#inteligenciaartificial #derechosculturales
Diverses associacions de professionals de la cultura han denunciat la falta de protecció legal enfront de la intel·ligència artificial generativa. Reclamen al Govern mesures urgents per evitar la vulneració dels drets d'autor i la competència deslleial.
Les associacions de professionals de la cultura, com ara l'Aliança Audiovisual, col·lectius d'il·lustradors, traductors i artistes escènics, han publicat un manifest el passat 2 d’octubre de 2024 per alertar sobre l'impacte negatiu que la intel·ligència artificial generativa està causant en les seves indústries. Segons el document, moltes empreses tecnològiques utilitzen obres literàries i artístiques sense obtenir autorització ni compensar els seus autors, la qual cosa genera una situació de competència deslleial.
De la informació que hem obtingut en Crònica, el manifest exigeix una sèrie de mesures que inclouen la necessitat de sol·licitar autorització prèvia per l’ús de qualsevol obra, la compensació econòmica per les obres utilitzades, i la retirada immediata dels models d'IA que no compleixen amb la normativa de drets d’autor. Així mateix, els col·lectius insisteixen en la urgència d’augmentar la transparència per part de les empreses que desenvolupen aquestes tecnologies.
Segons Marta Sánchez-Nieves, presidenta de ACE , “és inadmissible que s’estiguen utilitzant obres creatives sense autorització, violant els drets fonamentals de la propietat intel·lectual”. Aquesta situació, afegeixen els signants, posa en risc la viabilitat econòmica de molts creadors que depenen d’aquests ingressos per sobreviure en el mercat cultural.
Les associacions alerten que el creixent ús de la IA no sols afecta els drets d'autor, sinó també la quantitat de treballs remunerats que poden aconseguir els professionals de la cultura. Això redueix les possibilitats de mantenir una carrera sostenible.
Finalment, els grups culturals insten a les autoritats a regular el sector de la intel·ligència artificial generativa amb urgència, amb l’objectiu de protegir els drets i la dignitat dels creadors. A curt termini, demanen que es requerisca a les empreses tecnològiques provar que compten amb les autoritzacions pertinents abans de llançar els seus productes al mercat.
Contingut del manifest:
El manifest fet públic per diverses organitzacions culturals posa en relleu les preocupacions respecte a la Intel·ligència Artificial Generativa i el seu impacte sobre els professionals del sector cultural. El document reclama que es mantinguen els drets fonamentals i la dignitat humana en el centre del desenvolupament tecnològic. Es destaca la importància de protegir la llibertat d'expressió i creació, i es recalca la necessitat de complir amb els drets d'autor i de propietat intel·lectual. Aquestes proteccions inclouen la necessitat d'obtindre autoritzacions prèvies per a l'ús d'obres artístiques en sistemes d'IA, així com compensacions justes. El manifest també exigeix que els productes d'IA sigan clarament identificats i no considerats obres de creació intel·lectual protegibles. A més, es demana informació transparent sobre el possible ús d'obres individuals en l'entrenament de models d'IA.
Associacions firmants:
Alianza Audiovisual
ACE Traductores
- Web: ace-traductores.org
ADE (Asociación de Directores de Escena de España)
- Web: adeteatro.com
FADIP (Federación de Asociaciones de Ilustradores/as de España)
- Web: fadip.org
FECED (Federación Estatal de Asociaciones de Compañías y Empresas Profesionales de Danza)
- Web: feced.org
UNICO (Unión de Correctores)
Associacions adherides:
ACE (Asociación Colegial de Escritores)
- Web: acescritores.com
APCómic (Asociación de Autores/as Profesionales del Cómic)
- Web: apcomic.es
FAGA (Federación de Asociaciones de Guionistas Audiovisuales)
- Web: fagaweb.org
Aquestes organitzacions criden a altres entitats a sumar-se en la reivindicació i acció per a la protecció dels drets culturals i artístics davant la incursió de la tecnologia d'IA.
anagrama del chatgpt de Open IA |
Cap comentari :