Antonio Maíllo insta a reformar el sistema de finançament autonòmic i defén els serveis públics en l'inici del curs polític Antonio Maíllo insta a reformar el sistema de finançament autonòmic i defén els serveis públics en l'inici del curs polític
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Antonio Maíllo insta a reformar el sistema de finançament autonòmic i defén els serveis públics en l'inici del curs polític


#SistemaFinanciación #ServiciosPúblicos #IzquierdaUnida

Este matí, el coordinador d'Izquierda Unida, Antonio Maíllo, ha comparegut davant els mitjans per a exposar les principals propostes de la seua organització de cara al nou curs polític. La seua intervenció ha girat al voltant de la necessitat de reformar el sistema de finançament autonòmic, la reducció del deute de les comunitats autònomes, la defensa de la democràcia davant l’auge de l’autoritarisme, i la política internacional, amb especial atenció a Gaza i Veneçuela.

Reforma del sistema de finançament autonòmic i local

Maíllo ha destacat la convocatòria d’una reunió dels coordinadors federals d'Izquierda Unida de tot el territori espanyol per a abordar de manera monogràfica el sistema de finançament autonòmic i local. Segons ha explicat, este tema és prioritari per a la seua formació, que durant anys ha defensat una postura federalista clara. A més, ha remarcat que altres forces polítiques s’han sumat a este discurs. Maíllo ha insistit que el model de finançament ha de garantir la cohesió territorial, centrant-se en finançar servei públics i les persones, més que els territoris, amb l’objectiu d’evitar la confrontació que, segons les seues paraules, fomenta el Partit Popular.

També ha subratllat la necessitat d’evitar desigualtats entre les regions en la prestació de serveix públics. Ha plantejat que la distribució de fons autonòmics estiga condicionada a l’ús d’estos per a millorar els serveis, evitant que es destinen a reduir impostos a les classes més altes, com ocorre en algunes comunitats governades per partits conservadors.

Reducció del deute i pressupostos generals

Una de les propostes clau d'Izquierda Unida és l’elaboració d’un pla per a la reducció del deute de les comunitats autònomes. Segons ha avançat Maíllo, esta proposta ha sigut ben acollida pel Partit Socialista, però ha remarcat que els estalvis derivats d’esta reducció han de revertir-se en el reforç dels serveis públics, no en la creació de nous forats fiscals.

Quant als Pressupostos Generals de l’Estat, el coordinador d'Izquierda Unida ha defensat que estos han de servir per a impulsar els acords d’investidura. Ha destacat tres eixos principals: permisos de maternitat i paternitat, la reducció de la jornada laboral i la política d’habitatge. A més, ha assegurat que la formació desplegarà la seua estructura territorial per a traslladar les demandes socials i territorials al debat pressupostari, en col·laboració amb les organitzacions socials.

Defensa de la democràcia i resposta a l’autoritarisme

Un altre dels punts centrals de la compareixença ha sigut l’anunci de la presentació, la pròxima setmana, d’un document base per a la reflexió i defensa de la democràcia davant l’increment dels discursos autoritaris. Maíllo ha qualificat de fonamental la lluita contra els discursos de l’extrema dreta, que segons ell, desincentiven la participació de les classes treballadores en la política. Així mateix, ha reivindicat la democràcia com a mecanisme clau per a la convivència i la resolució dels problemes socials.

Política internacional: Gaza i Veneçuela

Durant la seua intervenció, Maíllo ha abordat també diverses qüestions internacionals, amb especial atenció a la situació de Gaza. Ha denunciat l’últim brot epidèmic en la regió i ha demanat una resposta humanitària integral que incloga un alto el foc i la reconstrucció de la zona, tot condemnant la violència contra el poble palestí.

Pel que fa a Veneçuela, el coordinador d'Izquierda Unida ha sigut preguntat sobre l’acollida per part del govern espanyol del líder de l’oposició veneçolana. Ha afirmat que qualsevol acció que contribuïsca a resoldre la crisi política del país sud-americà ha de ser valorada positivament, però ha recordat que la situació de Veneçuela no es pot deslligar del seu paper geoestratègic. Maíllo ha criticat durament els discursos de la dreta i l’extrema dreta, que segons ell, utilitzen la crisi veneçolana amb fins partidistes, sense oferir solucions reals.

Respostes a la premsa

Durant el torn de preguntes, Maíllo ha valorat les propostes del president Pedro Sánchez per a incrementar les inversions en les comunitats autònomes. Ha coincidit que el debat ha d’enfocar-se en el model de finançament, més que en una competició entre territoris. No obstant això, ha insistit que qualsevol augment de fons ha d’anar acompanyat d’una reforma fiscal que permeta un millor finançament dels serveis públics, assegurant que aquells que més tenen, contribuïsquen més.

També ha reiterat la seua postura sobre la crisi a Veneçuela, criticant el Partit Popular per utilitzar este tema de manera irresponsable per a agitar la política interna espanyola. Maíllo ha subratllat la importància de tractar la crisi amb responsabilitat i recolzar qualsevol mesura que ajude a resoldre-la.

Finalment, pel que fa a les negociacions dels pressupostos generals amb Sumar, Maíllo ha afirmat que les converses han sigut positives i que Izquierda Unida està plenament implicada en el procés. Ha subratllat la cohesió interna de la seua formació sobre prioritats com la reducció de la jornada laboral i la política d’habitatge.

Maíllo ha conclòs la roda de premsa agraint als mitjans la seua assistència i deixant oberta la possibilitat de noves compareixences per a mantindre informat el públic sobre l’evolució d’estos temes.



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal