Riba-roja de Túria impulsa un ambiciós Pla Sentinella contra incendis forestals Riba-roja de Túria impulsa un ambiciós Pla Sentinella contra incendis forestals
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Riba-roja de Túria impulsa un ambiciós Pla Sentinella contra incendis forestals

El municipi de Riba-roja de Túria ha fet un pas endavant en la lluita contra els incendis forestals amb l'aprovació del nou Pla Sentinella. Aquest programa, que ha rebut el suport majoritari del ple municipal, planteja una sèrie de mesures innovadores per a combatre una de les principals amenaces que afecten el parc natural del Túria.

En l'última dècada, aquesta àrea natural, considerada un dels pulmons verds de la localitat i de l'àrea metropolitana de València, ha patit prop de 60 incendis. Aquesta preocupant estadística ha sigut el detonant per a l'elaboració d'aquest pla exhaustiu, que s'ha desenvolupat al llarg dels darrers mesos.

El Pla Sentinella de Riba-roja de Túria es fonamenta en tres pilars bàsics: prevenció, resposta i recuperació. Entre les mesures preventives més destacades, es troba la sol·licitud a la Generalitat Valenciana d'una reguarda de bombers forestals amb base a l'edifici municipal del Quint. A més, es proposa la instal·lació de més càmeres de vigilància en zones crítiques i la implementació de càmeres tèrmiques per a la detecció precoç d'incendis.

Un aspecte innovador del pla és la incorporació de noves tecnologies en la lluita contra els incendis. Es preveu l'ús de drons per a realitzar controls en determinades àrees del parc, així com la millora del sistema Guardian, pioner a Europa i el segon més eficaç del món en la seua categoria.

La formació i la conscienciació ciutadana també ocupen un lloc destacat en el programa. Es plantegen simulacres de catàstrofes, plans de formació per al personal municipal i campanyes de sensibilització per a fomentar el voluntariat. Aquestes accions busquen promoure una cultura de prevenció i responsabilitat entre la població.

Pel que fa a la resposta davant situacions d'emergència, el pla contempla l'ampliació del programa Guardian amb una segona edició. També es proposa l'elaboració d'un pla d'emergències general i plans d'evacuació i autoprotecció. S'estudiarà, a més, la instal·lació de noves boques d'incendis i sistemes d'alerta visual i sonora en urbanitzacions, així com sistemes d'alerta en dispositius mòbils.

La recuperació de les zones afectades pels incendis és un altre dels eixos centrals del Pla Sentinella. En aquest sentit, es preveu accelerar la posada en marxa del denominat Pla Gènesi Túria, que contempla la regeneració de la flora amb espècies autòctones i la reducció d'espècies invasores. També es prepararà un dispositiu d'atenció ciutadana per a oferir suport legal, psicològic i social en cas de danys a la població.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha destacat el caràcter innovador i ambiciós d'aquest pla. En les seues paraules: "El nostre únic objectiu és afrontar amb majors garanties les situacions en cas d'incendi, a més de proposar nombroses mesures de prevenció perquè no ocórreguen, amb una resposta ràpida i eficaç en la qual tots els estaments de la societat estiguen involucrats i conscienciats".

El Pla Sentinella ha sigut aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern del PSPV, impulsor del projecte, i el suport de Vox, Compromís i Podemos Esquerra Unida. El Partit Popular, per la seua banda, s'ha abstingut en la votació.

Per a l'elaboració d'aquest programa, s'ha dut a terme un procés de consulta amb experts en incendis forestals, gestió forestal i seguretat pública, així com amb representants de la comunitat local. Aquesta col·laboració multidisciplinària ha permés desenvolupar un pla integral que aborda totes les fases de la gestió d'incendis forestals.

Entre els objectius específics del Pla Sentinella, destaquen la reducció del risc d'incendis forestals al municipi, la millora de la capacitat de detecció primerenca, l'enfortiment de la resposta eficaç als incendis que es produïsquen, la minimització de l'impacte en la població i el medi ambient, i la promoció d'una cultura de prevenció i responsabilitat entre la ciutadania.

 El Pla Sentinella representa un pas important cap a una gestió més eficient i proactiva dels riscos associats als incendis forestals, establint un model que podria ser replicat en altres municipis de la Comunitat Valenciana.

   


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal