Riba-roja de Túria inaugura una nova via ciclovianants que connectarà el centre urbà amb el Parc Natural del Túria a través del Barranc dels Moros, un dels corredors verds més significatius del municipi. Aquesta iniciativa s'ha dut a terme gràcies a una subvenció del Pla Reacciona 2022 de la Diputació de València, que va aportar 59.999 euros per a la seua execució.
Segons hem pogut conéixer en Crònica, la nova via, que s'obrirà al públic en els pròxims dies, forma part d'un projecte més ampli de millora i recuperació del Barranc dels Moros, amb l'objectiu de connectar el Parc Natural del Túria amb altres zones d'interès com l'Auditori Municipal de Riba-roja per a l'any 2025. Aquesta infraestructura permetrà no sols als residents sinó també als usuaris dels Conservatoris Professionals Municipals de Música i Dansa, i l'alumnat del Col·legi Asunción de la Nostra Senyora, gaudir d'un accés més fàcil i segur per a vianants, bicicletes i patinets elèctrics.
El nou carril s'estén sobre una superfície de 2.133 metres quadrats, amb un recorregut de 711 metres lineals. S'ha adaptat a les característiques del terreny, utilitzant materials com llast natural calcària compactada i formigó, i s'ha garantit la seguretat amb la instal·lació d'un tancament de fusta de pi tornejat. A més, per a evitar el despreniment de terres en les zones més empinades, s'ha construït un mur de contenció de maçoneria de pedra calcària i s'ha col·locat malla geotèxtil.
Aquesta nova infraestructura s'integra en una estratègia més àmplia de recuperació del corredor verd del Barranc dels Moros, el qual és un dels dos barrancs urbans que travessen Riba-roja de Túria. L'altre, el Barranc de les Monges, i altres com La Pedrera, Vallesa de Mandor, Porxinos, Cabrasses, Rambla de Poyo i Pozalet, conformen un entramat que divideix el municipi en diferents àrees, contribuint a la seua riquesa natural i paisatgística.
L'Ajuntament de Riba-roja ha aconseguit una altra subvenció de més de 2 milions d'euros en el marc de la II Convocatòria extraordinària del programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destí 2022, finançada pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Amb aquests fons, es planeja condicionar el corredor verd com un itinerari turístic no motoritzat, millorant l'accessibilitat amb rampes i escales, i afegint millores paisatgístiques i mobiliari urbà.
A més, el consistori està explorant altres subvencions per a restaurar les antigues coves municipals prop del barranc, que en el passat van ser habitatges, com un element d'atracció turística patrimonial. Aquest projecte busca no sols millorar la connexió del centre urbà amb el Parc Natural del Túria, visitat per prop d'un milió de persones anualment, sinó també fomentar un ús sostenible i conscient del territori.
"El disfrute del Parc és una de les raons que alienten a col·laborar en la seua conservació; no obstant això, haurien de delimitar-se clarament eixos passos per a evitar que es convertisquen en un mecanisme simple de contaminació com ha ocorregut en altres ocasions," s'ha apuntat sempre des de col.lectius ecologistes preocupats per l'impacte ambiental.
L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha destacat que "aquesta actuació suposa una oportunitat única per a millorar la connectivitat del Parc Natural amb el centre urbà, mitjançant una gestió sostenible del terreny i adaptant el Barranc com un espai d'ús públic".
Amb aquestes iniciatives, Riba-roja de Túria continua treballant per a promoure una mobilitat sostenible i una major integració del seu patrimoni natural en la vida quotidiana dels seus veïns i visitants.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :