Resultats de l'economia espanyola. Carlos Cuerpo, Ministre d'Economia Resultats de l'economia espanyola. Carlos Cuerpo, Ministre d'Economia
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Resultats de l'economia espanyola. Carlos Cuerpo, Ministre d'Economia

Leer en castellano

Resultats de l'economia espanyola. Carlos Cuerpo, Ministre d'Economia

En una entrevista simpàtica, la periodista d'El Intermedio Thais Villas va preguntar a Carlos Cuerpo Caballero, conegut com a CCC, per què no té més presència i activitat en el Congrés dels Diputats. CCC va respondre que, en els nou mesos que porta en el càrrec, l'oposició (PP i VOX) només s'ha interessat per les seues respostes en una sola ocasió.

És evident que a estos partits no els interessa parlar d'economia i fugen d'esta polèmica com els gats de l’aigua calenta. Estan convençuts que aconsegueixen més rèdits polítics parlant de Catalunya, Veneçuela, indults o amnisties, jutges, nomenaments del govern, finançaments, ocupació d'habitatges o immigració, fent perdre votacions parlamentàries al govern i obviant temes com la creació d'ocupació, la pujada de les pensions, la situació de la borsa espanyola, els beneficis empresarials, les exportacions o la comparació dels resultats de l'economia espanyola amb els dels nostres veïns i socis de la Unió Europea.

Algún "expert electoral" deu xiuxiuejar-li a Feijóo cada dia: "No et fiques en temes econòmics, que ens trauran els colors". Si per casualitat o valentia política s’endinsa en assumptes com la reducció de jornada, la creació d’una bossa d’hores o la setmana de quatre dies, immediatament li responen… no des del govern o els partits que li donen suport, sinó des dels seus suports interns més vehements en el PP, com IDA o la seua mentora Esperanza Aguirre.

Esta última ja ha atacat de nou, acusant-lo d'abraçar-se ara a les propostes de SUMAR i llançant a les xarxes socials una tendra foto de Yolanda Díaz i Alberto Núñez mirant-se amb certa complicitat. Normal que al president del Partit Popular li passe el mateix que al secretari general del PSOE: està fart d'alguns dels seus.

Tanmateix, cal reconéixer que els qui li aconsellen no parlar d'economia l’assessoren bé. Vegem algunes dades que el govern pot argumentar, no per a presumir, però sí almenys per a no avergonyir-se de la marxa de l’economia. Diem que com a mostra val un botó, però per a ser més exhaustius, vegem el comportament de deu indicadors de l'economia espanyola. Les noves dades macroeconòmiques facilitades per CCC en la seua roda de premsa del Consell de Ministres del 24 de setembre ho corroboren.

1.- Creació d'ocupació: En 2024, Espanya s’espera que continue la seua tendència de creixement en ocupació, impulsada per una recuperació econòmica sòlida després de la pandèmia. En 2023 es van crear més de 783.000 ocupacions, i es preveu que en 2024 continue augmentant, especialment en sectors de gran valor afegit com tecnologia i ciència. La taxa d’atur també ha baixat a nivells històrics. La previsió per a 2025 és aconseguir els 22 milions d'ocupats.

2.- Situació de la borsa en 2024: Les previsions per a 2024 en la borsa espanyola són positives, amb l'IBEX 35 mostrant resiliència davant les incerteses globals, encara que influenciat per la inflació i els tipus d'interés. La volatilitat podria seguir marcada per factors geopolítics i econòmics internacionals. En l'actualitat, la borsa està per damunt dels 11.800 punts, nivell que no s’assolia des de 2015.

3.- Previsions i informes de l’OCDE: L'OCDE pronostica que l'economia espanyola creixerà al voltant del 2,8% en 2024, amb una millora en la creació d'ocupació i una moderació de la inflació. Este creixement estarà impulsat per una recuperació del consum i la inversió en tecnologia.

4.- Exportacions de les empreses espanyoles: Les exportacions espanyoles continuen creixent en sectors com l'automoció, la tecnologia i els productes agrícoles. En 2023, el comerç exterior va ser clau per a la recuperació econòmica, i s'espera que les exportacions continuen sent un motor en 2024.

5.- Millora del salari mínim: El Salari Mínim Interprofessional fa referència al salari brut dels treballadors. Els 1.134 euros mensuals en 14 pagues representen el total de devengos de la nòmina, i en cas d’estar prorratejades les pagues extres, seran 1.323 euros mensuals en 12 pagues.

6.- Control de la inflació: La inflació a Espanya ha mostrat signes de moderació en els últims mesos de 2023, i s'espera que en 2024 ronde el 3%, ajudada per polítiques del Banc Central Europeu i una disminució dels costos energètics. Les previsions de FUNCAS són del 3% de taxa mitjana anual per a 2024 i del 2,2% per a 2025.

7.- Millora de la productivitat: L'augment de la productivitat a Espanya serà clau en 2024, amb reformes laborals que busquen millorar l'eficiència del treball, especialment en sectors com la tecnologia i els serveis. La digitalització i la formació professional jugaran un paper crucial. La productivitat total dels factors (PTF) va créixer quasi un 1,6% en el primer trimestre de 2024, canviant la tendència de desacceleració dels últims trimestres de 2023, segons un informe de la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques.

8.- Consum d'electricitat: En 2024, s'espera que el consum elèctric a Espanya es mantinga estable, amb un augment progressiu de l'eficiència energètica i una major adopció de tecnologies renovables que reduiran el consum per unitat de producció. En els primers sis mesos de 2024, Espanya ha registrat una demanda de 120.892 GWh, un 0,7% més que en el mateix període de 2023 segons dades de Red Eléctrica Española.

9.- Presència de renovables en el consum energètic espanyol: Espanya segueix liderant en energies renovables, amb el 46% del consum energètic total provinent de fonts netes en 2023. Per a 2024, s'espera que esta xifra continue augmentant, impulsada per inversions en solar i eòlica. En el mes de juny, les renovables van generar 12.665 GWh, un 29% més que en juny de 2023, i van aconseguir una quota sobre el total del 58,7%, sent este mes el segon consecutiu en què la solar fotovoltaica lidera el mix nacional, amb el 22,2% del total. Durant este mes, esta tecnologia va produir 4.791 GWh, la qual cosa suposa un 23,8% més respecte a juny de 2023.

10.- Previsions econòmiques Banc d'Espanya 2024-2026: El Banc d'Espanya preveu un creixement del PIB de l'1,6% en 2024 i de l'1,9% en 2025, amb una recuperació estable malgrat les incerteses internacionals. La inflació seguirà moderant-se, mentre que l'ocupació continuarà augmentant.

Estos resultats econòmics, juntament amb les dues recents modificacions a l'alça de les xifres de l'INE sobre el creixement de l'economia espanyola en 2021, 2022 i 2023, suposen un bon aval per a elevar la senda de dèficit i poder negociar uns pressupostos generals de l’Estat per a 2025 amb un suport majoritari de la cambra en benefici del conjunt dels espanyols.

Tot això sense oblidar-nos de les dades facilitades per El País el passat 15 d'agost sobre els beneficis empresarials. “Les empreses espanyoles continuen augmentant els seus marges i els portaran a nivells rècord en 2024 després d’haver encadenat xifres mai vistes en els últims anys. Entre abril i juny, el benefici sobre vendes es va situar en el 13,6%, un avanç de més d'un punt percentual sobre el 12,5% que es va registrar en el primer trimestre, segons les dades actualitzades este dimecres per l'Observatori de Marges Empresarials. A partir de les xifres tancades en la primera meitat de l'any,

el monitor que elabora l'Agència Tributària fa una projecció per al conjunt de l'exercici i estima que la ràtio sobre vendes tancarà amb una mitjana del 13,5%, una taxa que, de confirmar-se, seria inèdita en la sèrie històrica i suposaria el tercer exercici consecutiu batent rècords.


En Castellano

Resultados de la economía española. Carlos Cuerpo, Ministro de Economía

En una simpática entrevista, la reportera de El Intermedio Thais Villas preguntó a Carlos Cuerpo Caballero, conocido como CCC, por qué no tiene mayor presencia y actividad en el Congreso de los Diputados. CCC respondió que, en los nueve meses que lleva en el cargo, la oposición (PP y VOX) tan solo se ha interesado por sus respuestas en una sola ocasión.

Es evidente que a estos partidos no les interesa hablar de economía y huyen de esta polémica como los gatos del agua caliente. Están convencidos de que consiguen más réditos políticos hablando de Cataluña, Venezuela, indultos o amnistías, jueces, nombramientos del gobierno, financiaciones, ocupación de viviendas o inmigración, haciendo perder votaciones parlamentarias al gobierno y obviando temas como la creación de empleo, la subida de las pensiones, la situación de la bolsa española, los beneficios empresariales, las exportaciones o la comparación de los resultados de la economía española con los de nuestros vecinos y socios de la Unión Europea.

Algún “experto electoral” debe susurrarle al oído a Feijóo cada día: “No te metas en temas económicos, que nos van a sacar los colores”. Si por casualidad o valentía política se mete en asuntos como la reducción de jornada, la creación de una bolsa de horas o la semana de cuatro días, inmediatamente salen a responderle… no desde el gobierno o los partidos que lo apoyan, sino desde sus más vehementes apoyos internos del PP, como IDA o su mentora Esperanza Aguirre.

Esta última ya ha atacado de nuevo, acusándolo de abrazarse ahora a las propuestas de SUMAR y lanzando a las redes sociales una tierna foto de Yolanda Díaz y Alberto Núñez mirándose con cierta complicidad. Normal que al presidente del Partido Popular le ocurra lo mismo que al secretario general del PSOE: está harto de algunos de los suyos.

Sin embargo, hay que reconocer que quienes le aconsejan no hablar de economía lo asesoran bien. Veamos algunos datos que el gobierno puede argumentar, no para presumir, pero sí al menos para no avergonzarse de la marcha de la economía. Dicen que como muestra basta un botón, pero para ser más exhaustivos, veamos el comportamiento de diez indicadores de la economía española. Los nuevos datos macroeconómicos facilitados por CCC en su rueda de prensa del Consejo de Ministros del 24 de septiembre lo corroboran.

1.- Creación de empleo: En 2024, se espera que España continúe su tendencia de crecimiento en empleo, impulsada por una recuperación económica sólida tras la pandemia. En 2023 se crearon más de 783,000 empleos, y se prevé que en 2024 siga aumentando, especialmente en sectores de alto valor añadido como tecnología y ciencia. La tasa de paro también ha bajado a niveles históricos. La previsión para 2025 es alcanzar los 22 millones de ocupados.

2.- Situación de la bolsa en 2024: Las previsiones para 2024 en la bolsa española son positivas, con el IBEX 35 mostrando resiliencia frente a las incertidumbres globales, aunque influenciado por la inflación y las tasas de interés. La volatilidad podría seguir marcada por factores geopolíticos y económicos internacionales. En la actualidad, la bolsa está por encima de los 11.800 puntos, nivel que no se alcanzaba desde 2015.

3.- Previsiones e informes de la OCDE: La OCDE pronostica que la economía española crecerá alrededor del 2,8% en 2024, con una mejora en la creación de empleo y una moderación de la inflación. Este crecimiento estará impulsado por una recuperación del consumo y la inversión en tecnología.

4.- Exportaciones de las empresas españolas: Las exportaciones españolas siguen creciendo en sectores como la automoción, la tecnología y los productos agrícolas. En 2023, el comercio exterior fue clave para la recuperación económica, y se espera que las exportaciones continúen siendo un motor en 2024.

5.- Mejora del salario mínimo: El Salario Mínimo Interprofesional se refiere al salario bruto de los trabajadores. Los 1.134 euros mensuales en 14 pagas representan el total de devengos de la nómina, y en caso de estar prorrateadas las pagas extras, serán 1.323 euros mensuales en 12 pagas.

6.- Control de la inflación: La inflación en España ha mostrado signos de moderación en los últimos meses de 2023, y se espera que en 2024 ronde el 3%, ayudada por políticas del Banco Central Europeo y una disminución de los costos energéticos. Las previsiones de FUNCAS son del 3% de tasa media anual para 2024 y del 2,2% para 2025.

7.- Mejora de la productividad: El aumento de la productividad en España será clave en 2024, con reformas laborales que buscan mejorar la eficiencia del trabajo, especialmente en sectores como la tecnología y los servicios. La digitalización y la formación profesional jugarán un papel crucial. La productividad total de los factores (PTF) creció casi un 1,6% en el primer trimestre de 2024, cambiando la tendencia de desaceleración de los últimos trimestres de 2023, según un informe de la Fundación BBVA y el Instituto Valenciano de Investigaciones Económicas.

8.- Consumo de electricidad: En 2024, se espera que el consumo eléctrico en España se mantenga estable, con un aumento progresivo de la eficiencia energética y una mayor adopción de tecnologías renovables que reducirán el consumo por unidad de producción. En los primeros seis meses de 2024, España ha registrado una demanda de 120.892 GWh, un 0,7% más que en el mismo periodo de 2023 según datos de Red Eléctrica Española.

9.- Presencia de renovables en el consumo energético español: España sigue liderando en energías renovables, con el 46% del consumo energético total proveniente de fuentes limpias en 2023. Para 2024, se espera que esta cifra siga en aumento, impulsada por inversiones en solar y eólica. En el mes de junio, las renovables generaron 12.665 GWh, un 29% más que en junio de 2023, y alcanzaron una cuota sobre el total del 58,7%, siendo este mes el segundo consecutivo en el que la solar fotovoltaica lidera el mix nacional, con el 22,2% del total. Durante este mes, esta tecnología produjo 4.791 GWh, lo que supone un 23,8% más respecto a junio de 2023.

10.- Previsiones económicas Banco de España 2024-2026: El Banco de España prevé un crecimiento del PIB del 1,6% en 2024 y del 1,9% en 2025, con una recuperación estable a pesar de las incertidumbres internacionales. La inflación seguirá moderándose, mientras el empleo continuará aumentando.

Estos resultados económicos, junto con las dos recientes modificaciones al alza de las cifras del INE sobre el crecimiento de la economía española en 2021, 2022 y 2023, suponen un buen aval para elevar la senda de déficit y poder negociar unos presupuestos generales del Estado para 2025 con un apoyo mayoritario de la cámara en beneficio del conjunto de los españoles.

Todo esto sin olvidar los datos facilitados por El País el pasado 15 de agosto sobre los beneficios empresariales. “Las empresas españolas siguen aumentando sus márgenes y los llevarán a niveles récord en 2024 tras haber encadenado cifras nunca vistas en los últimos años. Entre abril y junio, el beneficio sobre ventas se situó en el 13,6%, un avance de más de un punto porcentual sobre el 12,5% que se registró en el primer trimestre, según los datos actualizados este miércoles por el Observatorio de Márgenes Empresariales. A partir de las cifras cerradas en la primera mitad del año, el monitor que elabora la Agencia Tributaria hace una proyección para el conjunto del ejercicio y estima que la ratio sobre ventas cerrará con una media del 13,5%, una tasa que, de confirmarse, sería inédita en la serie histórica y supondría el tercer ejercicio consecutivo batiendo récords.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal