Una nova bacteria simbiòtica impulsa l'expansió global de l'aranya viuda bruna Una nova bacteria simbiòtica impulsa l'expansió global de l'aranya viuda bruna
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Una nova bacteria simbiòtica impulsa l'expansió global de l'aranya viuda bruna

L'expansió mundial d'una espècie invasora d'aranya està prenent un gir inesperat gràcies a un aliat microscòpic. Un estudi recent ha revelat que les aranyes viudes brunes invasores, presents en tres continents, estan altament infectades per una bacteria anomenada Rhabdochlamydia. Aquest descobriment està obrint noves perspectives sobre com les espècies invasores poden aprofitar els microorganismes per a adaptar-se i prosperar en nous entorns.

La Rhabdochlamydia, un parent proper dels principals patògens humans com la clamídia, ha sigut trobada en el 86% de les aranyes estudiades. Aquesta xifra sorprenent contrasta amb la seua raresa en altres organismes. Fins ara, només s'havia detectat en uns pocs casos aïllats, com ara en una paparra, un isòpode, una panerola i una altra espècie d'aranya.

Un equip d'investigadors liderat per la doctora Monica Mowery, de la Universitat Ben-Gurion (BGU) del Nèguev, ha dut a terme un estudi comparatiu de les comunitats microbianes en poblacions d'aranyes viudes brunes. L'anàlisi ha inclòs espècimens recol·lectats a Sud-àfrica, considerat el seu hàbitat natiu probable, així com poblacions invasores a Israel i els Estats Units.

Els resultats de l'estudi, publicats en la revista Scientific Reports, suggereixen que aquesta bacteria clamídia té un paper crucial en la vida de l'aranya viuda bruna invasora. La doctora Mowery, qui també és professora adjunta de la City University de Nova York, ha explicat: "La presència dominant i àmpliament estesa d'aquesta bacteria indica que podria ser un factor clau en l'èxit invasiu de l'aranya".

Un detall particularment interessant és que la bacteria també s'ha trobat en els ous de les aranyes femelles. Això implica que les mares transmeten la Rhabdochlamydia directament a la seua descendència, assegurant així la continuïtat de la relació simbiòtica entre l'aranya i la bacteria

L'aranya viuda bruna, coneguda científicament com Latrodectus Geometricus, s'ha convertit en una espècie invasora urbana que desplaça les espècies d'aranyes autòctones en climes càlids arreu del món. Aquestes aranyes són conegudes pel seu verí neurotòxic, que pot representar un perill especialment per a xiquets i persones majors.

La investigació ha revelat també diferències interessants entre les poblacions d'aranyes de diferents regions. Les aranyes sud-africanes presentaven, en general, soques bacterianes més diferenciades en comparació amb les trobades a Israel i als Estats Units. A Israel, les primeres aranyes d'aquesta espècie es van detectar a Tel Aviv en 1980, mentre que als Estats Units, l'expansió va començar des del sud de Florida en la dècada del 2000.

Aquesta major diversitat microbiana en les poblacions sud-africanes reforça la teoria que l'aranya viuda bruna invasora té el seu origen en el sud d'Àfrica. A més, suggereix que durant el procés d'invasió, les poblacions d'aranyes poden experimentar canvis en la seua composició microbiana.

Els investigadors subratllen la importància de caracteritzar els simbionts bacterians potencialment rellevants i àmpliament estesos. Aquest enfocament és fonamental per a comprendre la seua rellevància en les interaccions ecològiques i les respostes als ràpids canvis ambientals. L'alta prevalença de Rhabdochlamydia en totes les poblacions d'aranyes analitzades suggereix que pot tenir un paper funcional important i podria contribuir significativament a l'èxit de la invasió de l'aranya.

És important destacar que, malgrat la relació d'aquesta bacteria amb patògens humans, la picada d'aquestes aranyes no infecta les persones amb clamídia. No obstant això, la seua presència en entorns urbans i la seua capacitat per a desplaçar espècies natives continua sent motiu de preocupació per a ecòlegs i autoritats sanitàries.

Aquest estudi obre noves línies d'investigació sobre com les espècies invasores poden aprofitar les relacions simbiòtiques amb microorganismes per a adaptar-se i prosperar en nous entorns. Comprendre aquests mecanismes podria ser clau per a desenvolupar estratègies més efectives per a gestionar i controlar les invasions biològiques en el futur.

  

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal