La investidura de Salvador Illa: Un nou capítol en la política catalana i espanyola La investidura de Salvador Illa: Un nou capítol en la política catalana i espanyola
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La investidura de Salvador Illa: Un nou capítol en la política catalana i espanyola

Un moviment estratègic que pot consolidar el PSOE a Catalunya i després a tot l'estat

La investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat de Catalunya està a punt de marcar un abans i un després en la política espanyola. Amb 68 vots a favor, que representen la majoria absoluta, Illa aconseguirà el càrrec sense la possibilitat de formar una majoria per a una moció de censura en contra seu. Aquest fet assegura que el primer objectiu del pacte entre el PSC i ERC, la investidura, es complisca, quedant pendent la part més complexa del tracte: la modificació de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA).

L'acord, que ha sigut avalat pels militants d'ERC amb un ajustat 53%, demostra la desconfiança que existeix dins del partit independentista cap als socialistes. Tot i això, 8.200 afiliats han donat suport a la proposta, evitant així una nova convocatòria electoral que haguera tingut repercussions a nivell estatal. No mes queda el Jovent per definirse.

Per què l'important ací és el pacte de la investidura d'un territori, no un canvi en el finançament autonòmic. És a dir, cal desbloquejar una situació i aconseguir sobretot que hi haja una Generalitat socialista. Aquest seria el gran pas endavant que mou a Pedro Sánchez. Aquest objectiu té una forta càrrega simbòlica, ja que representa el final concret del "procés" independentista iniciat fa més de deu anys. Seria la conclusió en positiu per al PSOE dels indults i de l'amnistia.

L'acord amb ERC també pot significar un cop per a Junts, deixant Carles Puigdemont fora del Govern i obligant-lo a complir la seua promesa de retirar-se de la política activa si no aconseguia la investidura. Sánchez busca consolidar-se com el líder que va posar fi al "procés" i reforçar la unitat d'Espanya amb el PSOE al capdavant.

Pedro Sánchez ha assumit grans riscos per aconseguir aquest acord, prometent més beneficis a Catalunya i acostant-la a l'estatus fiscal del País Basc. Segons hem pogut conèixer, dins del PSOE hi ha certes dubtes sobre aquesta estratègia, però la direcció del partit confia en la direcció que han pres.

Sembla mentida que aquest avanç estratègic no l'haja vist el PP, o sí, perquè encara que se n'adone que és un pacte que enterra el procés, el que realment vol enterrar Feijóo és a Pedro Sánchez, amb aquesta inquina personal que té des d'aquella frase equivocada de Feijóo de "jo no sóc president perquè no vull". En fi, sembla que el PP prefereix una Espanya en constant conflicte amb Catalunya abans que col·laborar per a enterrar el procés. Realment, una actuació que deixa seriosos dubtes sobre la veritable entitat d'estat del PP de Feijóo.

Tampoc s'ha vist ràpida i ben enfocada la resta de l'esquerra, tant les regionalistes-nacionalistes de Compromís, com les regionalistes de la Chunta, ni algunes organitzacions amb la història d'Izquierda Unida, o amb l'habilitat del Podemos de Pablo Iglesias. Aquestes organitzacions, en lloc de veure en aquest moment una oportunitat per a aprofundir en el federalisme i buscar una modificació corresponent de la LOFCA, s'han tancat en un discurs més proper al conservadorisme i manteniment de l'status-quo que a la generació d'una Espanya diferent i millor enquadrada en l'estat federal que prediquen.

Encara que el pacte de finançament autonòmic presenta grans reptes, especialment amb la resistència de Junts i altres partits com Coalició Canària i Podemos, el PSOE està decidit a seguir endavant. La vicepresidenta Yolanda Díaz ha expressat també el seu suport a l'acord i ha demanat una nova llei de finançament autonòmica, però no ha indicat si controla tot el grup parlamentari, tot i les crítiques a la política fiscal del PP.

No hi ha més que llegir el pacte i comparar-lo amb l'article 206 de l'Estatut vigent, per a veure que la diferència és mínima i que del que es tracta és d'integrar a Catalunya en l'Estat. Una integració que podria portar a repartir la proposta amb la resta de comunitats autònomes, perquè el canvi l'única cosa que fa és mantindre la solidaritat, pactada expressament en l'acord i visible també en l'Estatut.

En definitiva, l'acord entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa marca un moment decisiu en la política catalana i espanyola. Els pròxims dies, i potser mesos, seran claus per veure com es desenvolupa aquesta nova etapa i si els objectius establerts en l'acord es compleixen.

Àgora CT





Illa i Sanchez en la campanya


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal