La Comissió Europea es compromet a promoure la memòria històrica dels crims totalitaris dins de les seues competències La Comissió Europea es compromet a promoure la memòria històrica dels crims totalitaris dins de les seues competències
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Comissió Europea es compromet a promoure la memòria històrica dels crims totalitaris dins de les seues competències

   

Segons s'ha pogut conéixer, la Comissió Europea ha reafirmat el seu compromís de continuar treballant, dins del seu àmbit competencial, per promoure a escala europea "la memòria compartida dels crims comesos pels règims totalitaris". Aquesta postura ha sigut expressada pel comissari de Justícia, Didier Reynders, en resposta a una pregunta formulada pels socialistes espanyols al Parlament Europeu.

La intervenció de Reynders arriba després que en diverses comunitats autònomes governades pel PP, en solitari o en coalició amb Vox, com Aragó, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Cantàbria i Extremadura, s'hagen presentat propostes per derogar les lleis autonòmiques de memòria democràtica, substituint-les per les anomenades "lleis de concòrdia". Aquestes iniciatives han generat preocupació entre sectors que consideren aquestes derogacions un retrocés en el reconeixement i la reparació de les víctimes del franquisme.

El comissari Reynders ha subratllat que "salvaguardar la memòria comuna dels crims perpetrats per aquests règims és essencial per a mantindre el compromís conjunt de la UE amb la dignitat humana, els drets fonamentals, l'Estat de Dret i la democràcia per a les generacions actuals i futures". En aquesta línia, la Comissió Europea continuarà donant suport a projectes en tota Europa, dins del Programa Ciutadans, Igualtat, Drets i Valors, que aborden la història dels crims totalitaris i fomenten la memòria històrica.

No obstant això, Reynders ha recordat que "les polítiques de memòria històrica són competència dels Estats membres", la qual cosa implica que la Comissió Europea, malgrat el seu suport, no pot intervenir directament en les decisions internes d'aquests estats.

Davant d'aquesta situació, lea Associacions i els familiars de les víctimes que van patir persecució durant la dictadura i repressió per defensar la llibertat i els drets humans a Espanya, han manifestat la seua satisfacció pel compromís europeu, però també la seua preocupació perquè la Unió Europea no es limite només a les paraules i segons aquestes persones, és fonamental que els compromisos es traduïsquen en accions concretes que asseguren la preservació i el reconeixement de la memòria històrica en tot el territori europeu.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal