Segons ja haviem publicat en Crònica, el proper dilluns 9 de setembre, la Comunitat Valenciana donarà inici al curs escolar 2024-2025 amb un total de 807.570 alumnes i 82.180 docents. Aquestes xifres representen un increment de 2.564 alumnes i 533 docents en comparació amb el curs anterior.
El conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha qualificat aquest curs com "el del canvi educatiu, la llibertat de les famílies, l'impuls social i la consolidació definitiva de la FP".
Entre les novetats més destacades per al curs 2024-2025, Rovira ha subratllat l'inici de l'aplicació de la Llei de Llibertat Educativa, la gratuïtat del tram de 0 a 3 anys i un augment significatiu en les aules específiques per a l'atenció a l'alumnat amb necessitats especials en centres ordinaris (aules UECO).
Variacions en el nombre d'alumnes i ràtios
El conseller ha indicat que la xifra d'alumnes podria experimentar lleugeres variacions en les pròximes setmanes, principalment a causa de la disminució de la natalitat, que afecta especialment el segon cicle d'Infantil i Primària. En canvi, s'espera un creixement en Educació Especial i un increment notable en FP, amb més de 8.200 nous estudiants.
Pel que fa a les ràtios, es mantindran similars a les del curs passat, amb una mitjana de 21 alumnes en Infantil de segon cicle i Primària, 24 en Secundària i 29 en Batxillerat, totes elles per sota de la ràtio màxima permesa.
Impuls a la Formació Professional
La Formació Professional (FP) experimentarà un creixement significatiu aquest curs, amb 241 nous grups i una oferta total de 159.101 places. El conseller Rovira ha destacat la importància de la FP com a "trampolí per a aconseguir ocupació a la Comunitat" i ha subratllat les noves oportunitats de formació en empreses i amb autònoms des del primer curs.
Nous centres educatius i inversió en Educació Especial
El curs escolar 2024-2025 s'inicia amb la inauguració de cinc nous centres escolars i la previsió de finalitzar la construcció de set més al llarg del curs. A més, s'ha anunciat una inversió de 31 milions d'euros per a completar quatre centres d'Educació Especial.
Escoles Oficials d'Idiomes i altres aspectes destacats
Les Escoles Oficials d'Idiomes oferiran 79.475 places aquest curs. El conseller Rovira ha reconegut la necessitat d'ajustar l'oferta a la demanda real, després d'observar una alta taxa d'abandonament i un nombre considerable de places vacants el curs passat.
Altres aspectes destacats inclouen un augment en el pressupost per a menjador escolar, transport escolar i el banc de llibres. A més, s'ha anunciat la posada en marxa del Pla de Salut Mental en els centres educatius, que inclou la regulació de l'ús de mòbils a les aules i la creació d'unitats de detecció precoç de malalties mentals.
Finalment, el conseller Rovira ha subratllat el canvi en la política lingüística, passant d'un sistema d'imposició del valencià a un de promoció i difusió, amb reconeixement a l'esforç per aprendre a través de la certificació automàtica de títols.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :