Sempre els mateixos: per què els Nobel continuen invisibilitzant a tantes científiques? Sempre els mateixos: per què els Nobel continuen invisibilitzant a tantes científiques?
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Sempre els mateixos: per què els Nobel continuen invisibilitzant a tantes científiques?


En 1901 es van entregar per primera vegada els premis que Alfred Nobel va establir en el seu testament, en les categories de Física, Química, Fisiologia o Medicina, Literatura i Pau. Si bé la primera premiada, Marie Skłodowska-Curie, ho va rebre en 1903, la història d'estos guardons té un gran deute amb les dones. Una ràpida anàlisi quantitativa ens porta a observar que només en 42 de les seues 121 convocatòries (entre 1940 i 1942 no es van entregar a causa de l'ocupació noruega per part dels nazis) es va premiar almenys a una dona.

Si ens centrem en els premis de ciència, únicament tretze dones (un 5,7 % del total) han rebut el de Fisiologia o Medicina, huit (un 4,1 %) el de Química i cinc (un 2,2 %) el de Física.

I no es tracta només de les etapes inicials del premi. En 2016 i 2017, per exemple, no vam tindre cap dona guardonada (ni en ciències ni en la resta de categories). Enguany, el balanç (en ciència) és de set homes enfront de cap dona.

Percentatge de dones i homes que han rebut un Premi Nobel en les diferents categories. Les autores amb dades de Nobel Prize, CC BY-SA

Les científiques oblidades pels Nobel

Si l'anàlisi és qualitativa, són nombrosos els relats de grans científiques oblidades o menystingudes a l'hora d'aconseguir-lo. Per exemple, el de la física Lise Meitner (1878-1968), qui, juntament amb Otto Hahn, va descobrir la fissió nuclear. Ella mateixa va explicar en Nature les seues troballes sobre la radioactivitat, però només Hahn es va emportar el Nobel de Química. És més, en arreplegar-ho ni tan sols la va esmentar, a pesar que ella va rebre 49 nominacions al Nobel enfront de 39 d'Hahn.

Fins i tot la #mateix Marie Skłodowska-Curie (1867-1934), pionera en el camp de la radioactivitat, que va ser la primera dona a aconseguir un Nobel i la primera persona a rebre dos premis en diferents especialitats (Física i Química), va estar a punt de quedar-se sense el primer guardó, ja que inicialment se li havia atorgat només al seu marit.

Si Pierre Curie no s'arriba a plantar davant l'Acadèmia indicant que o li ho donaven als dos o a ningú, ara estaríem parlant d'un altre final (de fet, per al Premi de 1903 ella només va tindre tres nominacions, enfront de huit de Pierre).

Premis Nobel rebuts per homes (cercles grisos) i per dones (cercles taronges). Nature

La polèmica d'enguany

Enguany ens hem trobat amb una situació semblant. En un tuit en el qual se li donava l'enhorabona a Victor Ambros, guardonat en Medicina o Fisiologia, la pròpia Acadèmia Sueca reconeixia el paper de Rosalind Lee, la seua esposa i col·laboradora, en el treball seminal de la matèria premiada.

La polèmica estava servida. Era Rosalind Lee una nova damnificada pel masclisme dels premis o ser primera autora és merament una posició en un llistat d'autors que no té major importància? Les reaccions no es van fer esperar. La veritat és que la posició de Rosalind Lee com primera autora en el article esmentat és anecdòtica, ja que el seu treball i col·laboració va molt més allà d'eixe lloc en l'autoria.

L'important en este cas és que Lee és coautora d'una proporció molt notable dels articles del flamant Nobel, i és eixe treball, eixa autoria intel·lectual i experimental, la que es menysprea al no haver-la inclòs entre els premiats. Sobretot si considerem que la manera de fer ciència i els avanços científics fa molt que no depenen només d'una sola persona o ment brillant, sinó que són producte d'un treball col·lectiu, en moltes ocasions gràcies a grups multidisciplinaris. Això no sembla tindre's en compte a l'hora de concedir un Nobel.

L'orde i la importància que se li dona al mateix en l'autoria d'un article científic depén de l'àrea d'investigació en el qual s'adscriga. Així, hi ha àrees com a matemàtiques en què l'habitual és que els autors firmen per orde alfabètic.

El més freqüent, no obstant això, és que l'orde indique alguna cosa més, incloent-hi el principi als qui tenen una major dedicació al desenrotllament experimental del treball –els seus veritables artífexs– i que es vegen seguits pels qui tenen una participació menor en el desenrotllament del treball, supervisors d'este, especialistes en alguna de les tècniques ocupades o persones que s'ocupen d'aspectes molt concrets. Al final figura l'investigador principal, responsable final de tot el treball, responsable de l'obtenció del finançament per al projecte i inspirador del treball.

Com funciona el procés de selecció de les persones premiades?

Excepte en el cas del Nobel de la Pau, que té un funcionament particular, cada categoria (Física, Química, Fisiologia o Medicina, Literatura i Economia) té assignat un comité que al setembre s'encarrega de manar invitacions confidencials a unes 3 000 persones qualificades de cada àmbit perquè proposen noms (no es poden autoproposar). #Ací entra professorat universitari, persones que estan investigant en eixe àrea i anteriors premis nobeles, que tenen fins al 31 de gener de l'any següent per a rebre eixes nominacions.

En concret, enguany la composició dels comités ha sigut la següent: Física (sis homes i dos dones), Química (sis homes i dos dones) i Fisiologia o Medicina (cinc homes i una dona).

Al febrer, cada comité avalua les candidatures rebudes (les rebudes després del 31 de gener es guarden per a l'edició de l'any següent). Solen arribar entorn de 250-350 noms perquè tendixen a repetir-se per part de les persones nominadoras. Entre febrer i maig s'elabora una llista més curta que es remet als qui assessoren de manera permanent i s'han contractat especialment pel seu coneixement de candidatures específiques.

A continuació, entre juny i agost, el comité prepara l'informe amb les seues propostes, que remeten al setembre a l'Acadèmia. I és l'Acadèmia la que, a l'octubre, tria els guardons a través d'una majoria simple de vots i els fa públics. El lliurament dels Premis Nobel té lloc el 10 de desembre, data en la qual es commemora la defunció d'Alfred Nobel.

I en este procés, en quin moment s'ignora a les dones?

Després de tindre una única guardonada en 2021, se li preguntava a Göran Hansson, secretari general de la Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia, si havien pensat incloure quotes de gènere o ètnia, al que responia que no, al·ludint a la traïdorenca meritocràcia i allò que es premiarà a les contribucions més importants sense importar gènere o ètnia.

Però què succeïx quan et mous en un sistema endogàmic? Analitzant la composició dels comités i el arxiu de nominacions anteriors (en el registre es mantenen de manera privada les nominacions durant 50 anys), veiem que ens enfrontem al que es coneix com el old boys club. Un sistema informal endogàmic que, no necessàriament de manera intencionada, nomina a persones del seu cercle social, deixant a vegades fora a dones i grups minoritaris. En definitiva, les dones no estan perquè no són tan visibles. I perquè algú et nomine, ha de veure't.

I per què no se'ns veu? D'una banda, perquè el talent femení es va perdent a través de la canonada que degota. Però no sols això: el fet que les cures recaiguen encara majoritàriament en les dones fa que elles desapareguen dels cercles socials del treball. Una cervesa després de l'horari laboral, un seminari o una reunió a deshoras o lluny del lloc de residència –en definitiva, la falta de temps– les allunya de ser visibles en eixe “club de #xic”.

Què passa amb la resta de premis?

Un estudi examinava en 2021 les disparitats de gènere en els 141 premis internacionals d'investigació més prestigiosos del món (incloent els Nobel, la Medalla Fields per a les matemàtiques i el Premi Robert Koch per a ciències biomèdiques). Els resultats mostraven que:

  1. De 2001 a 2020 estos premis van ser atorgats a 2 011 homes i 262 dones.

  2. La proporció de dones va augmentar d'una mitjana anual del 6 % durant 2001-2005 a un del 19 % durant 2016-2020.

  3. Quan es pren en consideració el nombre de professores titulars, la bretxa de gènere continua sent molt desproporcionada en ciències biològiques i de la vida, informàtica i matemàtiques.

Percentatge de premis de ciència atorgats a dones (taronja clar) i proporció de dones professores d'universitat (taronja fosc). Nature

Encara que l'estudi no va examinar les causes del biaix de gènere, sosté que les dones no estan rebent menys premis a causa de la qualitat o quantitat de la seua investigació: es deu més aviat al biaix implícit, juntament amb la falta d'esforços proactius per a abordar les desigualtats en la ciència.

Les dones presenten taxes de publicació i cita comparables als homes, però tendixen a tindre carreres més curtes i publiquen menys articles com a primera o última autora, segons uns altres estudis. Així que cau la hipòtesi que, de #ací a 30 anys, quan les dones porten més temps en llocs de responsabilitat sent líders de grup i les seues idees i projectes hagen demostrat una contribució important al desenrotllament de la societat, llavors sí que rebran els premis. cau perquè les dones porten altres 30 anys escoltant esta mateixa explicació sense que res canvie.

El fet que els homes blancs estiguen sobrerepresentats entre els guardons de ciència ens indica que, com a societat, ens estem perdent una àmplia gamma de noves idees i descobriments que depenen d'una diversitat d'idees i antecedents. A més, potser hauríem de reconsiderar la pràctica d'atorgar premis individuals, quan la ciència és un esforç col·lectiu.

Diuen que els Premis Nobel són per als qui veuen el que altres persones no veuen… Difícil guanyar quan els qui miren no et veuen.The Conversation

Lorena Fernández Álvarez (@loretahur), Directora de comunicació digital, Universitat de Deusto; Anabel Forte Deltell, Doctora en Matemàtiques i professora en la Universitat de València, Departament d'Estadística i Investigació Operativa, Universitat de València; Conchi Lillo, Professora titular de la Facultat de Biologia, investigadora de patologies visuals, Universitat de Salamanca; Raquel Villacampa Gutiérrez (@raquel_villacam), Doctora i professora de Geometria i Topologia, Universitat de Saragossa i Teresa Valdés-Solís Iglesias, Científica titular de l'Institut de Ciència i Tecnologia del Carboni (INCAR-CSIC), Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)

Este article va ser publicat originalment en The Conversation

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal