Riba-roja s'incorpora al Consell de Govern de la Xarxa d'entitats locals per a l'Agenda 2030
L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha estat inclòs des de hui en el Consell de Govern de la Xarxa d'entitats locals per a l'Agenda 2030. Aquesta decisió es va aprovar durant la IV Assemblea Anual de la Xarxa d'entitats locals per a l'Agenda 2030, celebrada a Màlaga. L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, i el regidor d'Emergència Climàtica, Fons Europeus i Agenda 2030, José Luis Ramos, van assistir a l'esdeveniment.
La trobada, organitzada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, va permetre l'intercanvi d'experiències i coneixements entre els representants polítics i tècnics de la Xarxa, així com amb Socis Observadors i Socis Col·laboradors. L'objectiu va ser abordar els avanços i els desafiaments en l'àmbit local per a l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Durant la jornada, l'alcalde de Riba-roja va participar en el panell d'experiències titulat "El compromís de la indústria i l'empresa local amb l'Agenda 2030", moderat per l'alcalde de Santomera (Múrcia), Víctor Manuel Martínez. També van intervenir l'alcaldessa de la Vall D’Uxò, Tania Baños, l'alcalde de Villacarrillo (Jaén), Francisco Miralles, i l'alcaldessa d'Almeria, Maria de la Mar Vázquez.
Raga va destacar el compromís de Riba-roja amb l'Agenda 2030 des de 2015, any en què l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l'Agenda per al Desenvolupament Sostenible. Va subratllar que en 2016, amb l'adhesió a la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima, es va iniciar un camí cap a la consecució dels ODS i la lluita contra el canvi climàtic. Des de llavors, s'han desenvolupat polítiques locals, recollides en el Pla Estratègic Participat de Riba-roja, per a promoure el respecte pel medi ambient i una major justícia social i econòmica. Va emfatitzar la necessitat de la participació dels diferents consells sectorials per a afrontar els reptes compartits des del nivell local.
Un dels projectes destacats és Riba-roja Compensa, que fomenta la col·laboració publicoprivada a través d'una ordenança que regula els projectes de compensació i reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. Aquest programa facilita que les empreses puguen invertir en eficiència energètica en edificis municipals o en la repoblació d'espècies autòctones, entre altres iniciatives, oferint deduccions fiscals i una millora reputacional per a les empreses.
En la seua intervenció, Raga va fer una crida a la Unió Europea per a millorar el finançament local i va subratllar la necessitat d'un pacte entre les forces polítiques per a agilitar l'obtenció de fons estructurals.
Després de l'Assemblea, Raga va expressar la seua satisfacció pel nomenament de Riba-roja en el Consell de Govern de la Xarxa per als pròxims quatre anys, considerant aquesta designació com un reforç a l'estratègia i pla d'acció de l'ajuntament en la consecució dels ODS, aplicats a totes les accions municipals per a aconseguir la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental.
Compromís i treball continuat
El 4 de novembre de 2019, el ple municipal va aprovar una sèrie de mesures per a l'aplicació de l'Agenda 2030, incloent-hi la constitució del Consell Local per a la implantació de l'Agenda 2030, aprovat el 5 de juliol de 2021. El març de 2023, el castell de Riba-roja va acollir la "I Jornada d'aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a escala local", on es va analitzar el Pla Estratègic de l'Ajuntament, PlanRiba-Plus, que recull l'aplicació dels ODS en el municipi.
Riba-roja està duent a terme diversos projectes alineats amb l'Agenda 2030, com Ribalicita/Ribalab per a la contractació pública des de la innovació, l'Educació Ambiental en Ruta (EAR) amb activitats socioambientals, i la Carta de Serveis Municipal, amb compromisos de qualitat i millora contínua en la prestació de serveis públics.
Cap comentari :