Els millors exercicis per a millorar la salut del cervell després dels 60 Els millors exercicis per a millorar la salut del cervell després dels 60
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els millors exercicis per a millorar la salut del cervell després dels 60

A mesura que envellim, mantindre la salut cerebral és fonamental per a una vida activa i plena. Encara que el cervell perd algunes de les seues connexions a partir dels 45 anys, la plasticitat cerebral persisteix fins al final de la vida, la qual cosa permet moderar els efectes de l'edat a través d'un estil de vida ric i estimulant.

Les investigacions mostren que l'activitat física, especialment quan es combina amb la estimulació cognitiva i la interacció social, pot millorar notablement la capacitat cognitiva després dels 60 anys. Exercicis que impliquen cardio, força muscular, flexibilitat i coordinació poden augmentar l'eficiència del cervell i generar nous neurones.

Esports d'equip com el bàsquet o l'handbol, així com els exergames, que combinen exercici físic i cognitiu, han demostrat ser estratègies efectives per a millorar la memòria i altres habilitats mentals en persones majors. Aquest tipus d'activitats ofereixen una manera divertida i variada de mantindre el cos i la ment en forma.

 

T'has preguntat alguna vegada per què tenim un cervell? La resposta més òbvia podria ser "per a pensar". Però el científic Daniel Wolpert va donar una explicació completament diferent en la reunió del 2011 de la Society for Neuroscience:

"Tenim un cervell per una raó i només una raó: per a produir moviments adaptables i complexos"

Utilitza el teu cervell per a ser eficient

El cervell, en altres paraules, és el director d'orquestra que ordena els moviments del cos. Anomenem a les facultats que ens permeten interactuar amb el nostre entorn capacitats cognitives. Estes inclouen concentrar-se, aprendre, raonar, adaptar-se i comunicar-se amb els altres. Cadascuna d'estes capacitats és clau per a la nostra rutina i ens ajuda a mantindre un bon estil de vida.

Així, com podem cuidar el nostre cervell perquè es mantinga eficient durant més temps? En contra del que es creu popularment, el cervell no es deteriora de manera contínua amb l'edat. En canvi, només veu disminuir el nombre de les seues cèl·lules i les connexions es deterioren a partir dels 45 anys com a part d'un procés normal d'envelliment. Però la plasticitat cerebral, encara que reduïda, està present fins al final de la vida. Cada individu construeix una reserva cognitiva al llarg de la seua vida.

Com més positiu, ric i estimulant siga l'estil de vida, més potent i efectiva serà la reserva. En altres paraules, és possible moderar els efectes de l'edat en la cognició.

Els beneficis de l'activitat física en la capacitat cognitiva després dels 60

De fet, moltes investigacions mostren que l'activitat física millora la capacitat cognitiva, fins i tot després dels 60 anys. Des d'una memòria més gran, millor reactivitat fins a millors habilitats de planificació, els beneficis són infinits.

Tot i això, poques persones majors practiquen educació física adaptada als seus cossos de manera regular. La falta de motivació i accés a estos exercicis són alguns dels factors que no ajuden.

Amb això en ment, molts cuidadors poden sentir-se temptats a oferir a les persones majors activitats monòtones i rutinàries degut a la seua disminució física, cognitiva i sensorial. I, de fet, durant molt de temps, la gamma d'esports disponibles i la investigació en aquest camp giraven al voltant del mateix tríptic: gimnàstica suau, caminar i ioga. No obstant això, s'obtenen més beneficis combinant diferents mètodes d'entrenament.

Tres ingredients per a entrenar el cervell de les persones majors

Els investigadors estan intentant descobrir la fórmula guanyadora per a flexionar tant els músculs cognitius com físics de les persones majors. Aquesta constarà de tres ingredients principals:

Primer ingredient: estimulació física i motora complexa d'almenys intensitat moderada.

Els entrenaments moderats de cardio no només milloren la salut cardiorespiratòria, sinó que també fan el cervell més eficient. La millora general de la capacitat cardiovascular permet al cervell rebre més oxigen i fins i tot generar noves neurones en l'hipocamp, on es localitza la memòria.

Per tant, té sentit que els programes dissenyats per a millorar la funció cognitiva incloguen cardio. Però també és necessari combinar-los amb exercicis de força muscular, flexibilitat i equilibri per a aconseguir majors beneficis. A més, els investigadors subratllen la importància d'afegir situacions que requerisquen habilitats motores complexes i coordinació, ja que estes tenen un impacte significatiu en les funcions cognitives (per exemple, la memòria, l'atenció i la flexibilitat mental), especialment en les persones majors.

Segon ingredient: activar les cèl·lules cerebrals durant els exercicis.

Incorporar estimulació cognitiva, com ara recordar informació durant un període de temps i executar-la, anticipar accions o planificar un moviment, és una altra estratègia guanyadora. Quan l'estimulació cognitiva es combina amb l'activitat física, pot produir efectes sinèrgics i, com a resultat, ser més efectiva en les funcions cognitives.

Tercer ingredient: activitats en grup que promoguen la interacció social.

Fer exercici en grup ha demostrat que ens ajuda a perseverar en l'activitat.

Quina podria ser aquesta fórmula guanyadora en la pràctica encara s'està investigant. De moment, hi ha dos tipus d'exercicis que han captat la nostra atenció i que podrien ajudar les persones majors a mantindre's alerta.

Optar per esports d'equip cooperatius i opositius

Els esports d'equip ofereixen molt més que simples sessions d'exercici físic. El que és especialment interessant d'ells és que no només desafien l'equilibri cardiorespiratori, sinó que també posen a prova tot el conjunt d'habilitats físiques del cos.

Prenem com a exemple el bàsquet o l'handbol: per moure's per la pista, driblar o encistellar, l'equilibri, la coordinació i la flexibilitat són essencials. També es necessita força muscular per a passar, recuperar la pilota i moure's pel camp. Aquests esports d'equip poden ser adequats fins i tot després dels 60 anys, sempre que estiguen supervisats correctament.

Des d'un punt de vista cognitiu, aquestes activitats creen situacions que són sempre noves, riques i estimulants. Anomenem a aquesta doble combinació d'estímuls entrenament simultani. Diversos investigadors han destacat la importància d'aquesta implicació cognitiva en els esports d'equip i en fomenten la pràctica, especialment entre les persones majors.

Estudis recents, com el realitzat en 2022 per investigadors francesos, han demostrat que la participació en esports d'equip millora la memòria visoespacial a curt termini (que permet, per exemple, recordar la ubicació d'alguns objectes durant un període de temps limitat) i les habilitats de planificació en les persones majors.

Mou el teu cos amb exergames

Una altra via prometedora són els exergames, videojocs que requereixen que els jugadors es moguen per a jugar. Anomenats així per la contracció de "exercise" i "games", es van fer populars en els anys 2000 gràcies a la Wii i la Switch de Nintendo i el Kinect de Microsoft.

Els exergames han sigut dissenyats per a exercitar diferents habilitats físiques, com l'equilibri, la resistència, la força i la coordinació, alhora que estimulen les funcions cognitives. Entre les persones majors, diversos estudis mostren que este tipus d'entrenament ajuda a millorar moltes habilitats físiques i cognitives.

En 2020, va aparéixer una nova generació d'exergames, utilitzant parets interactives per a crear una experiència de joc encara més immersiva, com el Neo-One de Neo Xperiences, l'ExerCube de Sphery i l'Aire interactive de Lü. En estos jocs que combinen mons reals i virtuals, els objectes físics (com pilotes) i els digitals coexisteixen i interactuen en temps real.

Un estudi recent va comparar un programa d'exergames assistit per una paret immersiva amb un programa de caminar i enfortiment muscular. Els seus resultats suggereixen que esta nova generació d'exergames pot ser més efectiva en les habilitats cognitives que l'entrenament tradicional.

Combinar exercicis físics i cognitius ofereix la millor oportunitat per a mantindre la salut cerebral mentre et mantens en forma. Això és essencial per a una vida activa i plena, siga quina siga la teua edat.The Conversation

Neva Béraud-Peigné, Doctoranda en ciències del moviment, Université Paris-Saclay; Alexandra Perrot, Mestra de conferències HDR, Université Paris-Saclay i Pauline Maillot, Mestra de conferències en STAPS, Université Paris Cité

Este article està republicat de The Conversation sota una llicència de Creative Commons. 

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal