El govern de San Antoni, en minoria, busca la complicitat de la opossició en els pressupostos 2025
#pressupostosSanAntoni
L'Ajuntament de San Antoni de Benaixeve ha posat en marxa un procés per a elaborar els pressupostos del 2025, en un context marcat per la situació minoritaria i les aliances fràgils. El govern, encapçalat per l'alcaldessa Eva María Tejedor (UCIN), fins ara compta amb el suport dels dos regidors del PP i dels dos de VOX, que tenen delegades competències i per tant part del pressupost municipal. La situació de governabilitat està tensada per una oposició majoritària i una divisió dins del mateix Partit Popular.
Un procés participatiu amb reptes polítics
Tot i aquest complicat escenari polític, Tejedor Marí ha anunciat la posada en marxa d'una ronda d'escolta amb els partits de l'oposició i la ciutadania per a elaborar els pressupostos del 2025. El procés inclou trobades amb associacions, empreses locals i altres actors socials, amb l’objectiu de recollir les seues propostes i integrar-les en els comptes municipals. S'ha habilitat un correu electrònic perquè els veïns facen arribar les seues idees i, segons el govern, es buscarà un consens ampli per a respondre a les necessitats reals del municipi.
L'alcaldessa ha subratllat que “este equip de govern vol elaborar uns pressupostos que responguen a les veritables necessitats de Sant Antoni de Benaixeve. Per a això, és fonamental comptar amb la participació activa de tots els actors que formen part de la vida del municipi. Els col·lectius socials i econòmics tenen molt a dir i la seua contribució serà essencial per a dissenyar uns comptes públics que fomenten el benestar i el desenvolupament sostenible".
Encara que aquest moviment busca una obertura al diàleg i la col·laboració, la inestabilitat política i les tensions amb l'oposició majoritària podrien dificultar que el procés de pressupostos concloga amb un acord satisfactori. Tejedor Marí es troba davant un escenari en què haurà de gestionar tant la participació ciutadana com els complexos equilibris polítics per aconseguir un consens viable.
Les darreres manifestacions no ajuden al dialeg, al menys no amb tots, perqué segons l'alcaldessa ha insistit que, a més d'estar caracteritzat per la participació, el projecte de comptes serà rigorós i responsable des del punt de vista financer, però al mateix temps llança la pedra. “Treballarem per a continuar millorant este municipi, al mateix temps que hem de tindre en compte que este projecte ha d'estar adaptat a la complicada realitat econòmica de Sant Antoni de Benaixeve, marcada per l'augment del deute en un 800% per la signatura d'un crèdit de l'anterior equip de govern, i que ens ha convertit en la localitat on més creixen els crèdits bancaris en tota la comarca”,
Un govern amb suports de VOX i competències repartides
El govern local es compon d'una junta de govern oficial formada per l'alcaldessa i dos regidors del PP, però en la realitat política, VOX juga un paper determinant. Els dos regidors de VOX, a més de donar suport a les propostes de Tejedor Marí, gestionen àrees específiques amb pressupost propi a través de les seues competències delegades. Això significa que, tot i no formar part de la Junta de Govern Local oficial, VOX influeix directament en la gestió diaria de recursos municipals.
Aquesta estructura permet que el govern funcione amb cinc regidors actius (la mateixa alcaldessa, dos regidors del PP i dos de VOX), però segueix sense aconseguir una majoria suficient en el ple de 13 membres, on es necessiten set vots per assegurar l'estabilitat. D’aquesta manera, Tejedor Marí depèn del suport puntual d’altres grups per a tirar endavant les seues iniciatives. De fet recentment va tindre que retirar la Taxa del Fem, baix l'excusa de demanar un informe a la Intervenció. A més de perdre algunes de les iniciatives que no han estat consensuades.
La divisió interna del PP i el suport condicionat de l'oposició
L’aliança entre UCIN i el PP, tot i estar formalment activa, ha patit una divisió des del començament del mandat. Enrique Celda, un dels tres regidors del PP, sovint es mostra en desacord amb les propostes del govern, mentre que els seus companys de llista de partit donen suport a Tejedor Marí. Aquesta manca de cohesió complica la capacitat del govern per a negociar amb altres formacions polítiques.
Per la seua banda, Guanyem SAB - Compromís, que va donar suport a la investidura de l’alcaldessa, ha mantingut un vot a favor en moltes de les propostes, però la presència de VOX en la gestió municipal i la crìtica externa fa que els seus vots futurs puguen requerir més justificacions i la necessitat de negociar en cada cas, fet que afegeix incertesa a la ja fràgil estabilitat del govern.
AISAB: La majoria oposada i la controvèrsia amb el govern
AISAB, amb cinc regidors, és el partit amb major representació al ple i l'oposició més activa contra el govern local. La relació amb l'alcaldessa ha estat marcada per una contínua controvèrsia, ja que Tejedor Marí manté un to crític cap a aquest grup, tot i manifestar la seua disposició al diàleg. Aquesta contradicció ha impedit un acostament real entre el govern i AISAB, que es manté com a oposició frontal.
El procés d'escolta activa anunciat per l'alcaldessa inclou reunions amb AISAB, però segons fonts de Crònica, la relació enrarida i els continus atacs polítics fan difícil que es puga arribar a acords significatius amb aquest grup.
La veritable naturalesa del deute municipal
En l’àmbit econòmic, l'alcaldessa ha destacat la importància de la responsabilitat financera en els futurs pressupostos, mencionant un augment del deute municipal. No obstant això, des d'AISAB han aclarit que aquest "deute" és en realitat un préstec contret per a la construcció de la Casa de Cultura, amb pagaments a llarg termini ja planificats. Segons aquesta formació, la càrrega financera anual està controlada i es manté dins dels límits legals establerts, per davall del 75% del llindar permés pel govern estatal, afirmació que el govern municipal no ha desmentit.
Encara que fins i tot sense pressupostos Sant Antoni ha rebut enguany subvencions de diferents institucions per damunt del milió d'euros, fins i tot les de Diputació amb quasi mig milió per a usar en tot allò que estime convenient, sense destí obligatori marcat.
Cap comentari :