L’Informe de la Plataforma per la llengua: la llengua a la sanitat L’Informe de la Plataforma per la llengua: la llengua a la sanitat
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L’Informe de la Plataforma per la llengua: la llengua a la sanitat


Segons les dades que la Plataforma per la Llengua ha publicat un any més el seu Informecat, un estudi detallat sobre l’estat de salut de la llengua al llarg de tot el domini lingüístic. Aquest informe, com és habitual, dedica una atenció especial a la situació lingüística al País Valencià. En el punt vuitè de l'informe d'enguany, l'entitat destaca que «només el 25,6% dels usuaris dels serveis sanitaris de la zona valencianoparlant del País Valencià hi usen el valencià en la mateixa proporció que el castellà o més».

Basant-se en l’«Enquesta de coneixement i ús social del valencià del 2021» elaborada per la Generalitat, Plataforma per la Llengua subratlla que en els serveis sanitaris de la zona valencianoparlant «només una de cada quatre persones usa la llengua pròpia en la mateixa proporció que el castellà o més», amb una xifra exacta del 25,6%. Aquest percentatge és «lleugerament inferior a la que es refereix a les persones que a casa parlen el valencià tant o més que el castellà, que són el 30,1%».

L’enquesta revela també que el 65,7% dels valencians sempre parla castellà als serveis sanitaris, i el 4% «generalment castellà». A més, el 3,5% parla «més castellà que valencià» i el 8,1% parla indistintament les dues llengües en aquests espais.

D'altra banda, el nombre de persones que parlen «més valencià que castellà» és només de l’1,3%, mentre que el 2,7% parla «generalment el valencià» i el 13,5% «sempre valencià». En resum, com conclou Plataforma per la Llengua, «sols el 17,5% usa prioritàriament o exclusivament la llengua pròpia als centres mèdics, mentre que el 73,2% parla més castellà que valencià». L’entitat atribueix aquestes dades a la percepció dels valencianoparlants que l’ús de la seua llengua pot resultar problemàtic en aquest àmbit, la qual cosa els porta a optar pel castellà en aquests entorns.

Aquestes dades evidencien una situació lingüística complexa en l’àmbit sanitari valencià, posant de manifest la necessitat de continuar treballant per normalitzar l’ús del valencià en tots els sectors de la societat, inclòs el sanitari. La Plataforma per la Llengua considera que és essencial fomentar l'ús del valencià per garantir la seua presència i vitalitat en tots els àmbits de la vida quotidiana.

      


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal