L'ascens de l'AfD i el BSW sacseja la política alemanya L'ascens de l'AfD i el BSW sacseja la política alemanya
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'ascens de l'AfD i el BSW sacseja la política alemanya

 


Bjoern Hoecke (d), Mario Voigt (c), y Katja Wolf (Li), durant un debat a Turingia. EFE/EPA

El recent ascens de l’AfD i el BSW en les eleccions regionals de Turingia i Sajonia està alterant profundament el panorama polític alemany, reflectint un descontentament generalitzat amb la coalició de govern "semàfor" (SPD, Verds i FDP) i la política nacional. Tal com relata Ángel Ferrero en el seu article per a El Salto, "La ‘coalición semáforo’ se apaga en Alemania", aquest avanç de la dreta radical i del partit de Sahra Wagenknecht (BSW) mostra una fractura entre la ciutadania i els partits tradicionals, especialment en les regions orientals del país, que pateixen una crisi estructural des de la reunificació.

En les eleccions regionals, l’AfD va obtenir el 32,8% dels vots en Turingia i es va situar com a segona força a Sajonia amb el 30,6%, quedant a poc més d’un punt percentual dels conservadors de la CDU. Ferrero destaca com aquest èxit electoral de la ultradreta es va donar en gairebé tots els districtes electorals, excepte als centres de les grans ciutats, on la seva penetració encara no és tan forta. Aquest suport a l’AfD no només es reflecteix en la classe treballadora, sinó també en segments joves i de major edat, reforçant la seva posició com a opció política dominant en aquestes regions.

Resultats Electorals

Regió Partit Percentatge (%)
Turingia AfD 32,8
CDU 23,6
BSW (Sahra Wagenknecht) 15,8
SPD 6,1
Verds 3,2
FDP 1,1
La Izquierda Disminució de 18 pts
Sajonia CDU 31,9
AfD 30,6
BSW 11,8
SPD 7,3
Verds 5,1
FDP Per sota del llindar

D’altra banda, l’aparició del BSW, la formació liderada per Sahra Wagenknecht, ha estat significativa, consolidant-se com la tercera força en ambdós Länder: el 15,8% a Turingia i l’11,8% a Sajonia. El fet que BSW aconseguís resultats de dos dígits el mateix any de la seva fundació és un fet inèdit en la història de la República Federal Alemanya. Tal com assenyala Ferrero, aquesta pujada es deu, en gran part, a la captació de vots provinents de La Izquierda, que va perdre 84.000 vots a Turingia i 73.000 a Sajonia a favor del BSW. Aquest transvasament de vots reflecteix la crisi que travessa La Izquierda, especialment a les regions orientals, on històricament havia estat forta, però ara s’ha desplomat fins a perdre 18 punts a Turingia, segons els resultats.

Transferències de Vots

Partit (Turingia) Vots perduts cap al BSW Altres pèrdues
La Izquierda 84.000 CDU (18.000), SPD (11.000), AfD (11.000)
CDU 18.000
SPD 11.000
AfD 11.000
Partit (Sajonia) Vots perduts cap al BSW Altres pèrdues
La Izquierda 73.000 CDU (43.000), AfD (23.000), SPD (16.000)


En tots dos casos ha aconseguit mobilitzar a antics abstencionistes: 13.000 a Turíngia i 45.000 a Saxònia.

Una part clau del fracàs de la coalició "semàfor" en aquestes eleccions es pot atribuir, com apunta l'article de Ferrero, a les polítiques econòmiques i mediambientals que han alienat l'electorat de l’est d'Alemanya, on els ciutadans perceben que aquestes mesures no atenen les necessitats de la població. Ferrero també recull la visió de Martin Schirdewan, copresident de La Izquierda, qui va descriure el BSW com "un regal per a l'AfD", ja que aquesta escissió de l’esquerra reforça la ultradreta en el parlament i fragmenta més l’espectre progressista.

Les implicacions polítiques d’aquests resultats també es reflecteixen en les complicacions per formar governs regionals. Segons detalla Ferrero, les combinacions de coalició en Turingia i Sajonia són complexes i, si es manté el cordó sanitari contra l'AfD, la formació de governs estables es torna una tasca complicada. A Turingia, per exemple, es requereix una aliança entre la CDU, el SPD i el BSW per formar un govern, o fins i tot es podria considerar una coalició entre la CDU i el BSW, amb la tolerància d'altres partits.

Finalment, Ferrero també fa referència a les crítiques que han sorgit als mitjans de comunicació, que apunten a l'herència autoritària de la RDA com una de les causes dels resultats electorals, però ell mateix les descarta. L'autor subratlla que han passat 33 anys des de la reunificació i que les noves generacions de l'est no han viscut directament la RDA. No obstant això, els problemes estructurals, com la desindustrialització i la falta d’oportunitats, continuen afectant aquesta part del país, i és precisament aquest context el que explica l'èxit de partits com l'AfD i el BSW.

Aquests resultats són, per tant, un toc d’atenció per al govern federal, que, com recorda Ferrero, s’enfronta a un any crític abans de les eleccions al Bundestag. La capacitat de l’actual coalició de resistir el desgast polític, especialment amb la crisi energètica i les tensions derivades de la guerra a Ucraïna, determinarà el seu futur en les urnes, però ja és evident que el país ha començat un gir cap a la dreta.

Referència:
Ferrero, Ángel. "La ‘coalición semáforo’ se apaga en Alemania". El Salto.

 

`
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal