable té poc de negoci", i les administracions tendeixen a prioritzar projectes més ràpids i rendibles. Aquesta mentalitat, com adverteix l'article, perpetua el problema de les inundacions en zones urbanitzades.
Lliçons de la crisi climàtica
Finalment, l'article adverteix que els parcs inundables no són una solució universal. Experts com José Damián Ruiz i Ricardo Aliod alerten que cada territori requereix solucions específiques basades en les seues característiques geomorfològiques. No obstant això, Aliod subratlla que qualsevol mesura d'adaptació serà insuficient si no s'aborden les causes arrel de la crisi climàtica, destacant que "la reducció de les emissions hauria de ser prioritària".
L'article d'Andrés Actis en elDiario.es és una crida a adoptar solucions basades en la natura per fer front a la crisi climàtica, tot destacant l'exemple innovador del parc La Marjal a Alacant. Aquesta iniciativa exemplifica com el planejament urbà pot integrar solucions sostenibles per a la protecció ambiental i la resiliència davant fenòmens extrems.
Cap comentari :