Satisfacció de CCOO per la creació de l'especialitat de Medicina d'Urgències i Emergències: 'És una reivindicació sindical de fa temps' Satisfacció de CCOO per la creació de l'especialitat de Medicina d'Urgències i Emergències: 'És una reivindicació sindical de fa temps'
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Satisfacció de CCOO per la creació de l'especialitat de Medicina d'Urgències i Emergències: 'És una reivindicació sindical de fa temps'

 La recent publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del Reial Decret que estableix la nova especialitat de Medicina d'Urgències i Emergències ha sigut rebuda amb entusiasme per part de Comissions Obreres (CCOO). Aquesta fita representa la culminació d'una reivindicació històrica del sindicat i marca un punt d'inflexió en l'atenció sanitària urgent a l'Estat espanyol.

El nou marc normatiu contempla una doble titulació amb Medicina de Família i Comunitària, la qual cosa obre noves possibilitats de desenvolupament professional per als facultatius. Aquesta estructura formativa innovadora estableix un període comú de dos anys de residència per a ambdues especialitats, facilitant així una pasarel·la que permetrà als professionals obtindre una doble especialització.

Un dels aspectes més destacats d'aquesta regulació és la inclusió de l'atenció continuada dels serveis d'urgències extrahospitalàries, com ara els Punts d'Atenció Continuada (PAC), els Serveis d'Urgència d'Atenció Primària (SUAP) i els serveis d'emergències 061. Aquesta ampliació del camp d'aplicació de l'especialitat va ser fruit de les al·legacions presentades per CCOO durant el període de consultes, corregint així una mancança del esborrany original.

El Reial Decret estableix un termini màxim de tres mesos per a la constitució de la Comissió Nacional de l'Especialitat de Medicina d'Urgències i Emergències, que serà l'encarregada d'elaborar el programa formatiu corresponent. Aquest pas és crucial per a definir els continguts i les competències específiques que hauran d'adquirir els futurs especialistes.

A més, la normativa preveu un "accés extraordinari" per als professionals que ja compten amb experiència en el camp. Aquells que puguen acreditar almenys quatre anys de servei en els últims set tindran accés directe a l'especialitat. D'altra banda, els especialistes amb una experiència entre dos i quatre anys en els quatre anys immediatament anteriors a l'entrada en vigor del Reial Decret, podran accedir mitjançant una prova pràctica.

Malgrat aquest avanç significatiu en l'àmbit de les urgències i emergències mèdiques, CCOO subratlla que encara queden reptes pendents, especialment en el camp de la infermeria. El sindicat continua reivindicant la substitució de l'especialitat d'infermeria medicoquirúrgica, encara sense desenvolupar, per dues noves especialitats.

La primera seria l'Especialitat d'Infermeria crítica i d'urgències, que englobaria àrees com urgències, emergències, reanimació, quiròfans, perfusionistes, trasplantaments, diàlisi, cremats i Unitats de Cures Intensives (UCI). La segona proposta és l'Especialitat d'Infermeria de cures pal·liatives i infecciosos, que abastaria les àrees d'infecciosos, cures pal·liatives i malalties oncològiques.

CCOO argumenta que la creació d'aquestes dues categories professionals d'infermeria, especialment la primera, suposaria un desenvolupament integral dels serveis d'urgències i emergències. Aquesta proposta busca millorar l'atenció als pacients i oferir als professionals d'infermeria un reconeixement més adequat a la seua formació i responsabilitats.

En conclusió, mentre es celebra aquest important pas endavant en la medicina d'urgències i emergències, el debat sobre l'especialització en l'àmbit sanitari continua obert. La nova especialitat mèdica representa un avanç significatiu, però també posa de manifest la necessitat de continuar treballant per a una millora integral del sistema sanitari, incloent-hi totes les categories professionals implicades en l'atenció urgent i crítica.

   


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal