#sanitatpublica #crisimuface
La Mutualitat General de Funcionaris Civils de l'Estat (Muface) s'enfronta a un moment d'incertesa, coincidint amb un creixent nombre de funcionaris que abandonen la sanitat privada per optar pel sistema públic. Les negociacions actuals amb les asseguradores Adeslas, Asisa i DKV, que demanen un augment del 38% en les primes, han intensificat el debat sobre la viabilitat d’aquest model. Mentrestant, les companyies adverteixen que podrien no participar en la licitació si les seues peticions no són ateses, posant en risc l’estructura actual de Muface.
El model Muface, creat el 1975 per a proporcionar cobertura sanitària als funcionaris, ofereix als seus quasi 1,5 milions d'afiliats la possibilitat d'escollir entre la sanitat pública i la privada. Malgrat això, el nombre d’usuaris que trien la sanitat pública ha anat en augment. Segons dades oficials, entre 2010 i 2022, el percentatge de funcionaris que prefereixen el sistema públic va passar del 17% al 26,79%, un increment del 66%. L'any passat, 400.813 funcionaris van ser atesos per la sanitat pública, mentre que en 2010 eren només 266.036.
Experts del sector han alertat que les asseguradores estan aplicant pràctiques de "selecció de riscos", desplaçant als pacients amb malalties complexes, com el càncer, cap al sistema públic per evitar els alts costos d’atendre’ls. Un informe recent de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària ha revelat que els funcionaris hospitalitzats per càncer presenten un 31% més de probabilitats de tenir diagnòstics de càncer metastàtic en comparació amb la resta de la població. Jaime Pinilla Domínguez, un dels investigadors de l'estudi, ha afirmat que aquesta situació és "sorprenent", ja que no existeixen proves que indiquen una major prevalença de càncer entre els mutualistes.
La crisi de Muface ha captat també l’atenció de sindicats i partits polítics. En 2022, el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, va sol·licitar informació a Muface després de rebre denúncies sobre la reducció de quadres mèdics i centres hospitalaris, especialment en les àrees d'Oncologia, Psiquiatria i Serveis de Diàlisi. Així mateix, el partit Sumar, un dels més crítics amb el model Muface, ha defensat la seua eliminació progressiva. No obstant, la ministra de Sanitat, Mónica García, també de Sumar, ha matisat que la seua prioritat actual se centra en l'atenció primària i la salut mental.
Les asseguradores, per la seua banda, continuen pressionant per un augment de les primes que supere el creixement pressupostari de la sanitat pública, el qual ha sigut del 4,99% en l'últim any. Segons la Federació d'Associacions en Defensa de la Sanitat Pública (FADSP), el model Muface crea desigualtats en finançar alternatives privades amb fons públics. Carmen Esbrí, de Marea Blanca, ha criticat durament la permissivitat del Govern amb les asseguradores i ha demanat la desaparició d'aquest model, al·legant que beneficia el sector privat en detriment de la sanitat pública.
Segons dades de la seguretat social
Cap comentari :