Riba-roja de Túria convoca comissió d'investigació pel PAI de Porxinos Riba-roja de Túria convoca comissió d'investigació pel PAI de Porxinos
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Riba-roja de Túria convoca comissió d'investigació pel PAI de Porxinos


L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha convocat una comissió d'investigació per tancar el cas Porxinos, una polèmica urbanística que ha generat diverses sentències judicials i eximeix al consistori de pagar 25 milions d'euros a una empresa vinculada al València CF

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha anunciat que en les pròximes setmanes es convocarà la comissió d'investigació coneguda com a 'cas Porxinos'. Aquesta comissió es va crear per investigar un suposat pelotazo urbanístic de més de 130 milions d'euros que, segons el consistori, va beneficiar una empresa relacionada amb el València CF.

Segons informació que hem pogut conèixer, la convocatòria tindrà com a objectiu redactar les conclusions finals de la comissió d'investigació, en la qual participen diversos partits polítics. Malgrat la importància del cas, la comissió es tancarà sense la participació de figures clau com l'exalcalde de Riba-roja de Túria, Francisco Tarazona, l'ex president del València CF, Bautista Soler, i l'ex conseller de Territori, Rafael Blasco, qui van ser citats a declarar des de la creació de la comissió en 2016 arran de les denúncies presentades.

L'actual equip de govern del PSPV de Riba-roja de Túria ha informat al ple municipal de la decisió recent del Tribunal Suprem, que eximeix a l'ajuntament del pagament de 25 milions d'euros a l'empresa del València CF, Litoral del Este. Aquesta resolució es deu a l'anul·lació del PAI de Porxinos, que preveia la construcció de 2.700 habitatges, edificis de fins a sis altures i un camp de golf.

El govern local ha destacat que la decisió del Suprem ratifica una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana, que ja exonerava al consistori del pagament d'aquests 25 milions d'euros per l'anul·lació del projecte urbanístic a la zona de Porxinos. La decisió del tribunal superior condemna a Litoral del Este al pagament de 2.000 euros per les costes del procés judicial, destacant la manca de fonamentació en l'argument presentat per l'empresa.

En el ple municipal també s'ha recordat que la sentència del TSJ del setembre de 2023 eximia l'ajuntament del pagament dels 25 milions d'euros en concepte d'indemnització per l'anul·lació del PAI a Porxinos, una àrea d'alt valor ecològic inclosa en el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del Túria. Litoral del Este havia presentat un recurs contra aquesta decisió, que finalment ha estat rebutjat pel Suprem.

A més, l'any 2014, Litoral del Este va presentar un escrit en què renunciava "expressament" a sol·licitar la devolució de quantitats per danys i perjudicis, que sumaven 5,4 milions d'euros, així com una aportació voluntària de 15,3 milions d'euros derivada de l'adjudicació com a agent urbanitzador el juny de 2005.

Els magistrats del Tribunal Suprem han subratllat en la seua sentència la manca d'interès casacional en els termes plantejats pel recurs, destacant les qüestions particulars i la manca de concurrència i publicitat en els tràmits, circumstància que ha condicionat el procés judicial des dels seus inicis.

Els antecedents del cas Porxinos es remunten a 2013, quan el TSJ primer, i el Suprem després, van declarar nuls els plans parcials i la homologació del projecte urbanístic per la manca de recursos hídrics suficients i la falta de concurrència pública en el tràmit. Aquestes decisions es van prendre arran de les denúncies presentades per la Plataforma Salvem Porxinos.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha manifestat que les diverses sentències emeses al llarg dels anys avalen la gestió de l'equip de govern per defensar els interessos dels veïns, enfront d'un programa urbanístic depredador del territori que es va gestar amb la complicitat del Partit Popular, la Generalitat i el València CF.




Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal