La intel·ligència artificial en la sanitat: una gran aliada amb desafiaments ètics i jurídics La intel·ligència artificial en la sanitat: una gran aliada amb desafiaments ètics i jurídics
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La intel·ligència artificial en la sanitat: una gran aliada amb desafiaments ètics i jurídics

La intel·ligència artificial (IA) ha emergit com un element fonamental en molts sectors, especialment en el camp de la sanitat, però la seua implantació ha de ser ètica i regulada. Aquest ha estat el missatge central de Carmen Muñoz, codirectora de la secció d’IA del Spanish Hub de l’European Law Institute (ELI), durant la seua intervenció en el VII Congrés de Dret Sanitari, celebrat a la Universitat CEU Cardenal Herrera d’Alfara del Patriarca (València). En aquest congrés, organitzat per l'Associació de Dret Sanitari de la Comunitat Valenciana (ADSCV), Muñoz ha subratllat que la IA és un “gran aliat” en tots els àmbits sanitaris, però ha insistit en la necessitat d'un marc jurídic segur i ètic, sota supervisió humana, i en educar la ciutadania en el seu ús.

Muñoz ha destacat que “cal confiar en la intel·ligència artificial i en Europa, principalment des de la perspectiva que una regulació exhaustiva ha marcat en el nucli l'ètica a la persona humana”. Aquesta afirmació posa en relleu l’esforç de les institucions europees per desenvolupar normatives que asseguren una implementació responsable de la IA, situant la dignitat humana en el centre del debat. Per a Muñoz, és essencial que la tecnologia no opere en un buit legal o ètic, sinó que seguisca unes “regles del joc” clares i ben definides, com les establertes per la nova llei de regulació europea, la qual considera un “hito” a nivell mundial.

Tot i reconéixer els enormes beneficis que la IA pot aportar, especialment en l’àmbit sanitari, Muñoz també ha advertit sobre els riscos potencials. Un dels més destacats és la popularització de sistemes com els xats GPT, capaços de generar continguts “complaents”. En aquest sentit, ha llançat la pregunta retòrica de si “anem a estar disposats a deixar una resposta mèdica en aquests xats”, subratllant la importància de no perdre de vista els límits de la tecnologia i la necessitat de mantindre un control humà rigorós.

En la mateixa línia, Vicente Bellver, president del Comitè de Bioètica de la Comunitat Valenciana, ha expressat una visió més crítica respecte a la IA, advertint que aquesta tecnologia està “sobrevalorada”. Bellver ha afirmat que “la IA, la tecnologia en general, no és neutral i està carregada moralment des del seu disseny, per la qual cosa urgeix una investigació social que s’ocupe de la seua configuració, complisca la llei i es pose al servei dels professionals i no els reemplace”. A més, ha destacat la càrrega burocràtica que la nova regulació europea suposa per als xicotets investigadors, un punt que podria dificultar el progrés en aquest camp per als menys recursos.

D'altra banda, durant el congrés també s'han tractat temes rellevants com la salut mental en pacients amb càncer i el seu entorn familiar. Carmen Yélamos, coordinadora nacional de programes d’atenció psicològica de l’Associació Espanyola contra el Càncer, ha reclamat “millores en l’atenció integral” dels pacients oncològics, incloent-hi una atenció especialitzada en la seua salut mental. Yélamos ha subratllat que, amb una incidència de quasi 300.000 casos de càncer anuals a Espanya, 31.000 d’ells a la Comunitat Valenciana, “parlem de quasi 100.000 persones que necessitarien aquest suport psicològic i de quasi 10.000 a la Comunitat”.

En aquesta línia, Nel A. González, president de la Confederació de Salut Mental d'Espanya, ha posat èmfasi en la necessitat de “dotar de recursos i superar els estigmes” que afecten les persones amb problemes de salut mental després de ser diagnosticades de càncer. Segons González, “la soledat i la manca de suport poden agreujar la seua salut emocional”, i ha instat la societat a ser conscient de la “tremenda soledat” que aquestes persones pateixen, oferint-los el suport necessari.

En conjunt, el congrés ha estat un espai de reflexió sobre els reptes ètics i legals que planteja la integració de la IA en la medicina i la importància d'abordar els problemes de salut mental en pacients oncològics, subratllant la necessitat d’una regulació adequada i d’un suport social ampli. Així, es posa de manifest la complexitat d’integrar noves tecnologies com la IA en camps tan sensibles com la sanitat, on els beneficis potencials han d'anar acompanyats d'una regulació rigorosa i d'una consciència ètica ben arrelada.

Segons la referència d'EFE en el context del VII Congrés de Dret Sanitari a València.

 


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal