Ensostrar amb panells solars la xarxa viària baixaria un 28% les emissions Ensostrar amb panells solars la xarxa viària baixaria un 28% les emissions
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Ensostrar amb panells solars la xarxa viària baixaria un 28% les emissions

    


Cobrir les carreteres del món amb panells solars podria disminuir significativament les emissions de diòxid de carboni i reduir els accidents de trànsit, segons un nou estudi publicat en Earth's Future. La investigació calcula els costos i beneficis d’instal·lar cobertes solars en les vies de tot el món, suggerint que aquesta acció podria reduir les emissions de carboni globalment en aproximadament un 28%, al disminuir la necessitat de combustibles fòssils.

El projecte preveu una xarxa de panells solars elevats sobre les carreteres i altres vies principals, la qual cosa permetria generar electricitat i protegir els vehicles de les inclemències meteorològiques. "Existeixen alguns programes pilot de cobertes fotovoltaiques en carreteres, però no a l'escala que hem imaginat", va dir Ling Yao, científic de teledetecció de l'Acadèmia Xinesa de Ciències i autor principal de l'estudi. "Cobrir les carreteres de la Terra amb cobertes solars podria generar 17,58 PWh d'electricitat a l'any, equivalent a més del 60% del consum total d'electricitat del món en 2023".

Segons els autors, són necessàries solucions innovadores per reduir les emissions de carboni i complir amb l'objectiu d'escalfament de 1,5 graus Celsius establit pel Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic. La instal·lació de panells solars, que representà el 40% de les noves energies renovables instal·lades entre 2012 i 2021, ha esdevingut més viable a mesura que disminueix el seu cost, obrint la porta a projectes com el de Yao per a facilitar la transició global cap a l'energia sostenible.

La inspiració per a aquest estudi va sorgir a Yao mentre travessava un pas elevat durant el seu trajecte nocturn al treball. "De sobte, vaig mirar cap a la carretera i vaig pensar: Les carreteres estan connectades entre si. És com una xarxa: els cotxes poden moure's lliurement d'un lloc a un altre", va dir. "Per què no convertim les nostres carreteres en una xarxa d'energia fotovoltaica?"

Construir cobertes solars sobre les autopistes permetria utilitzar terres ja desenvolupades per a generar electricitat, reduint així la demanda d’energia que produeix gasos d’efecte hivernacle i, en última instància, disminuint les emissions de carboni. La Terra compta amb més de 3,2 milions de quilòmetres d’autopistes, suficient asfalt per a envoltar l’equador 251 vegades.

Els aparcaments amb cobertes solars han proliferat en els darrers anys, però les carreteres pavimentades i techades amb energia fotovoltaica encara es troben en les seves primeres fases. Tot i que alguns països han iniciat petits projectes pilot d’energia fotovoltaica en autopistes, destinats a demostrar la promesa de la tecnologia, els llargs trams d’autopistes coberts amb panells solars encara estan lluny de ser una realitat.

Els investigadors van examinar autopistes i carreteres arterials importants d'arreu del món i van calcular el cost de construir i mantenir una xarxa de panells solars en cada país o regió. Basaren els seus anàlisis en panells fotovoltaics de polisilici amb una generació màxima d'energia de 250 watts, col·locats amb una inclinació de 10 graus cap als carrils exteriors de l'autopista.

Segons Yao, la instal·lació de cobertes solars sobre les autopistes i les principals carreteres arterials del món utilitzaria 52.300 milions de panells solars. Aquests panells generarien fins a 17.578 teravats-hora per any a nivell mundial, més de quatre vegades la producció anual d'energia dels Estats Units. La instal·lació de cobertes solars sobre les principals carreteres arterials generaria 13.570 teravats-hora addicionals per any.

El cost per megavat-hora i el potencial de generació d'energia variarien geogràficament, i la majoria de les instal·lacions es construirien prop d'àrees densament poblades amb moltes autopistes, com l'est de la Xina, Europa occidental i la costa est dels Estats Units.

Segons hem pogut conéixer, si es techessen les carreteres de tot el món amb cobertes fotovoltaiques, es podria produir suficient energia per reemplaçar l’equivalent a 9,66 gigatones de diòxid de carboni generat per combustibles fòssils cada any, o fins a dos terços de les emissions de gasos d’efecte hivernacle als Estats Units el 2022.

"Això realment em va sorprendre. No m’havia adonat que les carreteres per si soles podrien suportar el desplegament d’instal·lacions fotovoltaiques tan grans, generant més de la meitat de la demanda mundial d’electricitat i alleujant enormement la pressió per reduir les emissions globals de carboni", va dir Yao.

Les cobertes solars de les carreteres també podrien reduir les morts per accidents de trànsit a tot el món en un 10,8%, especialment en regions amb altes precipitacions, protegint els conductors i la carretera de la pluja i la neu, segons estimacions de l'estudi. Una major seguretat en les carreteres reduiria també els costos econòmics dels accidents de trànsit.

No obstant això, aquesta configuració futurista de les carreteres podria enfrontar-se a contratemps, incloent-hi els costosos muntatges (possiblement fins a quatre vegades el cost dels panells terrestres equivalents) i els costos de manteniment. I més enllà d'aquests desafiaments, hi ha problemes més mundans, com la neteja de milers de milions de panells solars.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal