El president del Govern, Pedro Sánchez, ha fet una crida a la unitat contra la violència masclista i ha celebrat la revisió a l'alça del creixement econòmic espanyol per part de l'FMI.
A més, ha anunciat que Sevilla acollirà la conferència de l'ONU sobre Finançament per al Desenvolupament en 2025 i que Vitòria serà la seu de la novena Cimera Global de l'Aliança per al Govern Obert.
També ha proposat mesures per garantir la transparència en la propietat i finançament dels mitjans de comunicació.
Sense novetats des del front (judicial)
Unitat contra la violència masclista
El president del Govern, Pedro Sánchez, ha recordat aquest dimecres en el Congrés a les víctimes de la violència masclista i ha fet una crida a la "unitat" contra aquesta xacra. "El Govern no descansarà fins a erradicar aquesta lacra", ha afirmat Sánchez durant la seua intervenció en el Ple del Congrés, convocat en sessió extraordinària. Després d'un minut de silenci en record de les víctimes, Sánchez ha assenyalat que una "societat justa i avançada" és "incompatible" amb la violència de gènere. Ha rememorat a "totes les víctimes, als seus familiars" i ha demanat la "unitat de tots i totes contra la violència masclista". També s'ha dirigit a "les dones i els familiars que estan patint aquesta violència estructural".
Sánchez ha instat a totes les forces polítiques signants del Pacte contra la Violència de Gènere a renovar aquest compromís abans que acabe l'any, amb l'objectiu de redoblar els esforços i reforçar les mesures necessàries per garantir la seguretat i la vida de la meitat de la població espanyola. Francina Armengol, presidenta de la cambra baixa, també ha demanat un minut de silenci pels recents casos de violència masclista que han sacsejat la societat.
Revisió a l'alça de l'economia espanyola
El president del Govern, Pedro Sánchez, ha expressat la seua satisfacció aquest dimecres per la revisió a l'alça de les previsions de creixement de l'economia espanyola per part del Fons Monetari Internacional (FMI). Segons aquesta revisió, l'economia espanyola creixerà un 2,4% aquest any i un 2,1% el 2025. "L'FMI va avalar, com més aviat ho van fer altres moltes institucions internacionals, la brillantor econòmica espanyola", ha destacat Sánchez des de la tribuna del Congrés, on compareix per donar compte dels últims Consells Europeus. Sánchez ha subratllat que Espanya es troba actualment "a la capdavantera del creixement econòmic", creant gairebé la meitat dels llocs de treball que es generen en tota la Unió Europea, amb una de les millors balances comercials del món i una taxa d'obertura econòmica "molt alta", superior a la de França o Itàlia.
A més, ha ressaltat l'impacte positiu dels fons europeus en l'economia espanyola, indicant que "ja han portat al nostre país 39.000 milions d'euros, dels quals un 40% han anat a parar a les petites i mitjanes empreses".
Espanya viu un dels millors moments de la seua història
Sánchez ha afirmat que Espanya està vivint "un dels millors moments de la seua història" gràcies als recents èxits en diversos àmbits. Ha esmentat la victòria de la selecció espanyola de futbol en l'Eurocopa, el triomf del tenista Carlos Alcaraz a Wimbledon, així com la posició capdavantera del país en el creixement econòmic de la UE i la seua aposta per la transició ecològica i les infraestructures avançades. Durant el Ple del Congrés, Sánchez ha celebrat que Europa ja no acaba als Pirineus, destacant que Espanya és vista com "un motor essencial del projecte europeu" gràcies als seus valors de solidaritat, modernitat i tolerància. També ha defensat que Espanya compta amb "una de les democràcies més consolidades del món", una "economia forta i equilibrada" i empreses líders en diversos sectors.
Davant les crítiques de l'oposició, que qüestionaven la veracitat de les seues afirmacions, Sánchez ha respost: "No s'alegren vostès dels èxits que aconseguim? Protesten per tot". Ha conclòs assenyalant que Espanya "ja no és el vagó de cua d'Europa", sinó "una de les seues principals locomotores".
Sevilla acollirà la conferència de l'ONU sobre Finançament per al Desenvolupament en 2025
El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que Sevilla serà la seu de la pròxima Conferència Internacional sobre Finançament per al Desenvolupament de l'ONU, que se celebrarà entre el 30 de juny i el 3 de juliol de 2025. "Sevilla serà la capital no només d'Andalusia, sinó també del món el 2025", ha celebrat Sánchez durant la seua intervenció en el Ple del Congrés. Aquesta conferència suposarà un impuls per a les polítiques en matèria de digitalització, economia mundial i canvi climàtic, amb l'objectiu de fomentar un accés global, adequat i sostenible al finançament. Segons fonts de Moncloa, aquesta decisió evidencia el lideratge d'Espanya en els consensos internacionals, la seua obertura al diàleg i la construcció de ponts entre múltiples actors. Sevilla recollirà el testimoni d'Addis Abeba (Etiòpia) en 2015, Doha (Catar) en 2008 i Monterrey (Mèxic) en 2002 com a seu d'aquesta conferència organitzada per les Nacions Unides.
Vitòria acollirà la novena cimera internacional de Govern Obert en la tardor de 2025
Sánchez ha avançat aquest dimecres que Vitòria-Gasteiz serà la pròxima seu de la novena Cimera Global de l'Aliança per al Govern Obert, una trobada que tindrà lloc a la tardor de l'any vinent. Sánchez ha fet aquest anunci durant la seua intervenció en el Ple del Congrés per donar compte de les decisions adoptades en els Consells Europeus dels dies 17 i 27 de juny i per exposar les línies fonamentals del seu pla de regeneració democràtica. En concret, Sánchez ha assenyalat que es tracta d'una trobada que acollirà "més de 2.000" experts i líders governamentals de tot el món.
Segons fonts de la Moncloa, acollir aquesta cimera "reforça" la posició d'Espanya en matèria de transparència i participació ciutadana, i han reiterat que des de l'Executiu busquen fer del Govern Obert un "pilar" de la gestió pública. "Espanya és el tercer país de la Unió Europea amb més dades en obert i el cinqué de l'OCDE, però la meta és el primer lloc", han assegurat. Per a aconseguir aquest objectiu, l'Executiu busca aprovar una estratègia nacional de Govern Obert portant al Congrés una Llei d'Administració Oberta, que "amplie" i "millore" la quantitat i qualitat d'informació governamental.
Pacte per la transparència en la propietat i finançament dels mitjans
El president del Govern, Pedro Sánchez, ha oferit a tots els grups parlamentaris, excepte a la ultradreta, pactar una sèrie de mesures que ajuden a garantir la transparència, la independència i el pluralisme dels mitjans de comunicació per assegurar una "informació veraç" als ciutadans. Davant el Ple del Congrés, Sánchez ha defensat la necessitat de transposar a la legislació espanyola el que exigeix el reglament europeu de mitjans de comunicació aprovat fa uns mesos. "El que es vota a Estrasburg es pot perfectament votar a Espanya", ha sostingut Sánchez, destacant que els ciutadans han de conéixer les fonts de finançament dels mitjans de comunicació, el nom dels seus accionistes i les xifres d'audiència de manera honesta per evitar fraus en la inversió publicitària per part de governs de la nostra democràcia, així com la ingerència d'actors estrangers.
Sánchez ha insistit en la necessitat de "limitar el finançament de les administracions públiques perquè no hi haja mitjans de comunicació que tinguen més finançadors públics que electors i assegurar que no hi haja partits polítics que compren línies editorials amb els diners de tots els contribuents". A més, ha avançat que el Govern vol "reforçar els drets a l'honor i a la rectificació de la ciutadania". Ha subratllat que els mitjans han de ser lliures per desenvolupar la seua pròpia línia editorial, però també que els ciutadans han de poder defensar-se si es difonen calúmnies o acusacions infundades. Per això, es proposarà "una nova reforma de la Llei Mordassa".
Amb aquest paquet de mesures, segons Sánchez, es busca reforçar el correcte funcionament de la democràcia i la llibertat d'expressió, així com garantir el dret a una informació veraç. "Evidentment, no és la missió ni la intenció del Govern repartir carnets de fiabilitat entre els mitjans de comunicació", ha manifestat Sánchez, destacant que aquesta fiabilitat "l'han de donar els ciutadans", però sí és responsabilitat dels poders públics desenvolupar el que s'ha acordat a Europa.
Sense novetats des del front (judicial)
En el paquet anunciat per Sánchez, no hi ha hagut espai per a les demandes de SUMAR, ERC, BILDU i Podemos d'aprofitar la iniciativa del Govern per incloure la democratització i la regeneració del Poder Judicial i incorporar eines per lluitar contra el lawfare. Aquesta petició ha guanyat força després que es descobrira que l'Estat va espiar durant 2015 i 2016 a 55 diputats del partit de Pablo Iglesias en aquell moment. El diputat d'aquesta formació, Javier Sánchez Serna, va qualificar el 16 de juliol de "incoherent" al president del Govern per parlar de regeneració democràtica mentre "es reparteix" el Consell General del Poder Judicial "amb qui l'ha tingut segrestat cinc anys". Aquest pacte amb la "dreta tant política com judicial" deixa "de costat als grups que el van recolzar en la investidura".
(Informació redactada segons notes d'Agències).
Cap comentari :