La sequera obliga a reduir un 15% l'aigua del Túria, afectant 20.000 regants La sequera obliga a reduir un 15% l'aigua del Túria, afectant 20.000 regants
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La sequera obliga a reduir un 15% l'aigua del Túria, afectant 20.000 regants

Reducció del 15% de l'aigua del Túria afecta 20.000 regants per la sequera

La CHJ alerta que la situació hidrològica empitjora per la manca de precipitacions i les previsions d'Aemet són desfavorables

La situació de prealerta per sequera en què ha entrat el riu Túria ha provocat una reducció del 15% dels cabals destinats a ús agrícola, afectant uns 20.000 regants. Aquesta decisió s'ha pres en la Comissió de Desembassament del Túria, celebrada este dimarts per analitzar la situació hidrològica i aplicar les mesures contemplades en el Pla Especial de Sequera (PES).

El president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), Miguel Polo, ha anunciat la decisió en una compareixença davant els mitjans, acompanyat pel president del Sindicat de Regulació de les Aigües del Túria, José Alfonso Soria. Polo ha destacat dues mesures concretes: la restricció del 15% per als regants del riu Túria i el canvi de consum d'aigua de la ciutat de València i la seua àrea metropolitana. "El 75% del consum de València i la seua àrea metropolitana prové del Xúquer i el 25% del Túria. A partir de hui, es canviarà aquest percentatge, sent el 80% del Xúquer i el 20% del Túria", ha explicat Polo.

Aquestes mesures estalviaran uns 10 hectòmetres cúbics en el sistema, una quantitat no molt elevada donat que ja estem a l'agost i queden només dos mesos del cicle de l'any hidrològic, ha recalcat el president de la CHJ. Les previsions s'han confirmat i este dilluns, l'Informe de Seguiment de la Sequera i Escassetat de juliol, publicat mensualment per l'organisme, reflecteix el canvi en la unitat territorial del Túria, que passa de normalitat a prealerta.

La situació és preocupant en gran part de la Demarcació, ja que huit unitats territorials es troben en sequera prolongada: Cenia-Maestrat, Millars-Plana de Castelló, Palància-Les Valls, Baix Xúquer, Serpis, Marina Alta, Marina Baixa i Vinalopó-Alacantí. D'altra banda, quatre unitats territorials estan, quant a escassetat, en un escenari d'emergència (Cenia-Maestrat, Palància-Les Valls, Marina Baixa i Marina Alta), mentre que altres tres estan en alerta (Millars-Plana de Castelló, Serpis i Vinalopó-Alacantí).

De moment, només el sistema Xúquer continua amb "valors de normalitat" tant en indicadors de sequera prolongada com d'escassetat, ha explicat Polo. En aquest context, la Comissió ha aprovat establir, amb caràcter general i segons el PES per a un escenari de prealerta, una reducció del 15% sobre els cabals superficials regulats per a ús agrícola; reducció que és del 20% per als regadius mixtos del Canal principal del Camp de Túria, ja que aquests disposen de drets importants d'aprofitament d'aigües subterrànies que complementen les superficials.

"Des de la Confederació agraïm enormement la col·laboració de tots els usuaris i que hagen acceptat anar al màxim de les restriccions", ha comentat Polo.

Petició al Govern

Per la seua banda, el president del Sindicat de Regulació del Riu Túria, José Alfonso Soria, ha destacat la necessitat d'actuació de l'executiu central. "Instem el Govern d'Espanya i la Confederació a elaborar els projectes necessaris per reutilitzar al màxim totes les aigües que depura Pinedo i poder-les reutilitzar en les àrees de la Vega de València i així compensar aquestes aigües en el sistema Túria", ha exposat.

A més, Soria ha incidit en la necessitat de col·laboració de la CHJ. "Instem la Confederació a revisar tots els pous de sequera que existeixen en les comunitats de regants per posar-los en marxa en cas de necessitat i fomentar la modernització del nostre sistema de regadiu per estalviar tot el necessari", ha recalcat.

"Som 20.000 regants que veurem reduïdes les nostres concessions per garantir que hi haja més aigua per a l'abastiment i altres usos", ha subratllat Soria, que ha apostat per aportar el seu "granet d'arena".

Menys aportacions a l'Albufera

A preguntes dels mitjans sobre si aquestes restriccions afectaran el regadiu de l'Albufera, Polo ha explicat que les aportacions que rep el parc natural sempre han estat excedents. "Per tant, si ara hi ha menys excedents, hi haurà menys aportacions", ha assegurat Polo. També ha subratllat la importància de la responsabilitat social. Actualment, a Espanya es consumeixen uns 133 litres per persona i dia, mentre que "el consum responsable hauria de ser de 90 litres", ha afirmat Polo.

En aquesta línia, ha destacat que, en tots els plans d'emergència dels municipis, una de les mesures és la divulgació de la necessitat d'estalviar.

Quart valor més baix

La manca generalitzada de pluges durant els últims mesos situa la precipitació mitjana a la Demarcació, fins al 5 d'agost, en 257 mm, segons la CHJ. Es tracta del quart valor més baix de la sèrie històrica dels últims 33 anys, per sota dels 376 mm de precipitació mitjana acumulada, i és un dels anys més secs en zones com la part baixa del Túria o les conques del Palància i del Cenia.

"Una escassetat de precipitacions que, unida a les altes temperatures i l'augment de les demandes de regadiu, s'ha traduït en una disminució del volum embassat a la conca en 1.306 hm³ (46% de la capacitat total). En el cas del sistema Túria, l'aigua emmagatzemada en els principals embassaments --Benagéber i Loriguilla-- es troba per sota de la mitjana dels últims 5, 10 i 20 anys, amb uns 111 hm³ (38%)", ha conclòs Polo.

Miguel Polo President de la CHJ



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal