#cibercrim #violenciamasclista
Espanya continua sent un dels països més segurs d'Europa, malgrat l’augment en la percepció d’inseguretat, sovint alimentada per discursos alarmistes. Encara que la criminalitat en línia ha augmentat, la delinqüència convencional ha disminuït, consolidant el país com un dels més segurs del continent. No obstant això, la violència de gènere es manté com un repte important que exigeix més atenció.
Segons dades del Ministeri de l’Interior, la criminalitat general ha disminuït en la darrera dècada, amb un descens de 4,9 a 4,24 delictes per cada 100 habitants entre 2010 i 2023. Tot i un lleuger repunt provocat pel cibercrim —que representa el 17,3% del total de delictes—, els delictes convencionals, com els furts i robatoris amb violència, continuen caient. Esta tendència es manté malgrat l'augment de la població espanyola en uns dos milions durant aquest període.
A nivell europeu, Espanya es destaca pel seu baix índex d'homicidis, amb una taxa de 0,62 per cada 100.000 habitants en 2022, situant-se com el quart país més segur del continent en aquest tipus de crims. Per exemple, països com Alemanya i el Regne Unit presenten taxes de criminalitat més altes. Segons la informació obtinguda per Crònica, el Regne Unit va registrar 7,95 delictes per cada 100 habitants en 2022, mentre que Espanya va comptabilitzar 5,13 delictes, incloent-hi els cibercrims.
Tanmateix, algunes zones d’Espanya, com Barcelona, han experimentat un repunt en robatoris amb violència, la qual cosa ha contribuït a una percepció d'inseguretat que no reflecteix fidelment les estadístiques globals. Aquesta bretxa entre percepció i realitat s’ha ampliat per la cobertura mediàtica de casos aïllats, que generen un sentiment generalitzat d'inseguretat.
Un altre dels grans reptes que encara afronta el país és la violència de gènere. Malgrat les campanyes de sensibilització i els avenços legals, este tipus de criminalitat segueix sent una preocupació greu. Durant el 2023, les xifres de víctimes de violència masclista es van mantenir en nivells alarmants, evidenciant la necessitat de reforçar les polítiques públiques per fer-hi front.
En definitiva, tot i que les dades reflectixen una Espanya segura, la percepció d'inseguretat i la lluita contra la violència de gènere plantegen desafiaments clars que exigixen respostes. Segons manifesten diversos experts, "cal que la societat i els mitjans adopten una mirada més informada i allunyada de discursos que distorsionen la realitat".
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :