L’Ajuntament de Sant Antoni de Benaixeve ha incorporat una nova tècnica dinamitzadora per a SABJOVE, amb l'objectiu de reactivar les polítiques juvenils després d’un any sense activitat en el Consell Municipal d'Infància i Adolescència. Encara que esta mesura pretén reforçar la participació i les iniciatives juvenils, la paralització de l'òrgan durant l’últim any planteja dubtes sobre la gestió del nou govern i la pèrdua irrecuperable d’un espai clau per a la joventut local.
L’Ajuntament de Sant Antoni de Benaixeve ha anunciat la incorporació d’una nova tècnica dinamitzadora per a SABJOVE, amb l’objectiu de revitalitzar l’àrea de joventut del municipi després d’un any d’inactivitat en el Consell Municipal d’Infància i Adolescència. Esta mesura, segons l’alcaldessa Eva Tejedor Marí, té com a meta "millorar la qualitat" de les polítiques dirigides als joves i garantir que "se senten escoltats i acompanyats pels millors professionals".
La nova tècnica dinamitzadora serà l’encarregada de coordinar activitats d’oci i temps lliure a la Casa de la Joventut, i treballarà estretament amb els centres educatius locals per a impulsar programes de sensibilització sobre temes de rellevància social. Un dels seus objectius més importants serà la reactivació del Consell Municipal d’Infància i Adolescència, un espai participatiu que ha estat paralitzat durant l'últim any, i que fins a la seua interrupció havia servit com una plataforma per a donar veu als xiquets i adolescents del municipi.
Un any de paràlisi i conflicte polític
La paralització del Consell d’Infància durant l'últim any ha estat un punt de controvèrsia. Segons declaracions de l’alcaldessa, aquesta inactivitat ha estat conseqüència de la reestructuració necessària després de l’entrada del nou equip de govern, format per UCIN, PP i amb delegacions precissamente en Infancia a VOX. Tejedor ha criticat l’anterior executiu, afirmant que la gestió del consell i d’altres serveis juvenils era "improvisada i desorganitzada". No obstant això, estes crítiques han estat rebutjades pels membres del govern anterior, que defensen la professionalitat de l’equip tècnic que va gestionar el Consell durant els seus anys actius. A més de la història del grup que ho feia que porta anys en aquesta activitat, en altres municipis, sense cap problema i amb bons resultats.
El Consell Municipal d’Infància i Adolescència, constituït el 20 de novembre de 2020, va ser un espai pioner on els joves del municipi podien debatre i proposar idees per a millorar Sant Antoni de Benaixeve. Des de la seua creació, els seus membres van realitzar diverses propostes, com la planificació del parc Colom-Terrerola i campanyes de sensibilització sobre el civisme. També van organitzar activitats destacades, com la commemoració del Dia Internacional dels Drets de la Infància.
Durant l’últim any, però, aquest òrgan ha estat completament inactiu, fet que preocupa moltes famílies del municipi. La llei autonòmica 26/2018 garanteix el dret de participació infantil en la vida municipal, i la inactivitat del consell suposa una pèrdua irrecuperable per als joves que van veure interrompuda la seua implicació en la presa de decisions locals. Segons hem pogut conéixer en Crònica, la situació ha generat un debat sobre la priorització real que el nou govern municipal atorga a la joventut i la participació activa.
Polèmica sobre el llegat del govern anterior
El conflicte que envolta la paralització del Consell d’Infància reflecteix una pràctica comuna en molts canvis de govern: la crítica als projectes heretats, sovint amb acusacions que serveixen per a justificar modificacions o eliminacions de programes consolidats. En aquest cas, el nou executiu ha insistit en la necessitat de "fugir de les xapuces" i dels "xiringuitos" que, segons afirmen, havien marcat l’etapa anterior. No obstant això, no han presentat proves que sustenten aquestes acusacions més enllà de simples qualificatius i els pares i mares s'han sentit sempre contents en la marxa de l'anterior Consell.
De fet el Consell d'Infancia de Sant Antoni va ser reconegut per la seua integració en la Xarxa de Consells Locals de la Comunitat Valenciana, amb la qual compartien experiències i projectes amb altres municipis.
Així , queda pendent la tasca de recuperar el temps perdut i restablir la confiança en el Consell Municipal d’Infància i Adolescència, un espai clau per a garantir la participació activa dels joves en els afers que els afecten.
Nova tècnica de joventut |
Cap comentari :