Riba-roja de Túria impulsa la formació ciutadana en defensa i contra els incendis forestals Riba-roja de Túria impulsa la formació ciutadana en defensa i contra els incendis forestals
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Riba-roja de Túria impulsa la formació ciutadana en defensa i contra els incendis forestals


L'Ajuntament de Riba-roja de Túria, en col·laboració amb l'equip tècnic de Medi XXI GSA, ha posat en marxa una sèrie d'accions formatives destinades a la ciutadania amb l'objectiu de reforçar la seguretat i l'autoprotecció davant els incendis forestals.

Segons Nota emessa, es tracta de tres sessions teoricopràctiques, gratuïtes i obertes a tot el públic, que tindran lloc a les urbanitzacions de Masia de Traver, València la Vella i Els Pous. Aquestes zones es troben afectades pel Parc Natural del Túria i alguns dels barrancs que travessen el terme municipal. Les accions formatives s'emmarquen dins del Pla Centinela, que contempla, a més, la implementació de tecnologia avançada com drons, càmeres tèrmiques i sistemes d'alerta visual i sonora, la millora d'infraestructures amb hidrants i l'ampliació del sistema Guardian, la cooperació institucional amb la creació d'un Punt de Vigilància Forestal, i la gestió forestal que inclou l'eliminació de la canya invasora i la col·locació de malla geotèxtil.

Les xarrades, dirigides per Ferran Dalmau, especialista tècnic forestal i CEO de Medi XXI, abordaran els nous reptes que plantegen els incendis en el context del canvi climàtic, així com la problemàtica dels incendis en la interfície urbà-forestal per la proximitat a les vivendes. La formació inclourà una revisió de les obligacions i requeriments legals, mesures de prevenció, protocols d'actuació en cas d'emergència, i consells pràctics per a l'autoprotecció personal i de les vivendes en cas d'incendi.

Riba-roja de Túria ha patit més de 60 incendis forestals en l'última dècada, destacant els ocorreguts el 25 d'abril i el 4 de maig, aquest últim obligant a decretar el nivell 1 del Pla Especial d'Incendis Forestals (PEIF). La proliferació de la canya invasora (Arundo donax) en el Parc Natural del Túria representa un risc significatiu, i la seua eliminació, juntament amb la col·locació de malla geotèxtil, és una prioritat per a evitar la ràpida propagació del foc. L'ajuntament ha sol·licitat reiteradament la intervenció de les diferents administracions en aquesta zona i, alhora, està desenvolupant el projecte Gènesi Túria, que té com a objectiu restaurar el Túria al seu estat original mitjançant la plantació d'espècies autòctones i la creació d'un itinerari turístic-educatiu.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha destacat que "aquesta formació reforça el coneixement dels veïns i veïnes que viuen pròxims al Parc Natural amb bones pràctiques preventives i d'autoprotecció, per a afrontar amb seguretat una catàstrofe natural d'aquestes característiques". A més, ha recordat que "som un dels municipis més proactius en matèria de defensa contra incendis del món, el Sistema Guardian ens ha situat al capdavant en tota Europa".

     



  

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal