Un centenar de pacients a tot el món participen en un estudi clínic d'abast internacional
L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe i el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló han començat a administrar una nova vacuna experimental contra el càncer de pulmó de cèl·lules no xicotetes, el tipus de tumor pulmonar més comú i la principal causa de mortalitat per càncer a escala global.
La vacuna en estudi, anomenada BNT116, s'està provant tant de manera aïllada com en combinació amb un altre fàrmac, el cemiplimab. L'objectiu d'aquest estudi és determinar si la combinació de dos tipus d'immunoteràpia és "segura" i "més efectiva" que l'ús exclusiu del cemiplimab, el qual constitueix actualment la base del tractament, segons ha informat la Generalitat Valenciana en un comunicat.
Segons el doctor Óscar Juan, oncòleg de La Fe i investigador de l'IIS La Fe, "la vacuna té un disseny similar al de les vacunes contra la covid-19; inclou sis ARN diferents que actuen contra sis antígens tumorals. Utilitzant una part de material genètic d'un virus, s'introdueixen en l'organisme instruccions perquè les pròpies cèl·lules produïsquen noves respostes immunitàries contra el tumor, a més d'intensificar les ja existents".
El cap del servei d'Oncologia Mèdica del Hospital Provincial de Castelló, Alfredo Sánchez, ha explicat que, "a l'altura de la coneguda alta probabilitat de benefici en pacients amb alta expressió del biomarcador PD-1, en aquest assaig s'afegeix la vacuna BNT116 per a millorar la resposta immunitària del pacient. La combinació de la vacuna amb l'anti PD-L1, en aquest cas cemiplimab, pot augmentar les opcions de resposta i prolongar la supervivència en un subgrup de pacients amb càncer de pulmó avançat".
El doctor Óscar Juan també ha subratllat que "l'objectiu és enfortir la resposta immune del pacient contra el tumor, buscant eliminar les cèl·lules tumorals de manera semblant a com es combaten les malalties infeccioses, aconseguint respostes duradores i amb menor toxicitat en preservar les cèl·lules sanes, a diferència de la quimioteràpia".
55 centres mèdics a escala mundial
L'empresa farmacèutica Regeneron, amb la col·laboració de BioNTech, lidera aquesta investigació que es duu a terme en 55 centres situats a Geòrgia, Alemanya, República de Corea, Taiwan, Turquia, Estats Units i Espanya.
En territori espanyol, s'estan reclutant pacients a Barcelona, Madrid, Màlaga, Pamplona i la Comunitat Valenciana, específicament a La Fe i l'IVO de València, així com al Consorci Hospitalari Provincial de Castelló.
Per participar en aquest estudi clínic, els pacients han de complir uns requisits "molt específics" definits en l'assaig, però a diferència d'altres estudis, aquest explora l'eficàcia del tractament en diversos escenaris: des de la malaltia avançada, quan el càncer s'ha disseminat fora del pulmó, fins a estadis més precoços on les possibilitats de curació són majors.
En total, es preveu reclutar a tot el món un centenar de persones amb aquest tipus de càncer de pulmó. Els participants rebran la vacuna BNT116 per injecció intravenosa i el cemiplimab per infusió intravenosa cada tres setmanes.
Des de novembre de 2023 fins a 2027
El primer pacient de La Fe va ser tractat al novembre de 2023, i des de llavors diversos pacients han rebut la vacuna. Es preveu que la investigació s'estenga fins a 2027.
Segons el gerent del departament de salut de València La Fe, José Luis Poveda, "la participació de La Fe en aquest prometedor assaig evidencia el compromís de l'hospital amb la investigació i el desenvolupament de nous tractaments per al càncer".
En una línia similar, el gerent de l'Hospital Provincial de Castelló, Matías Real, ha destacat que aquesta investigació "ofereix als pacients l'accés a les opcions de tractament més avançades en càncer de pulmó".
Crónica CT* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :