L'anticoagulant més utilitzat duplicarà el seu cost per al sistema sanitari després de la retirada del genèric per una disputa de patents L'anticoagulant més utilitzat duplicarà el seu cost per al sistema sanitari després de la retirada del genèric per una disputa de patents
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'anticoagulant més utilitzat duplicarà el seu cost per al sistema sanitari després de la retirada del genèric per una disputa de patents

 Les malalties cardiovasculars continuen sent la principal causa de mort a nivell mundial, i els pacients que sobreviuen a aquestes afeccions han de seguir un tractament farmacològic per a la resta de la seva vida. Els anticoagulants, que prevenen la formació de coàguls en els vasos sanguinis, són essencials per a minimitzar el risc d'ictus o infarts. No obstant això, una recent sentència judicial amenaça amb duplicar el cost d'un dels anticoagulants més utilitzats, Eliquis, per al sistema sanitari espanyol.

A principis de 2024, Teva Pharma va començar a comercialitzar un genèric de l'apixaban, el principi actiu d'Eliquis, després que una sentència del jutjat mercantil número 4 de Barcelona declarés nul·la la patent que fins ara havia mantingut Bristol Myers Squibb (BMS). Aquest moviment va permetre al Sistema Nacional de Salut reduir gairebé a la meitat la despesa en aquest medicament, passant de 81 euros a 45 euros per tractament, un estalvi diari de 380.000 euros a escala estatal.

Malgrat l'impacte positiu per a les finances públiques, el laboratori BMS va apel·lar la decisió davant l'Audiència de Barcelona, argumentant que la seva patent seguia sent vàlida i que Teva no havia justificat suficientment els motius per a la seva anul·lació. Recentment, l'Audiència ha fallat a favor de BMS, restablint l'exclusivitat de la comercialització d'Eliquis i obligant la retirada del genèric de Teva del mercat.

Una disputa amb profundes repercussions

Aquest cas s'emmarca en una disputa més àmplia sobre la protecció de les patents i la introducció de medicaments genèrics al mercat. Segons fonts del Ministeri de Sanitat, la qüestió central és equilibrar la necessitat de protegir la propietat intel·lectual, que incentiva la innovació farmacèutica, amb l'objectiu d'integrar alternatives més econòmiques que alleugen la càrrega financera sobre el sistema sanitari i els pacients.

El president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi Casas,- segons ha publicar ARA,  ha destacat que la decisió de l'Audiència de Barcelona implicarà un increment significatiu de la despesa per al sistema sanitari mentre duri el litigi. Tot i que Teva encara té la possibilitat de recórrer la sentència, durant aquest període, la sanitat pública haurà d'assumir el preu complet d'Eliquis, fins que es resolgui definitivament la disputa judicial.

Impacte sobre els pacients i el sistema sanitari

L'increment del cost de l'apixaban suposa un repte no només per al sistema sanitari, sinó també per als pacients. Abans de la introducció del genèric, els pacients crònics, especialment els majors de 80 anys amb fibril·lació auricular no valvular, pagaven només un 10% del cost del medicament gràcies al finançament públic, però altres pacients amb afeccions com la trombosi venosa profunda i l'embòlia pulmonar, que no estaven coberts, havien de pagar el preu complet.

La comercialització del genèric havia obert la porta a una ampliació del finançament públic per a aquestes condicions, la qual cosa hauria alleugerit significativament la càrrega financera de molts pacients. "Era una gran notícia per a molts, ja que permetia tenir medicaments de qualitat a preus més assequibles", explica Manuel Anguita, portaveu de la Societat Espanyola de Cardiologia.

Perspectives de futur

La disputa legal entre Teva i BMS segueix oberta i pot allargar-se durant mesos o fins i tot anys. En aquest context, la situació genera incertesa tant per al sistema sanitari com per als pacients. La sentència de l'Audiència de Barcelona pot no ser definitiva, ja que les vies legals per a la seva apel·lació romanen obertes.

El cas del genèric d'apixaban és representatiu d'un debat més ampli sobre el paper de les patents farmacèutiques i l'accés als medicaments a preus raonables. Això posa en relleu la importància de trobar un equilibri just entre la protecció dels drets de propietat intel·lectual i la necessitat d'assegurar l'accessibilitat i la sostenibilitat del sistema sanitari públic.

    

Imatge genèrica freepick

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal