Amb motiu del Dia de les Escriptores, Olocau va acollir una jornada cultural organitzada per la Regidoria d’Igualtat i Dona, que va reunir prop de 80 persones. L’esdeveniment va comptar amb la participació de l’alcalde i diverses personalitats, i va estar marcat per una reflexió crítica sobre els rols de gènere en la literatura.
El Saló d’Actes d’Olocau va ser l’escenari d’una trobada cultural celebrada el dissabte per commemorar el Dia de les Escriptores. La jornada, organitzada per la Regidoria d’Igualtat i Dona, va reunir unes 80 persones amb l’objectiu de visibilitzar i reconéixer la contribució de les dones a la literatura. L’esdeveniment va ser inaugurat per la regidora Olga Brínquez, qui va ressaltar la importància de recuperar les obres de les escriptores històricament invisibilitzades.
L’acte central de la jornada va consistir en la performance La madrastra de la Ventafocs, una posada en escena protagonitzada per Antonia Bueno, reconeguda escriptora i actriu. Mitjançant un monòleg humorístic i crític, Bueno va oferir una reinterpretació del conegut conte, qüestionant els estereotips de gènere i oferint una visió renovada sobre el paper de les figures femenines en la narrativa clàssica.
En la segona part de l’esdeveniment, es va dur a terme un col·loqui amb Amparo Zacarés, presidenta de l’associació Clásicas y Modernas, i Marina Gilabert, coordinadora del programa ‘Biblioteques en Igualtat’. Zacarés va explicar l’origen del Dia de les Escriptores, impulsat per la seua associació, i va fer èmfasi en el tema escollit enguany, La perifèria de la perifèria: dones que van mirar al món rural. A més, va reivindicar figures com María Moliner o Ana Santos per la seua tasca en la difusió cultural i va insistir en la necessitat de promoure la igualtat en aquests espais, especialment coincidint amb la celebració recent del Dia de les Biblioteques.
Per la seua banda, Marina Gilabert va exposar les accions del programa ‘Biblioteques en Igualtat’, centrades en la incorporació d’una perspectiva de gènere en la gestió i organització dels serveis bibliotecaris. Entre les mesures destacades, Gilabert va mencionar la modificació dels catàlegs per a visibilitzar autores, la formació en digitalització i els projectes orientats a biblioteques rurals. Segons les seues paraules, “adoptar esta perspectiva de manera transversal és essencial per a l’avanç de qualsevol cultura i societat”.
Al llarg de l’acte, l’alcalde Antonio Ropero també va intervindre per agrair el treball de l’associació Clásicas y Modernas i va anunciar la futura adhesió d’Olocau al programa ‘Biblioteques en Igualtat’, destacant l’excel·lent labor del personal de la Biblioteca Municipal en esta tasca de foment de la igualtat.
La jornada va concloure amb un vi d’honor al Hogar dels Jubilats, on els assistents van tancar un dia marcat per la cultura, la reflexió i la defensa de la igualtat en l’àmbit literari.
Cap comentari :