La Diputació de València i el Gremi d'Artistes Fallers porten les Falles a nous municipis valencians
La Diputació de València, en col·laboració amb el Gremi d'Artistes Fallers, ha impulsat una nova iniciativa per a expandir la cultura fallera a municipis de la província que no tenen una tradició arrelada en aquesta festa. Aquest projecte, que compta amb una inversió de 300.000 euros, té com a objectiu plantar falles en 30 municipis de nou comarques valencianes que, fins ara, no havien tingut un contacte directe amb aquesta expressió cultural. De fet s'introduiran fora del temps faller, sent alguns municipis a l'octubre i altres al novembre.
Entre els municipis beneficiats es troben Ademuz, Castielfabib, Casas Altas, Casas Baixes, Torrebaja i Vallanca, situats en la comarca del Racó d'Ademús, així com Domeño en la comarca de la Serrania. Aquestes localitats, que tradicionalment no celebren les Falles, tindran l'oportunitat d'experimentar la plantà de monuments fallers en els mesos de setembre a novembre. La iniciativa pretén “acostar l'art i la tradició fallera a tots els racons de la província”, segons els impulsors del projecte.
El municipi de Castielfabib ha sigut el primer a estrenar aquesta ruta fallera, amb la plantà d'una falla creada per l'artista Fran Tarazona. Aquest és només un dels 30 monuments que es preveu plantar en diferents municipis que, o bé no tenen una tradició fallera, o aquesta és molt escassa. Les accions estan emmarcades dins de les ajudes que la Diputació de València, presidida per Vicent Mompó, ha estat concedint per a promoure els sectors tradicionals vinculats a les festes populars.
La major part de les falles es plantaran durant el mes d'octubre, coincidint amb la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana. No obstant això, alguns municipis, com Alfarrasí, Benigànim, Jarafuel, Navarrés, Ràfol de Salem i Villargordo del Cabriel, esperaran fins a novembre per a la plantà. L'últim municipi en realitzar aquesta activitat serà Zarra, durant el pont de desembre.
Vicent Mompó ha destacat la importància de les festes com a part essencial de les senyes d'identitat valencianes i ha afirmat que la Diputació continuarà donant suport a aquest tipus d'iniciatives per a promoure-les. “El treball que realitzen estos sectors tradicionals, als quals la Diputació ha recolzat especialment en temps de pandèmia, és fonamental per al nostre teixit productiu”, ha assenyalat Mompó. A més, ha ressaltat que la iniciativa del Gremi d'Artistes Fallers, igual que la dels pirotècnics, ha tingut un gran èxit en els últims anys, permetent que l'art i la tradició fallera arriben a zones de l'interior que no tenien accés a aquestes celebracions.
La col·laboració entre el Gremi i la Diputació es concreta en la creació de 30 monuments que es plantaran en diverses comarques valencianes, incloent-hi la Vall d'Albaida, la Safor, la Serrania, la Plana d'Utiel-Requena, la Ribera Alta, el Camp de Morvedre, el Valle d'Aiora i la Canal de Navarrés. En aquest projecte participen una trentena d'artistes, molts d'ells joves que estan fent els seus primers passos en el món creatiu de les Falles, i que contribuiran a portar aquest art a llocs on no és habitual.
Amb aquesta iniciativa, la Diputació de València i el Gremi d'Artistes Fallers busquen fomentar la diversitat cultural i promoure una major comprensió i apreciació de la tradició fallera en tot el territori valencià, respectant al mateix temps les particularitats i costums de cada municipi.
Cap comentari :