Un estudi de Fisabio i la UCM associa per primera vegada el paràsit anisakis amb el càncer de còlon Un estudi de Fisabio i la UCM associa per primera vegada el paràsit anisakis amb el càncer de còlon
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Un estudi de Fisabio i la UCM associa per primera vegada el paràsit anisakis amb el càncer de còlon

 


Un estudi liderat per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) de la Conselleria de Sanitat i la Universitat Complutense de Madrid (UCM), dut a terme amb pacients de l'Hospital Arnau de Vilanova de València, revela que les persones amb càncer de còlon presenten nivells més alts d'anticossos contra el paràsit anisakis, que es pot trobar en el peix.

Segons la investigadora del departament de Microbiologia i Parasitologia de la UCM, la professora Carmen Cuéllar, "aquest fet indica que aquests pacients han estat en contacte amb les larves d'aquest paràsit en major mesura que la resta de la població, suggerint una associació entre anisakis i el càncer de còlon".

La inflamació crònica, resultat d'una infecció persistent, pot causar danys en l'ADN, major expressió d'oncogens, disminució de l'apoptosi (procés de mort cel·lular) i immunosupressió, factors que poden induir el càncer. Així, es plantejà la hipòtesi d'una relació entre anisakis i càncer, atès que les respostes cel·lulars als productes alliberats per les larves d'anisakis podrien provocar inflamació i dany en l'ADN.

"Fa més de tres dècades es postulava que anisakis podria estar relacionat amb el càncer gàstric, comprovant-se el potencial tumorigènic dels productes alliberats per les larves. No obstant això, fins ara no hi havia evidències que suggeriren una relació entre aquest paràsit del peix i el càncer de còlon", ha explicat la doctora Cuéllar, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

L'estudi, publicat en 'Parasitology Research', reclutà 92 pacients amb càncer de còlon diagnosticats a l'Hospital Arnau de Vilanova de València i inclogué 60 persones sanes sense càncer com a grup de control. Primerament, s'examinaren les cèl·lules de la sang (anàlisi dels limfòcits T, cèl·lules que ajuden a protegir el cos d'infeccions i combatre el càncer, i avaluació de l'apoptosi) al laboratori d'hematologia de l'Hospital Arnau de Vilanova.

Posteriorment, al laboratori del Departament de Microbiologia i Parasitologia de la UCM es preparà l'antigen de larves d'anisakis extretes de bacallans i es realitzà la determinació d'anticossos específics en el sèrum de persones amb càncer de còlon i en el del grup de control sa.

"En el nostre grup ja havíem descrit correlacions entre alguns paràsits i el càncer de còlon, fins i tot en les fases primerenques i premalignes. Aquest estudi revela la possibilitat d'identificar persones amb una major susceptibilitat a la malaltia i el potencial de generar nous mecanismes per a prevenir-la", explica el responsable del grup d'Oncologia clínica i molecular de Fisabio a l'Hospital Arnau de Vilanova, el doctor Antonio Llombart Cussac.

SOBRE EL PARÀSIT ANISAKIS

Anisakis és un nematode, un tipus de cuc que parasita l'estómac dels mamífers marins. Els ous produïts per les femelles es desenvolupen en l'aigua, sent ingerits per alguns crustacis marins, i posteriorment pels peixos que es mengen aquests crustacis, quedant infectats.

Els humans poden actuar com a hostes accidentals en consumir peix cru o poc cuinat. Aquest paràsit de transmissió alimentària causa greus problemes de salut pública a tot el món. Els paràsits localitzats en la mucosa gàstrica o intestinal poden causar afectació gastrointestinal. A més, anisakis també pot provocar reaccions com urticària, angioedema, asma i anafilaxi.

"Els limfòcits T analitzats en aquest treball són part de la immunitat innata i per tant un reflex de la resposta immune dels pacients. Una disminució d'aquests limfòcits com es descriu en l'article posa de manifest no només la relació entre anisakis i càncer de còlon, sinó també la disminució de la resposta immune d'aquests pacients oncològics davant aquest agent tumorigènic", ha subratllat la responsable del grup d'investigació en Hematologia i Hemoteràpia de Fisabio-Hospital Arnau de Vilanova-Llíria de València, la doctora Francisca López Chuliá.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal