Segons hem pogut coneixer en Crònica, tant Llíria com la resta de Ciutats Creatives de la UNESCO han donat suport al Manifest de Braga durant la XVI Conferència Anual de la Xarxa UCCN celebrada en aquest municipi de Portugal. Este document subratlla el compromís local per implementar la Declaració MONDIACULT 2022 i consolida una visió compartida per integrar la cultura i la creativitat com un objectiu independent en l'Agenda de Desenvolupament Sostenible post 2030.
La localitat edetana ha participat novament en la Conferència Anual de la UNESCO, centrada enguany en el tema "Portar la joventut a la taula per a la pròxima dècada". Paco García, regidor de Ciutat Creativa, ha explicat que "més de 250 Ciutats Creatives de tot el món ens hem reunit a Braga per subratllar la importància de la participació de la joventut en el desenvolupament urbà, a més de celebrar el vintè aniversari de la Xarxa".
Un punt destacat de la trobada ha sigut el Fòrum d'Alcaldies, on els màxims responsables municipals, representants d'organitzacions intergovernamentals i xarxes internacionals han debatut sobre les estratègies per integrar millor la cultura en el desenvolupament urbà sostenible. La jornada de debat ha culminat amb l'adhesió al Manifest de Braga, que defensa que la cultura siga reconeguda com un objectiu independent en el marc del desenvolupament sostenible posterior a 2030.
Manifest de Braga: una visió comuna per a les polítiques culturals locals
Joanma Miguel, alcalde de Llíria, present al Fòrum d'Alcaldies, ha destacat que l'aprovació del ‘Manifest de Braga de les Ciutats Creatives de la UNESCO: un objectiu cultural per al desenvolupament sostenible’ “marca una línia de treball per a la pròxima dècada, on les Ciutats de la Xarxa han apostat per realitzar esforços unificats per reconèixer la cultura com un objectiu específic per dret propi, fixant el rumb per a l'Agenda de Desenvolupament Sostenible post 2030".
Aquesta visió comuna també reconeix el paper clau que juguen les ciutats en la defensa de polítiques culturals innovadores i la integració de la cultura com a pilar fonamental de les futures estratègies de desenvolupament urbà. A través del Manifest de Braga de la UCCN, les Ciutats Creatives de tot el món s'uneixen per reconèixer el paper de la cultura i la creativitat com a motors que impulsen i faciliten el desenvolupament sostenible.
Accelerar la implementació de la Declaració MONDIACULT 2022
El Manifest de Braga traça un curs d'acció per a les Ciutats Creatives aprofitant l'impuls de la Conferència Mundial de la UNESCO sobre Polítiques Culturals i Desenvolupament Sostenible, on la Declaració MONDIACULT 2022 va ser adoptada per unanimitat de 150 estats. En consonància amb la Declaració, el Manifest de Braga descriu compromisos en sis àrees prioritàries que s'implementaran localment: enfortir els drets culturals individuals i col·lectius; abordar la transformació digital en el sector cultural i creatiu, especialment la Intel·ligència Artificial (IA); aprofitar la cultura per a l'acció climàtica; explotar les dimensions econòmiques de la cultura; protegir el patrimoni cultural en temps de crisi; i potenciar les sinergies entre cultura i educació.
A més del suport al Manifest, el Fòrum d'Alcaldies també va oferir una plataforma exclusiva per intercanviar visions i estratègies, centrant-se en iniciatives per integrar la cultura i la creativitat en les polítiques locals, fomentar inversions per a ciutats sostenibles i empoderar les generacions joves per millorar la resiliència urbana a través de la creativitat i la innovació.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :