València es mobilitza hui contra la crisi de l'habitatge amb la manifestació 'València s'ofega' València es mobilitza hui contra la crisi de l'habitatge amb la manifestació 'València s'ofega'
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

València es mobilitza hui contra la crisi de l'habitatge amb la manifestació 'València s'ofega'

  


Huí 19 d'octubre de 2024, la ciutat de València serà testimoni d'una multitudinària manifestació convocada per la plataforma “València no està en venda”. Sota el lema "València s'ofega", la protesta vol visibilitzar la greu crisi d’habitatge que afecta la capital valenciana. La mobilització està programada per a les 18:30 hores, i eixirà des de les Torres de Serrans, per a després recórrer carrers emblemàtics com la plaça de la Verge, la plaça de la Reina i concloure a la plaça de l'Ajuntament.

Una de les característiques que marca esta manifestació és l'organització en quatre columnes, que confluiran a les Torres de Serrans des de diferents punts de la ciutat. Així, des de la Protectora, al barri de la Saïdia, i la plaça de Benimaclet partirà la columna nord, mentre que la columna este eixirà des del pont del Mar, la columna suroest des de la plaça de Roma i la columna sud des de l’entrada principal del Parc Central.

El manifest que ha preparat la plataforma “València no està en venda” posa de manifest les seues principals demandes, centrades en la necessitat de posar fre a l’augment del cost de la vida i l’especulació immobiliària. Entre les propostes que defensen, destaquen el decreixement turístic, la declaració de València com a zona tensionada, la prohibició d’apartaments turístics, una regulació més rigorosa del negoci hoteler, la paralització de l'arribada de creuers i la suspensió de les ampliacions del port i l’aeroport.

La protesta ha aconseguit reunir el suport de més de 190 col·lectius i associacions de diversos àmbits. Hi participen organitzacions com la Federació d'Associacions Veïnals de València (FAAVV), Acció Cultural del País Valencià, EntreBarris, Ecologistes en Acció de València, Comissió Ciutat Port, CGT, CAVE-COVA, Escola Valenciana, Intersindical Valenciana, el Sindicat d'Habitatge de València, i València Acull, entre d’altres. Així mateix, quatre formacions polítiques s'han sumat a la manifestació: Compromís, Esquerra Unida, Podemos, Sumar i la CUP-PV.

L'objectiu de la protesta és posar de relleu el descontentament ciutadà envers les polítiques que han propiciat l'augment desmesurat del preu de l'habitatge, alhora que es reivindiquen mesures per a garantir un futur sostenible i habitable per a totes les persones que viuen a la ciutat. Amb el crit de "València no està en venda", es pretén enviar un missatge contundent a les autoritats i institucions.

  

Totes les Columnes

  MANIFEST:

València s’ofega

Per l’habitatge, el territori i contra la turistificació

Desde la plataforma València no està en venda, convoquem a una manifestació unitària el 19 d’octubre a les 18:30h a Torres de Serrans. La data rememora la riuà del 1957 a la ciutat de València. La pujada de preus de la vivenda, la inundació d’apartaments turístics, i la destrucció del territori, necessiten mesures excepcionals arreu de tot el País Valencià com les que es requeriren per a afrontar aquell desastre.

La mercantilització de la ciutat s’agreuja any rere any. Tot està en venda. Habitar-la és cada dia més difícil. Ser expulsat, més probable. Expulsions que, a més, provoquen la pujada de preu a les poblacions de l’àrea metropolitana. Ja no tenim cases on habitar, ni comerços on comprar, ni espais on conviure. Tampoc podem fugir a cap lloc. Els preus de lloguer són inassequibles. La reducció del parc d’habitatge, tant en lloguer com en compra precaritza a passes agegantades les nostres vides.Tot açò, es deu a dos factors principalment: a l’ especulació amb la vivenda i a la transformació de València en un parc recreatiu per a turistes.

La creixent turistificació transforma la nostra ciutat: una quantitat ingent de recursos, llars, baixos, espais urbans i ambientals destinats a atendre l’onada anual de turistes. Això, com no pot ser d’altra manera, genera un impacte devastador per a la població habitant: dificulta l’accés a l’habitatge, degrada el teixit veïnal, pertorba la convivència, perjudica el comerç local, afecta la salut, agredeix i danya el nostre territori i deteriora les condicions laborals.

Ens urgeix, per tant, decrèixer com a ciutat, en termes turístics, de consum i contaminació. Demandem declarar València com a zona tensionada, la prohibició dels apartaments turístics i la regulació urbanística estricta del negoci hoteler. Necessitem un canvi de model econòmic. S’ha d’acabar amb la promoció de la ciutat com a destinació turística. Necessitem també aturar l’entrada de creuers, i les ampliacions del port i de l’aeroport.

Cal, a més, revertir de manera urgent la mercantilització de l’habitatge, entendre’l com un dret i no com una mercaderia. Volem habitatge universal i gratuït. Per avançar en aquest sentit són urgents mesures com l’aplicació de la regulació del lloguer i l’aturament dels desnonaments sense una alternativa habitacional digna. Cal, a més, crear un parc de vivenda pública i prohibir la desqualificació de la Vivenda de Protecció Pública que recentment es torna a permetre, acabar amb la transferència de l’habitatge cap al capital estranger i especulatiu, fomentar vies d'accés a l'habitatge gestionades per la comunitat i, per fi, posar fi a la discriminació a l’accés a persones racialitzades, en circumstàncies de vulnerabilitat i dissidents. Volem viure en una ciutat habitable, que camine cap al decreixement, que respecte els lligams veïnals i que mantinga el teixit comunitari i quotidià.

També hem de protegir el nostre territori. És la font de la nostra identitat i manera d’habitar. S’ha de cuidar davant dels projectes especulatius i l'expansió urbana. Per a això s’ha derogar el nou Decret motosierra. Necessitem també una protecció efectiva de l’horta, parar el macroprojecte ferroviari del túnel pasant i AVE a Castelló, revertir el dic nord i la ZAL i mantenir vigent la llei de l’Horta. Defensem l'agricultura de proximitat com un model sostenible que pot garantir la viabilitat econòmica del camp i contribuir a la sobirania alimentària de la ciutat.

Fem una crida a tots els moviments socials i col·lectius del País Valencià per sumar-se a aquesta mobilització. El 19 d’octubre tenim l’oportunitat d’unir veus i omplir els carrers de València per mostrar una vegada més la força de la ciutadania mobilitzada.

Organitzem-nos i lluitem per ciutats, pobles i territoris habitables!

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal