Riba-roja de Túria activa un sistema pioner per a denúncies anònimes d'irregularitats Riba-roja de Túria activa un sistema pioner per a denúncies anònimes d'irregularitats
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Riba-roja de Túria activa un sistema pioner per a denúncies anònimes d'irregularitats


Riba-roja de Túria implanta un sistema pioner d'informació confidencial per a denunciar irregularitats

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat la implementació d'un sistema intern d'informació destinat a garantir la confidencialitat i anonimat dels ciutadans que denuncien possibles irregularitats o infraccions en la gestió dels recursos públics. Aquest sistema busca evitar represàlies contra les persones denunciants, assegurant així la protecció dels drets d'aquestes.

La mesura, promoguda per l'equip de govern del PSPV, és pionera tant en la província de València com en la comarca de Camp de Túria. Ha rebut el suport unànime de les formacions polítiques amb representació en el ple municipal: Partit Popular, Compromís, Vox i Esquerra Unida-Podem. Aquesta iniciativa està recolzada per la directiva europea sobre infraccions normatives i lluita contra la corrupció, que posa l'accent en la importància de la col·laboració ciutadana per a l'eficàcia del dret.

La normativa europea estableix dos objectius principals: la protecció de les persones que informen sobre vulneracions del dret i l'establiment dels requisits mínims per als sistemes d'informació, tant en el sector públic com en el privat. L'objectiu és proporcionar una protecció adequada contra possibles represàlies que puguen patir les persones físiques que informen sobre qualsevol acció o omissió contemplada en la legislació.

Aquest sistema intern d'informació es configura com el mitjà preferent per a la notificació d'infraccions, permetent a les organitzacions conéixer les pràctiques incorrectes per a corregir-les. També es contempla un sistema extern, on la ciutadania pot comunicar-se amb una autoritat pública especialitzada que els inspire més confiança, mantenint sempre els principis de confidencialitat i anonimat.

El sistema intern protegirà no només a les persones que, en un context laboral o professional, detecten i informen sobre infraccions, sinó també a aquelles a les quals es referisquen els fets denunciats. A més, aquest sistema reforça la cultura de la informació i comunicació dins de l'organisme com a mecanisme per a prevenir i detectar amenaces a l'interés públic.

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria es compromet a vetlar pel compliment dels requisits necessaris per a garantir la protecció dels denunciants, aplicant principis d'accessibilitat, independència, confidencialitat, protecció de dades personals, secret de les comunicacions i seguretat.

Els pilars fonamentals d'aquest sistema intern d'informació inclouen l'òrgan impulsor, dependent del Comité Antifrau, que serà responsable de la posada en marxa d'aquesta iniciativa. També es nomenarà un responsable específic per a aquest òrgan, es crearà un canal intern d'informació amb múltiples vies per a rebre denúncies, i es definirà un procediment per a la recepció, gestió i registre de les denúncies sota les premisses de confidencialitat.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha destacat que aquest nou sistema “és pioner a la comarca i a la província i evidencia el compromís del nostre govern, des de la primera legislatura, amb la transparència i la participació ciutadana en la gestió municipal. Per això, continuem treballant per a dotar-nos de més eines i instruments que reforcen aquesta línia d'actuació.”



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal