El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha elegit avui a María Isabel Perelló Doménech com a nova presidenta del Tribunal Suprem i de l'òrgan de govern dels jutges. Per primera vegada des de la creació del Tribunal Suprem en 1812, una dona ocuparà la seva presidència, marcant un punt d'inflexió en la història de la judicatura espanyola. Perelló, magistrada de la Sala Tercera del Tribunal Suprem, ha aconseguit 16 vots enfront dels 4 obtinguts per la seva única rival, Ana María Ferrer García, també magistrada del Suprem.
Membre de l'associació Jutges per la Democràcia i coneguda pel seu perfil progressista, Perelló ha estat una figura destacada dins del dret contenciós-administratiu des de 1991. Des de 2009, forma part de la Sala Tercera del Tribunal Suprem, on ha dictat sentències en àrees com la regulació de les energies renovables, el dret administratiu, la competència, i la seguretat social, entre altres. A més, és membre de la carrera judicial des de 1985 i ha ocupat diversos llocs en diferents instàncies, com el Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Maó (Menorca), l'Audiència Provincial de Barcelona, el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia i l'Audiència Nacional.
L'experiència de Perelló inclou una etapa com a lletrada al Tribunal Constitucional entre 1994 i 2001, on va contribuir significativament a la interpretació de la Constitució Espanyola. Aquesta àmplia trajectòria judicial es complementa amb la seva participació en nombrosos cursos i seminaris, tant a Espanya com a l'estranger, en matèries com el dret constitucional, el dret administratiu comparat, les telecomunicacions i la jurisprudència constitucional. També ha estat partícip en trobades organitzades pel CGPJ i per la Diputació de Barcelona, abordant temes de dret esportiu, dret sancionador i autonomia local, entre altres.
Perelló és coautora de diverses obres jurídiques i ha contribuït al llibre “La Europa de los Derechos: el Convenio Europeo de los Derechos Humanos”, editat pel Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals, una obra que explora el marc legal i polític dels drets humans a Europa.
Amb aquesta elecció, que ha estat resultat de més de dos mesos de deliberacions i negociacions, Isabel Perelló no només fa història en ser la primera dona al capdavant del Tribunal Suprem des de la seva fundació, sinó que també porta una àmplia experiència i un compromís ferm amb els valors progressistes i democràtics a la cúpula judicial espanyola.
Cap comentari :