Google, Amazon i la Intel·ligència Artificial: Monopolis i Guerra Tecnològica Google, Amazon i la Intel·ligència Artificial: Monopolis i Guerra Tecnològica
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Google, Amazon i la Intel·ligència Artificial: Monopolis i Guerra Tecnològica

Google, Amazon i la Intel·ligència Artificial: Monopolis i Guerra Tecnològica

La Lluita contra els Monopolis Tecnològics

En una sentència històrica que podria marcar un precedent significatiu, el jutge Amit Mehta, de la Corte Federal de Districte en Columbia, Estats Units, ha conclòs que Google ha abusat il·legalment de la seua posició dominant com a motor de cerca i en el mercat publicitari. En el cas conegut com EE.UU. et al. contra Google, Mehta ha declarat que Google “ha violat la Secció 2 de la Llei Sherman al mantenir el seu monopoli en dos mercats de productes als Estats Units (serveis generals i publicitat de text general) a través dels seus acords de distribució exclusius”.

Durant les deu setmanes del judici, el Departament de Justícia dels Estats Units va argumentar que Google havia utilitzat contractes exclusius per impedir que els seus competidors arribaren a potencials usuaris. Aquests acords amb empreses com Mozilla i fabricants de telèfons com Apple i Samsung han fet de Google el motor de cerca predeterminat en milions de dispositius, utilitzat en el 90% de les cerques a nivell mundial. El judici va revelar que Google va pagar a Apple 20.000 milions de dòlars en 2022 per assegurar-se que el seu cercador fora el predeterminat per als usuaris d'Apple.

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, ha qualificat aquesta victòria contra Google com un “triomf històric per al poble nord-americà”, reafirmant que “cap empresa, per gran o influent que siga, està per damunt de la llei”. Kent Walker, president d'Assumptes Globals d'Alphabet, empresa matriu de Google, ha defensat que Apple tria Google perquè és “el millor” i que els seus acords amb navegadors no són exclusius.

La Guerra a Gaza: Un Nou Escenari per a la Intel·ligència Artificial

La situació a Gaza ha posat en relleu un nou tipus de conflicte, en el qual la tecnologia i la intel·ligència artificial (IA) tenen un paper central. Des del 7 d'octubre de 2023, el Tzahal (exèrcit israelià) ha utilitzat serveis d'emmagatzematge en el núvol i IA proporcionats per grans tecnològiques nord-americanes, com Amazon, Google i Microsoft, en la seua campanya contra Gaza. Una investigació de 972 Mag i Local Call ha confirmat que aquestes empreses ajuden a processar dades i aplicar IA per dissenyar atacs contra la població civil.

Segons Racheli Dembinsky, coronel de l'exèrcit israelià, els servidors israelians es van sobrecarregar ràpidament al començament de la campanya, fent necessari l'ús dels serveis en el núvol d'aquestes empreses. Aquest operatiu permet marcar objectius per a bombardejos i veure imatges en viu de vehicles aeriats no tripulats, entre altres funcions. Les investigacions han revelat que Amazon Web Services proporciona informació d'intel·ligència obtinguda mitjançant la vigilància massiva de la població de Gaza.

L'Impacte de la IA en els Conflictes Bèl·lics

La guerra actual contra Gaza, amb gairebé 40.000 morts palestins segons les últimes xifres oficials, serà recordada per la introducció massiva de la IA en operacions militars. Aquesta tecnologia ha permès a Israel generar més de 37.000 objectius militars en les primeres setmanes del conflicte, una xifra inèdita fins ara. Sistemes d'IA com Habsora i Lavender identifiquen edificis i individus associats amb Hamás i la Jihad Islàmica Palestina, mentre que Where’s Daddy? permet fer un seguiment dels objectius humans.

El resultat d'aquests sistemes és una reducció dràstica en el temps de validació humana dels objectius, arribant a només 20 segons en molts casos. Aquesta quasi automatització en la selecció d'objectius militars redueix al mínim la presa de decisions per part del personal militar, generant una aparença de “bretxa de responsabilitat”.

La irrupció de la IA en el terreny militar ha generat una creixent preocupació per la seua compatibilitat amb el Dret Internacional Humanitari (DIH). Molts experts reclamen un marc normatiu per regular l'ús de la IA amb fins militars per assegurar que es manté la compatibilitat amb el DIH. Altres advocats per la seua prohibició total argumentant la seua incompatibilitat amb els drets humans bàsics.

Israel i la Innovació Tecnològica

Israel és el tercer país del món en inversions en IA, només superat per Estats Units i Xina. Aquesta posició capdavantera en tecnologia és resultat d'un ecosistema d'I+D+i molt desenvolupat, amb un gran nombre de start-ups i un marc legislatiu favorable. Aquesta innovació tecnològica està estretament lligada a les necessitats del seu aparell militar, amb tecnologies provades en combat que posteriorment es venen a altres nacions.

Un Futur Regulat per la Tecnologia

El vertiginós desenvolupament de la IA en els últims anys ha generat preocupació sobre els seus efectes negatius i no desitjats. Iniciatives com els Principis d'Asilomar i la Declaració de Barcelona reclamen un marc comú per al desenvolupament de la IA, ancorat en principis ètics i morals. Amnistia Internacional ha alertat sobre el risc que la IA augmente les desigualtats racials i la vigilància.


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal